Henriques & Henriques Madeira Medium Dry 5 Y.O.
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Madeira je hornatý subtropický ostrov uprostřed Atlantiku. Administrativně patří k Portugalsku. Tento ostrov dal jméno zdejšímu silnému dolihovanému vínu. Vinohrady na Madeiře jsou převážně malé a hůř dostupné. Zavlažování je řešené pomocí důmyslnému systému zavlažovacích kanálů, kterým se tu říká "levadas". Henriques & Henriques je největší nezávislý výrobce madeirského vína. Jako jediný preferuje pěstování vlastních hroznů před nákupem od pěstitelů. V současnosti vlastní 6 hektarů vinohradů v okolí města Camara de Lobos a dalších 10 hektarů jejich vinic se nachází u městečka Quinta Grande. Na Madeiře je v současnosti okolo 4000 pěstitelů vín. Na jednoho tak v průměru připadá okolo 0,3ha vinic. Půda je na Madeiře převážně lávového charakteru, vinice jsou kamenité a vystavěné terasovitě ve strmých kopcích.
Sklizeň je tu jedna z nejdelších na světě. Začíná v polovině srpna, kdy se nejdřív začíná sklízet v nižších polohách odrůda Malvasia, a končí na začátku listopadu. Po sklizni následuje proces fermentace, při které se kontroluje teplota. U odrůdy Verdelho se používá vylisovaný mošt, je tu minimální kontakt se slupkami. Pro zastavení kvašení se přidává do kvasícího moštu vinná pálenka o obsahu alkoholu 93,6%. Je to nejvyšší možná hodnota alkoholu, kterou lze vypálit. Do tohoto typu vína se přidává oproti tříletým madeirám jemnější a kvalitnější pálenka. U portského vína není rozdíl dvou let ve zrání tolik patrný jako u Madeiry. Tam je posun v kvalitě opravdu výrazný. Po dolihování následuje proces zahřívání. To probíhá v pecích nazývaných "Estufas". Jedná se o nerezový tank, který má uprostřed umístěnou topnou spirálu. Víno se postupně zahřívá až na teplotu 45°C. Čím víc chce mít vinař ve víně tónů karamelu a oříšků, tím delší dobu víno zahřívá. Působením tepla ve víně karamelizuje cukr, často se tento proces nazývá "madeirizace". Po procesu zahřívání následuje pětileté zrání v sudech z amerického bílého dubu o objemu 300l.
Pětiletá Madeira Medium Dry má cibulově zlatavou barvu s jemnými zelenými odlesky. Ve vůni narazíte na svěží tóny pomeranče a žlutého melounu doplněné o tóny vlašských ořechů, medu a skořice. V chuti je příjemně dlouhé se snadno rozpoznatelnou chutí pomerančové kůry, karamelu a vlašských ořechů. V ústech zůstává dlouhá dochuť právě zmíněných vlašských ořechů. Víno si i přes relativně vyšší zbytkový cukr zachovává příjemnou svěžest.
Servírování a skladování
Skladujte v temnu a při teplotě nad 16°C. Při dlouhodobém skladování při nízké teplotě se ve víně vysráží cukr. Víno se nezkazí, proces je vratný, ale trvá třeba rok. Víno doporučujeme servírovat mírně vychlazené. Ideálně na teplotu kolem 15°C. Lahve skladujte ve stoje. Otevřená lahev vydrží velmi dlouho beze změny.
Doporučujeme kombinovat s mandlemi, sušenými plody, vlašskými ořechy. Fajn je i kombinace s polévkou s mořskými plody nebo s pórkovou polévkou.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství Henriques & Henriques patří bezesporu k nejlepším výrobcům vína na Madeiře. Je to jediná firma, která si zakládá na tom, že vlastní vinohrady. Většina výrobců Madeiry totiž hrozny kupuje od menších pěstitelů. Vinařství založil v roce 1850 João Gonçalves Henriques. Později firmu převzali jeho dva synové a tak vznikl v roce 1912 současný název vinařství Henriques & Henriques. Od roku 1925 vinařství exportuje svá vína do světa. V roce 1969 zemřel poslední syn zakladatele vinařství a to poté převzali jeho tři kamarádi. Následoval velký růst a rozvoj vinařství. Postavili novou budovu v rybářském městečku Camara de Lobos a přesunuli sem z Funchalu sídlo firmy. Vybudovali tu vinařské centrum Quinta Grande a v roce 1995 vysázeli v okolí vinohrady. Součástí budovy je i místnost pro ochutnávky. Je možné si dopředu zamluvit prohlídku spojenou právě s ochutnávkou vín. Návštěvníci tu mohou obdivovat sudy s velmi starým madeirským vínem. Vinařství má obdivuhodné zásoby Madeiry ve svých prostorách. Vyrábí široké spektrum vín od základního, které zraje 3 roky až po velmi stará vína zrající například 20 let. Samozřejmě ve svých prostorách mají i velmi staré ročníky, které stále zrají. Jejich skvělá vína rozhodně stojí za ochutnání.