Henriques & Henriques Madeira Full Rich 3 Y.O.
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Madeira je víno vyráběné na stejnojmenném sopečném ostrově, který patří k Portugalsku a jeho břehy omývá Atlantik. Je to hodně unikátní víno. Hrozny na keřích ve velmi horkém podnebí dlouho a pozvolna dozrávají. Pozvolné dozrávání na slunných vinicích je možné hlavně díky proudění chladnějšího vzduchu od Atlantiku. Díky tomu mají výsledná vína svěžest a komplexní chuť.
Hrozny se sbírají ve chvíli, kdy mají potenciál pro výrobu vína o obsahu alkoholu minimálně 9%. V praxi to znamená, že cukernatost hroznů musí být plus mínus 145 g/l. Během fermentace se cukr přemění na alkohol. V momentě, kdy se dosáhne obsahu alkoholu 7% se zastaví fermentace přidání vysokoprocentního alkoholu. Jedná se o pálenku z hroznů. Jakmile se obsah alkoholu přehoupne přes 15%,všechny mikroorganismy včetně kvasinek odumřou. Takové víno se nazývá "Vinho Claro". Obsah alkoholu je ve víně nejméně 17%. Zbytkový cukr, který se nestihl přeměnit na alkohol, zůstane ve víně, a tím pádem je výsledné víno sladší než běžná vína.
V minulosti takto vyrobená vína cestovala na lodích do rovníkových oblastí. Vlivem horkého počasí víno získalo karamelové tóny. V současnosti se už vína na rovník nevozí a stejných chuťových vlastností se dosahuje zahříváním vín. Čím pozvolnější je proces zrání, tím je výsledné víno lepší. Kromě karamelizace vína ohřev také způsobí rychlejší oxidaci. Vlivem zahřívání mají vína z Madeiry podobnou barvu jako běžná vína po spoustě let zrání. Toto víno se zahřívalo po dobu přibližně 3 měsíců v nádobách zvaných "estufa". V nich se víno pozvolna zahřívá na teplotu minimálně 40°C ale maximálně na 55°C. Teplota zahřívání stoupá maximálně o 5°C za den. Po zahřívání následuje stádium stabilizování, kdy víno dále zraje po dobu minimálně jednoho roku. Všechny 3-leté Madeiry se vyrábějí v estufa. Jsou dnes nejvíc exportovaným typem madeirského vína.
Barva vína je temně hnědá se zlatavými odlesky. Svojí barvou už 3-letá madeira připomíná velmi vyzrálé portské typu Tawny. Ve vůni jsou příjemné tóny karamelu a spečeného ovoce. Výrazné jsou i tóny rozinek. Celkově je vůně ovocná s širokým spektrem aromatických vjemů. V chuti je velmi plné s příjemnou ovocnou linkou. Zajímavá je chuť vyzrálých pomerančů v kombinaci s karamelem. Víno je hodně tělnaté s velmi dlouhou dochutí. V závěru jsou patrné jemné kouřové tóny.
Servírování a skladování
Skladujte v temnu a při teplotě nad 15°C. Při dlouhodobém skladování při nízké teplotě se víno znehodnotí. Víno doporučujeme servírovat mírně vychlazené. Ideálně na teplotu kolem 15°C. Což dnes ve většině případů není pokojová teplota. Otevřená lahev vydrží velmi dlouho beze změny.
Doporučujeme podávat k dezertům typu creme brulee, různým pudinkovým dezertům s pomerančem nebo k typickému portugalskému dezertu Pastéis de Nata.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství Henriques & Henriques patří bezesporu k nejlepším výrobcům vína na Madeiře. Je to jediná firma, která si zakládá na tom, že vlastní vinohrady. Většina výrobců Madeiry totiž hrozny kupuje od menších pěstitelů. Vinařství založil v roce 1850 João Gonçalves Henriques. Později firmu převzali jeho dva synové a tak vznikl v roce 1912 současný název vinařství Henriques & Henriques. Od roku 1925 vinařství exportuje svá vína do světa. V roce 1969 zemřel poslední syn zakladatele vinařství a to poté převzali jeho tři kamarádi. Následoval velký růst a rozvoj vinařství. Postavili novou budovu v rybářském městečku Camara de Lobos a přesunuli sem z Funchalu sídlo firmy. Vybudovali tu vinařské centrum Quinta Grande a v roce 1995 vysázeli v okolí vinohrady. Součástí budovy je i místnost pro ochutnávky. Je možné si dopředu zamluvit prohlídku spojenou právě s ochutnávkou vín. Návštěvníci tu mohou obdivovat sudy s velmi starým madeirským vínem. Vinařství má obdivuhodné zásoby Madeiry ve svých prostorách. Vyrábí široké spektrum vín od základního, které zraje 3 roky až po velmi stará vína zrající například 20 let. Samozřejmě ve svých prostorách mají i velmi staré ročníky, které stále zrají. Jejich skvělá vína rozhodně stojí za ochutnání.