Ventozela 2023 polosuché Vinho Verde

195 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Typ: polosuché Vinho Verde DOC
  • Region: Vinho Verde
  • Obsah alkoholu: 11,5 %

 

  • Odrůdy: 60 % Loureiro, 20 % Arinto, 20 % Trajadura
  • Aroma: broskve, meruňky, květinové tóny

 

  • Zbytkový cukr: 6 g/l
  • Obsah kyselin: 6,1 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Cuvée Ventozela je vyrobeno ze tří typických odrůd pěstovaných na severu Portugalska. Odrůda Loureiro je typická svojí květinovou vůní. Arinto vyniká výraznou kyselinou, kterou si udrží i v horkých oblastech. Proto ho často najdete jako součást cuvée v horkém Alenteju. Svůj domov má ale Arinto na severu Portugalska. Z odrůdy Trajadura se vyrábí vína s vyšším obsahem alkoholu. Pro Trajaduru je typické aroma broskví, meruněk, vyzrálé hrušky a aroma pomerančového květu. 

Sběr hroznů pro výrobu vína Ventozela probíhá ručně. Po 18 kg přepravkách se hrozny převezou do vinařství. Nejprve odpočívají v chladné místnosti, kde probíhá tzv. proces předfermentace. Poté putují do lisu a následuje proces fermentace neboli kvašení při teplotě okolo 16°C. Hotové víno je přemístěno do nerezových nádrží, kde zraje po dobu minimálně tří měsíců

Kombinací tří typických odrůd pro sever Portugalska vzniklo víno, které má světlou citrusovou barvu. Vůně je příjemně ovocná. Nejrozpoznatelnější jsou tóny broskví, angreštu a květin. Má jemné perlení typické pro vína z regionu Vinho Verde. I v chuti je ovocné a šťavnaté. 

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno podávejte vychlazené na teplotu 8-10°C. U každého bílého vína je důležitá dobrá příprava. Víno dejte ideálně chladit den předem, aby bylo opravdu dobře.  

Doporučujeme podávat k rybě pečené na másle, salátu s chobotnicí nebo krevetami, lehkým letním salátům, skvěle se bude doplňovat i s těstovinami s bazalkovým pestem. Jak připravit pesto? Mrkněte na ověřený recept na pesto (blog Foodlover.cz). 

Osvěžující letní vína

Region Vinho Verde udělal v poslední době obrovský pokrok. Vlivem evropských dotací a dalších investic vinařů se během pár desítek let dostal na výsluní. Proslavila ho hlavně typická mírně perlivá vína. Celá řada vín Casal de Ventozela má právě zmíněnou mírnou perlinku. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Vinho Verde
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Bílé víno
Region: Vinho Verde
Bublinky: jemně perlivé
Odrůdy: 60 % Loureiro, 20 % Arinto, 20 % Trajadura
Aroma: broskve, angrešt, květiny

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Rodinné vinařství Casal de Ventozela bylo založeno v roce 1983. Vinice jsou situovány na severu Portugalska v regionu Vinho Verde. Konkrétně v subregionu Vale do Ave ve městečku Mogege. Vinařství proslulo hlavně výrobou jednoodrůdových vín z místní odrůd. Vinice se rozprostírají v nadmořské výšce od 100 m.n.m. do 200 m.n.m.. Celkově obhospodařují kolem 27 hektarů vinic. 

Zdejší klima je výrazně ovlivněno Atlantikem. Od oceánu proudí na vinice chladnější vzduch. Díky tomu jsou vína příjemně svěží a dobře pitelná. O výrobu vín se stará relativně mladý tým, který se nebojí kombinovat experimenty s tradičními postupy. Hlavními vinaři jsou Pedro Campos a Fernando Moura. 

Poznávacím znakem vín z tohoto vinařství je svěžest, výrazné aroma a vyváženost. Svěžest a moderní vzhled lahví vás jistě zaujmou. Na lahvích jsou vyobrazené typické znaky používané na tradičních portugalských kachličkách zvaných Azulejos. 

 
ventozela