Vale da Mata PET NAT růžové 2022
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Další skvělý PET NAT v naší nabídce. Tentokrát ale pozor jedná se o růžový PET NAT z vinařství Herdade do Rocim z jejich vinice Vale da Mata, kterou najdete poblíž Lisabonu v regionu Leiria. PET NAT je nejstarší způsob výroby šumivých vín. Metodě se odborně říká Méthode Ancestrale. V minulosti se takhle vyráběla všechna mírně perlivá vína Vinho Verde. Při této metodě se víno lahvuje ještě před dokončením fermentace. Má to ale svá pravidla, tak se na to pojďme společně podívat.
Do vína se nepřidává žádná směs cukru a kvasinek, jako je tomu u výroby Champagne. Neprobíhá ani známé odstřelování kalů. Díky tomu je víno v lahvi mírně zakalené a obsahuje celkem výrazný sediment. Metoda je postavená na filozofii "nic se nepřidává, nic se neodebírá". V posledních letech tato výrobní metoda ve světě zažívá velký boom. Pet Nat je zkratka Péttilant Naturel v překladu z francouzštiny to znamená přirozeně perlivé. Výroba je relativně jednoduchá a má nádech starobylosti. I proto jsou tato vína stále více a více oblíbená, a to jak u vinařů, tak u široké veřejnosti. Původ tohoto vína je ve Francii v Limoux.
Kouzlo těchto vín spočívá v tom, že nalahvujete živé víno, které dokvasí až v lahvi. Vlivem toho je každá lahev jiná, a vy tak moc nevíte, co pod klasickou pivní zátkou objevíte. Lahvovat se musí vína s cukrem pod 14g/l, jinak by pivní zátka tlak v lahvi neudržela a vyletěla. Tím, že se do vína nic nepřidává, se jedná o zcela přírodní, živelné víno, které je svěží s výrazným projevem hroznů. Perlení je jemnější než u klasického Champagne.
Růžový PET NAT je novinkou v našem sortimentu a jedná se také o vůbec první ročník, který ve vinařství Herdade do Rocim vyrobili. Víno má světlou lososovou barvu. Ve vůni najdete tóny jahodového kompotu a jemné tóny květin. V závěru vás příjemně překvapí svěží vůně citrusů. Víno má živou ale příjemnou kyselinu. V chuti je svěží a šťavnaté. I v chuti je patrný jahodový kompot. Perlení je jemné a osvěžující. Je to opravdu příjemné svěží růžové, které si určitě užijete v kterémkoliv ročním období.
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno podávejte vychlazené na teplotu 8-10°C. Vína typu PET NAT je potřeba velmi dobře vychladit před podáváním.
Doporučujeme podávat k čerstvé zelenině, sushi a ústřicím. Skvělé je ale i samotné třeba jako přípitek.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Šumivá vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Šumivé víno |
Region: | Lisabon |
Odrůdy: | 90% Tinta Roriz, 5% Vital, 5% Arinto |
Aroma: |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Herdade do Rocim je moderní vinařství z oblasti Alentejo. Nachází se mezi městečky Cuba a Vidigueira. Celý projekt vinařství byl odstartovaný v roce 2000. Byla postavena nová moderní budova a osázeno 20 hektarů okolní půdy. V současnosti se o vinařství stará mladá vinařka Catarina Viera a její manžel Pedro Ribeiro. Společně produkují suchá vína nejvyšší kvality. K výrobě vín využívají i jiné odrůdy, než byly v minulosti typické pro Alentejo. To je důvod, proč je většina jejich vín lahvována jako regionální víno. Výjimku tvoří pouze víno Amfora. Vinařství Rocim totiž obnovilo tradici výroby vína v hliněných amforách (v Alenteju nazývaných Talhas). Tato vína splňují kritérium tradičních odrůd a proto jsou lahvována s klasifikací DOC. Hlavní produktovou řadou vinařství jsou vína značky Rocim. Pod tímto názvem produkují, jak cuvée tak jednoodrůdová vína. Vinařství Rocim nabízí i základní vína lahvovaná pod názvem Mariana. Tato vína jsou od počátku nejprodávanějšími víny v našem sortimentu, díky skvělému poměru cena versus kvalita. V sortimentu naleznete i víno z odloučené vinice poblíž Lisabonu. To nese název Vale da Mata. Vyrábí se na vinici poblíž Lisabonu, kterou vinařka zdědila po svém dědečkovi. Ten vždycky tvrdil, že zdejší klima předurčuje tuto vinici k výrobě exkluzivních vín.