Henriques & Henriques Madeira Full Rich 5 Y.O.
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Vinařství Henriques & Henriques má na Madeiře tradici od roku 1850. V současnosti je to poslední nezávislé vinařství, které je v soukromém vlastnictví právě od roku 1850. Zároveň je to jediný výrobce Madeiry, který má své vlastní vinohrady. Původně se jednalo o rodinný podnik. Poslední z rodiny Henriques (syn původního zakladatele) převedl před svojí smrtí vinařství do vlastnictví tří svých přátel. V roce 1992 se vinařství přesunulo z hlavního města Funchal do městečka Camara de Lobos, kde postavili nové moderní vinařství.
A teď už k samotnému vínu. Oproti portským vínům je kvalitativní posun od tříleté madeiry k pětileté obrovský. Rozdíl je v tom, že se do směsi přidává větší procento kvalitnější odrůdy a také jemnější vinná pálenka, která zastaví kvašení. Vinná pálenka má 93,6% alkoholu a je to vůbec nejvyšší hodnota alkoholu, která jde vypálit. U Madeiry je zajímavý hlavně způsob zrání výsledného vína. To se zahřívá po dobu devadesáti dnů v pecích nazývaných "Estufas". Teplota se zvyšuje na začátku postupně až dosáhne +- 45°C. V minulosti se sudy s Madeirou dávali ve Funchalu na slunce, byla tu totiž stabilní teplota. Dnes díky moderním technologiím je vinař schopen lépe řídit celý proces zahřívání a kvalita vína je díky tomu stabilní. Po procesu zahřívání následuje proces zrání. Víno zrálo 5 let v sudech z amerického bílého dubu. Ty se umísťují opět na teplé místo. Vyšší teplota při skladování způsobuje také velký odpar. Na půdě, kde se sudy často skladují se roční odpar blíží 12%. Před lahvováním se sudy umístí do spodních pater, kde se víno při nižší teplotě stabilizuje. Díky vysokému alkoholu a působení tepla tak vzniká téměř nesmrtelné víno.
Víno má tmavou zlatavou barvu. Ve vůni najdete tóny vyzrálého ovoce, karamelek, ořechů a svěží tóny pomerančové kůry. V chuti je hodně plné a bohaté. Snadno rozpoznáte chuť sušeného ovoce, karamelu, ořechů, medu a v závěru jemné tóny kávových zrn.
Servírování a skladování
Skladujte v temnu a při teplotě nad 15°C. Při dlouhodobém skladování při nízké teplotě se víno znehodnotí. Víno doporučujeme servírovat mírně vychlazené. Ideálně na teplotu kolem 16°C. Což dnes ve většině případů není pokojová teplota. Otevřená lahev vydrží velmi dlouho beze změny.
Doporučujeme podávat po jídle jako aperitiv, perfektní je i kombinace s praženými mandlemi nebo dezertem creme brulee.
Ocenění
2017- získali titul "Nejlepší výrobce dolihovaného vína v Portugalsku"
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství Henriques & Henriques patří bezesporu k nejlepším výrobcům vína na Madeiře. Je to jediná firma, která si zakládá na tom, že vlastní vinohrady. Většina výrobců Madeiry totiž hrozny kupuje od menších pěstitelů. Vinařství založil v roce 1850 João Gonçalves Henriques. Později firmu převzali jeho dva synové a tak vznikl v roce 1912 současný název vinařství Henriques & Henriques. Od roku 1925 vinařství exportuje svá vína do světa. V roce 1969 zemřel poslední syn zakladatele vinařství a to poté převzali jeho tři kamarádi. Následoval velký růst a rozvoj vinařství. Postavili novou budovu v rybářském městečku Camara de Lobos a přesunuli sem z Funchalu sídlo firmy. Vybudovali tu vinařské centrum Quinta Grande a v roce 1995 vysázeli v okolí vinohrady. Součástí budovy je i místnost pro ochutnávky. Je možné si dopředu zamluvit prohlídku spojenou právě s ochutnávkou vín. Návštěvníci tu mohou obdivovat sudy s velmi starým madeirským vínem. Vinařství má obdivuhodné zásoby Madeiry ve svých prostorách. Vyrábí široké spektrum vín od základního, které zraje 3 roky až po velmi stará vína zrající například 20 let. Samozřejmě ve svých prostorách mají i velmi staré ročníky, které stále zrají. Jejich skvělá vína rozhodně stojí za ochutnání.