Muros Antigos DOC 2023 suché Vinho Verde
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Hrozny se sbírají ručně. V co nejkratším možném čase se přenesou do vinařství. Následuje odstopkování a jemné lisování. Fermentace probíhá delší dobu a při nízké teplotě. Díky tomu se do vína uvolní víc aromatických látek ze slupek hroznů. Poté už hotové víno zraje minimálně 4 měsíce na kalech. Této metodě se říká batonáž. Je to metoda, při které se víno nechává zrát v kontaktu s kalem z odumřelých kvasinek. Díky této metodě je výsledné víno plnější, tělnatější a má větší potenciál pro zrání. U tohoto vína vinař doporučuje víno zkonzumovat do 5 let.
Víno Muros Antigos cuvée je vyrobeno ze tří nejtypičtějších odrůd pěstovaných na severu Portugalska. Jedná se o odrůdy Alvarinho, Loureiro a Avesso. Alvarinho dává vínu strukturu a tělo, Loureiro intenzivní aroma a Avesso kyselinky a mineralitu. Ve vůni převažují tóny citrusů. Z ovocných tonů snadno rozpoznáte zelené jablko a citron. Zajímavé je aroma mokrého kamene. Víno má svěží ovocnou chuť, ve které převažují citrusy. V chuti jsou patrné tóny mandarinky. Má výraznou mineralitu a příjemnou kyselinu. Je velmi dobře strukturované, harmonické a má dlouhou dochuť.
Servírování a skladování
Skladujte v chladu a temnu. Víno podávejte vychlazené na teplotu 8 °C.
Doporučujeme podávat k rybám, mořským plodům, lehkým salátům, bílému pečivu, brokolicové polévce. Přinášíme i tip na jeden skvělý recept na krevety v pikantní omáčce (blog Vypecky.com).
Příběh vína
Muros Antigos = starobylé zdi
Vinho Verde v překladu znamená zelené víno. Je to bez pochyby nejznámější portugalské bílé víno. Vyrábí se na severu Portugalska ve stejnojmenném regionu. Unikátní charakter vína je dán půdou, klimatem, zvláštností místních odrůd a jejich kultivací. Všechny tyto faktory vytváří vína lehká, svěží, ovocná a zcela odlišná od zbytku světa.
Úspěchy vinaře Anselma Mendese
- v roce 1997 byl oceněný titulem "Portugalský vinař roku"
- časopis Wine Enthusiast zařadil Anselma do výběru 6 nejvýznamnějších osobností portugalského vinařství
- v Portugalsku je často přezdívaný "Master of Alvarinho"
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vinho Verde |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Bílé víno |
Region: | Vinho Verde |
Odrůdy: | Alvarinho, Loureiro, Avesso |
Aroma: | citrusy, květiny, rajčatové listy |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinař Anselmo Mendes je považovaný za jednoho z nejlepších portugalských vinařů vůbec. Anselmo se narodil na severu Portugalska v regionu Vinho Verde. Tento region v minulosti proslavila tzv. zelená vína ("Vinho Verde"). Produkují se tu převážně lehká mírně perlivá vína s obsahem alkoholu kolem 9%. Tato vína jsou příjemně osvěžující, dá se říct, že jsou to taková letní vína. Anselmo však svojí produkcí vín částečně změnil trend výroby vína v regionu. Více se zaměřil na lepší dozrávání hroznů tím, že začal navádět vinnou révu na podpěry. Tím dosáhl lepšího dozrávání a mohl tak z místních odrůd vyrobit plná a přesto svěží bílá vína s vyšším obsahem alkoholu kolem 12%. V Portugalsku se Anselmo také přezdívá "Mistr odrůdy Alvarinho". Tato odrůda ho vždy fascinovala a i díky tomu z ní vyrábí jedny z nejepších vín. V jeho nabídce nalezneme i dvě červená vína z typické odrůdy Vinhao. Červená vína z regionu Vinho Verde se téměř neexportují. Vývoz těchto vín je téměř rarita. Většina se jich totiž prodá na domácím trhu.
Anselmo získal ocenění "Portugalský vinař roku 1998". Podle Roberta Parkera je to jeden z nejlepších portugalských vinařů. My jeho nabídku bílých vín na jaře 2016 rozšíříme o dvě červená vína Vinho Verde.