Henriques & Henriques Madeira Medium Rich 3 Y.O.
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Madeira je hornatý subtropický ostrov uprostřed Atlantiku. Administrativně patří k Portugalsku. Tento ostrov dal jméno zdejšímu silnému dolihovanému vínu. Vinohrady na Madeiře jsou převážně malé a hůř dostupné. Zavlažování je řešené pomocí důmyslnému systému zavlažovacích kanálů, kterým se tu říká "levadas". Na středně velké vinařství tu v průměru připadá 0,3 ha vinohradů. Henriques & Henriques je největší nezávislý výrobce madeirského vína. Jako jediný preferuje pěstování vlastních hroznů před nákupem od pěstitelů.
Při porovnání s portským vínem je hlavní rozdíl ve zrání. Portské zraje při běžné teplotě v dubových sudech nebo ve velkokapacitních nádržích podle toho o jaký typ portského se jedná. U madeiry je zrání odlišné. Víno se totiž zahřívá. Díky zahřívání získává víno tóny, které nacházíme u běžných vín třeba až po 10 a více letech zrání. Jsou to hlavně tóny sušeného ovoce. Proces zrání při vysoké teplotě se často také nazývá madeirizace. Při vyšší teplotě ve víně karamelizuje zbytkový cukr.
A jak takové zahřívání probíhá? Víno se zahřívá ve speciálních pecích zvaných "estufa". Teplota se postupně zvyšuje na +- 45°C. Takto se víno zahřívá po dobu 90 dnů. Teplota se ale nezvýší hned na 45°C ale postupně. Maximálně pak o 5°C za den. Po procesu zahřívání musí víno zůstat v klidu minimálně 90 dnů. Poté se přemístí do sudů, kde dále zraje. Vína vyrobená procesem "estufa" nesmí být dána do prodeje dříve než po dvou letech od sklizně.
V minulosti vína z Madeiry cestovala v sudech do horkých oblastí kolem rovníku. Vlivem tepla víno získalo zcela jiný rozměr. Trvalo dlouho než se podařilo odhalit, že se změny ve víně dějí vlivem tepla. A proto byla vína dlouhou dobu nakládána na lodě, které je vozily přes rovník a zpět.
Víno Medium Rich má jantarovou barvu se zlatavými odlesky. Ve vůni jsou medové tóny příjemně doplněné tóny sušeného ovoce. Nejzřetelnější jsou tóny rozinek,sušené hrušky a kandovaného pomeranče. V chuti je příjemně ovocné se svěžím nádechem. V závěru jsou jemné kouřové tóny. Vlivem nižšího zbytkového cukru v porovnání s Full Rich madeirou je toto víno snadněji pitelné a víc svěží. Má stejněj jako Full Rich madeira velmi dlouhou dochuť.
Servírování a skladování
Skladujte v temnu a při teplotě nad 15°C. Při dlouhodobém skladování při nízké teplotě se víno znehodnotí. Víno doporučujeme servírovat mírně vychlazené. Ideálně na teplotu kolem 15°C. Což dnes ve většině případů není pokojová teplota. Otevřená lahev vydrží velmi dlouho beze změny.
Doporučujeme podávat k čerstvému ovoci. Například k broskvím, ananasu nebo ovocnému salátu. Fajn je i kombinace s pudinkovými dezerty. Například s typickým portugalským Leite creme, který má na vrchu vždy karamelovou krustu. Dobrá je i kombinace s výraznými sýry typu Stilton. Nebojte se ani kombinace s šálkem dobré kávy.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství Henriques & Henriques patří bezesporu k nejlepším výrobcům vína na Madeiře. Je to jediná firma, která si zakládá na tom, že vlastní vinohrady. Většina výrobců Madeiry totiž hrozny kupuje od menších pěstitelů. Vinařství založil v roce 1850 João Gonçalves Henriques. Později firmu převzali jeho dva synové a tak vznikl v roce 1912 současný název vinařství Henriques & Henriques. Od roku 1925 vinařství exportuje svá vína do světa. V roce 1969 zemřel poslední syn zakladatele vinařství a to poté převzali jeho tři kamarádi. Následoval velký růst a rozvoj vinařství. Postavili novou budovu v rybářském městečku Camara de Lobos a přesunuli sem z Funchalu sídlo firmy. Vybudovali tu vinařské centrum Quinta Grande a v roce 1995 vysázeli v okolí vinohrady. Součástí budovy je i místnost pro ochutnávky. Je možné si dopředu zamluvit prohlídku spojenou právě s ochutnávkou vín. Návštěvníci tu mohou obdivovat sudy s velmi starým madeirským vínem. Vinařství má obdivuhodné zásoby Madeiry ve svých prostorách. Vyrábí široké spektrum vín od základního, které zraje 3 roky až po velmi stará vína zrající například 20 let. Samozřejmě ve svých prostorách mají i velmi staré ročníky, které stále zrají. Jejich skvělá vína rozhodně stojí za ochutnání.