Henriques & Henriques Madeira Rainwater Medium Dry 3 Y.O.
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
K tomuto speciálnímu Madeirskému vínu se váží hned dvě pověsti o jeho vzniku. První a pravděpodobně reálnější pověst o vzniku vína říká, že terén na Madeiře je natolik komplikovaný, že na některá místa nemohlo být dotažené žádné zavlažování, a proto byli místní pěstitelé odkázání pouze na dešťové srážky. A odtud plyne název a styl vína Rainwater. Druhá pověst o něco romantičtější říká, že při nakládce sudů na lodě do Ameriky zapomněli dva sudy na pláži. Mezitím ale přišel silný déšť. Obchodníci po dešti nechtěli o zisk ze sudů přijít, a tak ho začali nabízet jako "nový styl" madeirského vína, který je lehčí a víc osvěžující. Tento druh vína se později začal cíleně vyrábět a měl velký úspěch právě v Amerických koloniích. Samozřejmě je dnes zakázané do vína přidávat vodu. Svěžest vínu dodá odrůda Verdelho a použitý způsob výroby.
Dnes se víno vyrábí klasicky v pecích zvaných Estufas. Zde se výsledné víno po dolihování postupně zahřívá na teplotu okolo 45°C. Ve víně dominuje odrůda Tinta Negra (90%) a doplňuje jí klasická madeirská odrůda Verdelho (10%). Víno před lahvováním zraje 3 roky v dubových sudech. Víno má zlatavou barvu. Ve vůni narazíte na tóny mandlí a vlašských ořechů, které jsou doplněné svěžími tóny citrusů a pomerančové kůry. V chuti je elegantní, svěží, ovocné a kořeněné. Patrná je i mírná slanost získaná blízkostí oceánu. Celkově je toto víno o něco plnější než bývají vína typu Rainwater od jiných výrobců. Je dobře vyvážené s příjemnou kyselinou. Má velmi dlouhou dochuť.
Servírování a skladování
Skladujte v temnu a při teplotě nad 15°C. Při dlouhodobém skladování při nízké teplotě se víno znehodnotí. Před servírování přemístěte víno do lednice a vychlaďte ideálně na teplotu kolem 6-8°C. Otevřená lahev vydrží velmi dlouho beze změny. Když víno zrovna nebudete mít v plánu podávat, tak ho přemístěte z lednice opět do pokojové teploty.
Doporučujeme podávat ideálně vychlazené jako aperitiv. Dá se ale kombinovat i s výraznějšími sýry jako je třeba cheddar. Dobrá kombinace je i s dezerty, vhodný je například cheesecake, karamelový krém nebo pudink. Perfektní je i jako součást koktejlů.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství Henriques & Henriques patří bezesporu k nejlepším výrobcům vína na Madeiře. Je to jediná firma, která si zakládá na tom, že vlastní vinohrady. Většina výrobců Madeiry totiž hrozny kupuje od menších pěstitelů. Vinařství založil v roce 1850 João Gonçalves Henriques. Později firmu převzali jeho dva synové a tak vznikl v roce 1912 současný název vinařství Henriques & Henriques. Od roku 1925 vinařství exportuje svá vína do světa. V roce 1969 zemřel poslední syn zakladatele vinařství a to poté převzali jeho tři kamarádi. Následoval velký růst a rozvoj vinařství. Postavili novou budovu v rybářském městečku Camara de Lobos a přesunuli sem z Funchalu sídlo firmy. Vybudovali tu vinařské centrum Quinta Grande a v roce 1995 vysázeli v okolí vinohrady. Součástí budovy je i místnost pro ochutnávky. Je možné si dopředu zamluvit prohlídku spojenou právě s ochutnávkou vín. Návštěvníci tu mohou obdivovat sudy s velmi starým madeirským vínem. Vinařství má obdivuhodné zásoby Madeiry ve svých prostorách. Vyrábí široké spektrum vín od základního, které zraje 3 roky až po velmi stará vína zrající například 20 let. Samozřejmě ve svých prostorách mají i velmi staré ročníky, které stále zrají. Jejich skvělá vína rozhodně stojí za ochutnání.