Henriques & Henriques Madeira Medium Rich 5 Y.O.
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Vinařství Henriques & Henriques je třetím největším výrobcem vína na Madeiře. Jako jediná firma však obhospodařuje vlastní vinohrady. Snaží se tak dohlížet na kvalitu hroznů od úplného počátku. Vlastní v současnosti největší vinici na Madeiře o rozloze 10 hektarů poblíž města Camara de Lobos, kde také vystavěli své nové sídlo firmy. Historie vinařství se začala psát už v roce 1850.
V základu tohoto vína je již tradičně odrůda Tinta Negra Mole. U tohoto vína je doplněná odrůdou Bual. Ta se pěstuje převážně v teplejších oblastech na jihu ostrova, lépe tu dozrává a je bohatší na cukernatost. Z toho důvodu se z ní vyrábí vína s vyšším zbytkovým cukrem, což je případ i této pětileté Madeiry Medium Rich. Víno se při výrobě nejprve dolihuje vinnou pálenkou. V případě Madeiry je to pálenka z celých hroznů o obsahu alkoholu 93,6%, to je nejvyšší možný možný obsah alkoholu, který lze vypálit. Po přidání pálenky víno putuje do pecí zvaných Estufas, kde se postupně zahřívá na teplotu okolo 45°C. Čím víc chce mít výrobce ve výsledném víně tónů oříšku a karamelu tím déle se víno zahřívá. V případě tohoto vína byla doba zahřívání 90 dnů. Díky přidání pálenky a následnému zahřívání se víno stane téměř nesmrtelným. Takto připravené víno následně ještě zraje 5 let v dubových sudech než se nalahvuje. Proces výroby Madeirského vína je velmi zdlouhavý o to lepší je ale výsledek.
Víno má tmavší jantarovou barvu. Ve vůni snadno objevíte tóny medu, ořechů, sušeného ovoce (převažují fíky) a z čerstvého ovoce pak tóny žlutého melounu. V chuti převažují vlašské ořechy, karamelizovaný hnědý cukr a jemné tóny čokolády. Víno je plné avšak o trochu lehčí než je Madeira Full Rich 5 Y.O.. Má dlouhý velmi intenzivní závěr.
Servírování a skladování
Skladujte v temnu a při teplotě nad 15°C. Při dlouhodobém skladování při nízké teplotě se víno znehodnotí. Víno doporučujeme servírovat mírně vychlazené. Ideálně na teplotu kolem 16°C. Což dnes ve většině případů není pokojová teplota. Otevřená lahev vydrží velmi dlouho beze změny.
Doporučujeme podávat k hutnějším dezertům, perfektně se hodí k ananasu nebo k ovocným salátům. Ideální je i kombinace s výraznými sýry nebo čokoládou. Víno můžete servírovat i ke kávě nebo samotné jako digestiv.
Ocenění
2017- získali titul "Nejlepší výrobce dolihovaného vína v Portugalsku"
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství Henriques & Henriques patří bezesporu k nejlepším výrobcům vína na Madeiře. Je to jediná firma, která si zakládá na tom, že vlastní vinohrady. Většina výrobců Madeiry totiž hrozny kupuje od menších pěstitelů. Vinařství založil v roce 1850 João Gonçalves Henriques. Později firmu převzali jeho dva synové a tak vznikl v roce 1912 současný název vinařství Henriques & Henriques. Od roku 1925 vinařství exportuje svá vína do světa. V roce 1969 zemřel poslední syn zakladatele vinařství a to poté převzali jeho tři kamarádi. Následoval velký růst a rozvoj vinařství. Postavili novou budovu v rybářském městečku Camara de Lobos a přesunuli sem z Funchalu sídlo firmy. Vybudovali tu vinařské centrum Quinta Grande a v roce 1995 vysázeli v okolí vinohrady. Součástí budovy je i místnost pro ochutnávky. Je možné si dopředu zamluvit prohlídku spojenou právě s ochutnávkou vín. Návštěvníci tu mohou obdivovat sudy s velmi starým madeirským vínem. Vinařství má obdivuhodné zásoby Madeiry ve svých prostorách. Vyrábí široké spektrum vín od základního, které zraje 3 roky až po velmi stará vína zrající například 20 let. Samozřejmě ve svých prostorách mají i velmi staré ročníky, které stále zrají. Jejich skvělá vína rozhodně stojí za ochutnání.