Vinha Formal DOC Bairrada 2010 Brut šumivé bílé
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Vinici Vinha Formal koupil Luís Pato v roce 1998. V plánu měl vyrábět na ní svoje TOP bílé víno. Primárně byla vinice určena na produkci klasického suchého vína, ale v roce 2008 se rozhodl, že ze zdejších hroznů vyrobí své první šumivé víno. Toto víno bylo vyrobeno z odrůd Touriga Nacional a Bical. Kromě těchto dvou odrůd na vinici pěstuje také odrůdu Cercial. I zde uplatňuje inovativní princip sklizně. Kdy na šumivé víno sklidí hrozny dříve. Část jich na keřích ponechá na produkci bílého vína. Méně hroznů na keři znamená lepší dozrávání a více chuti. Naopak pro šumivé víno jsou skvělé kyselinky uchované díky brzké sklizni. Rozdíl mezi jednotlivými sklizněmi bývá plus mínus dva týdny. Sklizen probíhá většinou v rozmezí od poloviny srpna do konce srpna.
Výrobou tohoto vína chtěl Luís Pato poukázat na zdejší specifický terroir. On sám je zastáncem toho, že pokud chcete ukázat co nejlépe zdejší podmínky, pak musíte hrozny sesbírat pouze na jedné konkrétní vinici. Pokud byste vyrobili cuvée ze dvou různých vinic, tak na každé jsou jiné podmínky a kvůli tomu by pak vypovídající hodnota nebyla taková. Vinohrad Vinha formal je umístěný u městečka Óis do Bairro a je orientovaný východně. Půda je tu převáženě jílovitá a kamenitá.
Víno je vyrobeno metodou Champagnoise. Je to tradiční metoda používaná při výrobě šumivých vín v regionu Champagne. U této metody probíhá druhotné kvašení v lahvi. Zajímavá je u tohoto vína fermentace. Ta probíhala v použitých francouzských dubových sudech o velikosti 500l nebo 650l. Díky tomu barva vína nepřipomíná víno bílé, ale spíš oranžové. Fermentace trvala celý jeden měsíc.
Barva vína je sytě zlatá, někomu to může připadat už jako oranžová. Ve vůni je jemný kouřový nádech a tóny pryskyřice. Z ovocných vůní lze rozpoznat tóny broskví a malin. V závěru jsou jemné tóny koření jako je například kardamon. Víno má delikátní perlení, které zůstává v ústech velmi dlouho. V chuti je osvěžující s tóny citronády. Má perfektní strukturu a je příjemně vyvážené. V jednom portugalském časopise ho nazvali super elegantním vínem. A také ho označilo jako nejlepší šumivé víno, které v poslední době ochutnali.
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze v chladu a temnu. Víno podávejte vychlazené na teplotu 8-10 °C.
Doporučujeme podávat k drůbežímu masu, pečené zelenině, rybám, kachnímu masu.
Proč má víno na etiketě D.O.C.?
DOC znamená "Denominacao de Origin Controlada" a je to označení, které můžete na své lahvi uvádět pouze, pokud splníte pravidla daného regionu. Takové víno musí být vždy vyrobeno z tradičních odrůd pěstovaných v regionu a musí mít vysokou kvalitu. Těch pravidel však bývá víc, a i to byl důvod, proč v roce 1999 Luís Pato dobrovolně upustil od označení DOC Bairrada a začal svá vína lahvovat jako regionální vína Beira. Oblast Beirra je širší a zahrnuje i region Bairrada, ve kterém vyrábí svá vína Luís Pato. Mimo jiné Beira zahrnuje i regiony Douro a Dao. Luís měl v lokální apelaci problémy kvůli svým inovativním postupům. Často jeho vína deklasovali jako regionální a označení DOC mu nepřidělili.
Hodnocení
- 17pt. Jancis Robinson
Doplňkové parametry
Kategorie: | Šumivá vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Brut |
Typ vína: | Šumivé víno |
Region: | Bairrada |
Odrůdy: | 70 % Touriga Nacional, 30 % Bical |
Aroma: | broskve, žluté mirabelky, kouřové tóny, kardamon |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Anselmo Mendes a Luís Pato, dva rozdílní vinaři, dva odlišné regiony, a přesto toho mají tolik společného. Oba totiž změnili trendy ve výrobě vín ve svých rodných regionech. Anselmo změnil trend na severu Portugalska v regionu Vinho Verde a je právem považován za mistra odrůdy Alvarinho. A totéž udělal i Luís Pato v Bairradě. Ten je zase považován za mistra odrůdy Baga. Rodina Pato vyrábí vína na vinici Quinta do Ribeirinho už od 18. století. V roce 1970 João Pato začal lahvovovat svá první vína z regionu Bairrada, a stal se tak prvním pěstitelem hroznů v Bairradě poté, co se stala demarkovaným regionem.
V roce 1980 převzal po otci vinařství výše zmiňovaný Luís Pato. Původně chemický inženýr se už od začátku nebál žádných experimentů. V roce 1985 se postaral v Bairradě o dvě takové malé revoluce ve výrobce vína. Tou první bylo, že odrůdu Baga po sklizni odstopkoval a ta druhá, že jí nechal následně zrát v nových francouzských dubových sudech.
Od roku 1995 obhospodařuje tři vinohrady: Vinha Pan, Vinha Barrosa a Quinta do Ribeirinho Pé Franco. V roce 1998 k nim přibyl vinohrad Vinha Formal, na kterém zahájil produkci vysoce kvalitních bílých vín. V roce 2001 zavedl do regionu revoluční metodu sklizně. Kdy jeden vinohrad sklízí nejprve na konci srpna. To sklízí hrozny na produkci šumivých vín. Díky tomu zachová pro šumivá vína více kyselinek. A zbylé hrozny nechá na keřích, aby lépe dozrály a byly koncentrovanější. Vyzrálé je pak sklidí na konci září a vyrobí z nich plné červené víno.
V roce 2008 uvedl na trh šumivé víno z vinohradu Vinha Formal. Je vyrobeno z odrůd Bical a Touriga Nacional. V roce 2010 pak uvedl na trh víno Informal. U toho vína není použitý klasické korek na šumivá vína, ale je uzavřeno zátkou na pivo. Všechny tyto experimenty způsobily, že je Luís v současnosti často označován jako nejlepší vinař regionu. On sám se ale považuje za rebela, který se nebojí bourat zavedené postupy.