Prémiová portská vína z vinice Gaivosa
Detailní popis produktu
Obsah tematické sady
Popis sady
Pokud bych si z našeho sortimentu portských vín měla vybrat jen jednoho výrobce, pak by to byl bez váhání vinař Alves de Sousa. Na produkci těchto vín dohlíží syn majitele Tiago. Nevyrábí základní řady portských vín. Jejich nabídka začíná na reservách a končí špičkovými prémiovými portskými.
Do této sady jsme pro vás vybrali 10leté bílé portské, které je v Douru spíš raritou. Nejčastěji se bílá portská dostávají na trh jako mladá. Tiago však vyrábí bílé portské, které zraje v průměru 10 let ve francouzských dubových sudech. Ve vůni díky tomu najdete mnohem víc aromatických vjemů v porovnání s mladým vínem. Najdete v něm mimo jiné tóny pomerančové kůry, javorového sirupu a mandle. I chuť je u tohoto portského mnohem bohatší. V chuti snadno rozpoznáte oříšky, karamel a nebo marmeládu. Víceméně, kdy si víno nalijete do skleničky, tak můžete po celou dobu nacházet nové a nové čichové i chuťové vjemy. A to je to, co dělá podle mě toto víno hodně zajímavým. A jak už jsem zmínila na trhu je to celkem rarita.
Jako druhé víno jsme do sady vybrali 10leté portské Tawny. Tato lahev už se řadí mezi tradiční typy portských vín. Přesto je to perfektní ukázka toho, jak zajímavá vína mohou pocházet od menších vinařů. Víno zrálo po dobu 10ti let v dubovém sudu, přes póry sudu probíhal po celou dobu proces tzv. mikrooxidace. Díky tomuto procesu získává víno jantarovou barvu. Ve vůni naleznete tóny karamelu, rozinek, malin a v závěru narazíte na jemné tóny koření.
Jako poslední je v sadě víno LBV 2017. Jedná se o typ portského vína Ruby, vyznačuje se tím, že zraje bez přístupu kyslíku a zůstává mu tak tmavá rubínová barva. V tomto případě se jedná o prémiové portské, které se vyrábí z těch nejkoncentrovanějších hroznů, aby mělo co největší potenciál pro další zrání v lahvi. Rok 2015 byl velmi atypický a suchý. Podle vinaře se ale jedná o jeden z nejlepších ročníků, který zažil. Je srovnatelný snad jen s rokem 2005 a 1995. V těchto letech panovalo v Douru také velké sucho. Ve víně najdete aroma sušených švestek, višní, hořké čokolády a v samém závěru narazíte na jemné tóny lékořice.
Servírování a skladování
Všechna vína podávejte v menší sklenici tulipánového tvaru. Ideálně servírujte po 1 dl nebo 0,5 dl. Pokud si chcete víno LBV vychutnat v optimální kondici, pak ho po otevření nenechávejte dlouho otevřené. Přístup kyslíku mu totiž nesvědčí. Neotevřené ho však v lahvi můžete skladovat ještě klidně 10 a více let. Jen nezapomeňte dbát na dobré skladovací podmínky. Skladujte ho v chladu, temnu a v ležaté poloze. Zbylá dvě desetiletá vína můžete uchovávat otevřená podstatně delší dobu. Tím, že vína zrála v dubových sudech s přístupem kyslíku, tak nejsou na přítomnost kyslíku po otevření tolik citlivá. Vydrží otevřená dlouho, přesto doporučuji vína spotřebovat do jedno měsíce od otevření. Jelikož se jedná o prémiová portská vína, tak si je určitě budete chtít vychutnat v té nejlepší kondici.
Co se týká teploty podávání, tak doporučuji vína před servírováním mírně vychladit. Často se říká, že by se měla servírovat při pokojové teplotě, ale ta se v minulosti, kdy vznikl tento pojem pohybovala okolo 16-18°C. Dnes má většina z nás doma teplotu nad 20°C. Tak je dobré víno lehce vychladit.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Tematické sady |
---|---|
Typ: | portská vína |
Region: | Douro |
Počet produktů: | 3 |
Téma: | sada portských vín |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanité a zajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.
V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da Gaivosa a Quinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.