Madeira
Přibližně 640 kilometrů západně od Maroka leží portugalský ostrov Madeira. Ten je v dnešní době známý především díky dolihovanému dezertnímu vínu, nesoucímu stejný název. Dolihování vína probíhá přidáním pálenky z celých hroznů. Obsah alkoholu u pálenky je 96,3%, jedná se o nejvyšší možný obsah alkoholu, který lze vypálit.
Další zajímavostí výroby je také způsob zrání. Existují dvě metody zrání - Estufagem a Canteiro. V pecích Estufas se víno postupně zahřívá na teplotu okolo 45 °C. Podle toho, jak výrazný chce mít vinař ve víně karamelový tón, zvolí délku zahřívání. Tento proces zrání je rychlejší a víc používaný. Oproti tomu metoda Canteiro je proces zdlouhavější a používá se na výrobu těch nejkvalitnějších Madeirských vín. Při této metodě se víno umístí do dubových sudů na nějaké hodně horké místo, nejčastěji to jsou půdní prostory. Dolihování a následné zahřívání dělá z vína Madeira téměř nesmrtelné víno.