Contacto Alvarinho 2023 suché Vinho Verde
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Anselmo Mendes je vyhlášeným portugalským vinařem. Kromě výroby vlastních vín působí také jako konzultant v dalších vinařstvích po celé zemi. Je považovaný hlavně za odborníka přes odrůdu Alvarinho. Není proto překvapením, že se mu přezdívá "Mistr odrůdy Alvarinho". Přesvědčit se o tom můžete sami, protože právě víno z této odrůdy vám nyní představíme. Nejlépe se odrůdě daří na severu země v subregionu Moncao a Melgaco. Hrozny na výrobu vína pochází právě z těchto nejsevernějších regionů. Anselmo tu obhospodařuje 25 menších vinic. Vinohrad, kde se sbírají hrozny na víno Contacto, je hodně nízko položený v blízkosti řeky Minho. V půdě se nachází spousta vodou omletých kamenů, ze kterých víno získává příjemnou mineralitu.
Hrozny se sbírají ručně do malých boxů. Poté, co se přenesou do vinařství, se odstopkují. Následuje krátká macerace, kdy mošt zůstává v kontaktu se slupkami. Dále probíhá proces fermentace při nízké teplotě (14-18°C). Výsledné víno pak zraje tři měsíce na jemných kalech. Díky tomuto procesu se do vína lépe uvolní aromatické látky a víno získá plnější charakter. Metodě zrání na kalech se říká batonáž nebo také Sur lie.
Víno má světlou citrusovou barvu. Ve vůni najdete svěží tóny limetek, nejvýraznější jsou tóny grapefruitu. Ve vůni narazíte také na jemné květinové tóny a na aroma mokrého kamene. Díky zdejšímu podloží je víno hodně minerální. V chuti je víno plné, má příjemnou kyselinu a bohatou strukturu. V samém závěru pak narazíte na jemný smetanový nádech. Závěrečná dochuť je velmi komplexní a dlouhá.
Servírování a skladování
Skladujte v chladu, temnu a v ležaté poloze. Víno podávejte vychlazené na teplotu 9 °C. Při dobrém uskladnění uvádí vinař potenciál zrání 10 let.
Doporučujeme podávat k jemným sýrům (brie, mascarpone), krevetám, kalamárům, pstruhovi pečenému na másle, drůbežímu a krůtímu masu. Náš tip: Jehněčí s jogurtovým dipem (blog Foodlover.cz).
Ocenění
- 93 bodů - od časopisu Wine Enthusiast (93/100)
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vinho Verde |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Bílé víno |
Region: | Vinho Verde |
Odrůda: | 100% Alvarinho |
Aroma: | citrusy, květinové tóny, mokrý kámen |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinař Anselmo Mendes je považovaný za jednoho z nejlepších portugalských vinařů vůbec. Anselmo se narodil na severu Portugalska v regionu Vinho Verde. Tento region v minulosti proslavila tzv. zelená vína ("Vinho Verde"). Produkují se tu převážně lehká mírně perlivá vína s obsahem alkoholu kolem 9%. Tato vína jsou příjemně osvěžující, dá se říct, že jsou to taková letní vína. Anselmo však svojí produkcí vín částečně změnil trend výroby vína v regionu. Více se zaměřil na lepší dozrávání hroznů tím, že začal navádět vinnou révu na podpěry. Tím dosáhl lepšího dozrávání a mohl tak z místních odrůd vyrobit plná a přesto svěží bílá vína s vyšším obsahem alkoholu kolem 12%. V Portugalsku se Anselmo také přezdívá "Mistr odrůdy Alvarinho". Tato odrůda ho vždy fascinovala a i díky tomu z ní vyrábí jedny z nejepších vín. V jeho nabídce nalezneme i dvě červená vína z typické odrůdy Vinhao. Červená vína z regionu Vinho Verde se téměř neexportují. Vývoz těchto vín je téměř rarita. Většina se jich totiž prodá na domácím trhu.
Anselmo získal ocenění "Portugalský vinař roku 1998". Podle Roberta Parkera je to jeden z nejlepších portugalských vinařů. My jeho nabídku bílých vín na jaře 2016 rozšíříme o dvě červená vína Vinho Verde.