Tři lahve Informal 2014 Brut šumivé růžové
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Vinař Luís Pato je často nazýván synonymem odrůdy Baga. Většina lidí ho tituluje jako Mr. Baga. On sám založil v Portugalsku klub přátel odrůdy Baga - "Baga friends". V minulosti byla Baga hlavní červenou odrůdou v regionu Bairrada. V 80. letech došlo ke zmírnění zákonů v regionu a vinaři mohli začít vysazovat i odrůdy, které nebyly místní. Většina vinařů to přijala s nadšením. Luís Pato však zůstal věrný místním odrůdám a vyplatilo se mu to.
Hrozny pro výrobu tohoto šumivého vína se sklízí přibližně o dva až tři týdny dříve než hrozny na červené víno. Tento ročník se sklízel první týden v září. Luís Pato zavedl velmi zajímavý způsob sklizně. Na stejném vinohradu (Vinha da Panasqueira) nejprve sklidí z keře 9 hroznů na výrobu šumivého vína a zbylé tři hrozny nechá vyzrát na výrobu červeného vína. Vinohrad se rozprostírá v mírném svahu a je orientovaný na jih. Půda je převážně jílovitá a kamenitá. V kamenech tu byly nalezeny archeologicky zajímavé fosílie. Vinohrad byl vysázen v roce 1980 a je obklopen borovicovým hájem.
Při prvním pohledu na lahev vás zcela jistě zaujme její uzávěr. Ve víně totiž není běžný korek pro šumivá vína, ale zátka jako u piva. I to je ukázka rebelského stylu vinaře. Boří tradiční postupy, a přesto jako jeden z mála zůstal věrný tradičním odrůdám.
Víno má růžovo-oranžovou barvu. Vinař označuje víno jako bílé, přestože jeho barva spíš odpovídá běžné představě o růžovém vínu. Ve vůni jsou čisté tóny malin. Celkově je toto šumivé víno hodně ovocné a šťavnaté. Má příjemnou mineralitu a výraznější perlení. V chuti je výrazné a velmi dobře strukturované. Má příjemnou zemitou chuť, typickou pro odrůdu Baga. Poměr cena výkon je u tohoto vína opravdu perfektní.
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze v chladu a temnu. Víno podávejte vychlazené na teplotu 8-10 °C.
Doporučujeme podávat jako aperitiv. Hodí se i drůbežímu masu, rybě nebo grilované zelenině.
Příběh vína
Pro odrůdu Baga dokázal Luís Pato získat zákazníky nejen v Portugalsku ale i po celém světě. Díky pečlivému obhospodařování vinohradů a novým technologiím ukázal světu, že vína z odrůdy Baga mohou být krásně aromatická s jemnou tříslovinou. Ne jako v minulosti mohutná vína s výraznou tříslovinou i kyselinkou pitelná až po 10 - 20 let zrání v lahvi. Klíčem k jeho úspěchu byla redukce výnosu z jednotlivých keřů. Snížením množství hroznů na keři dosáhl toho, že výsledné víno mělo jemnější tříslovinu a výraznější chuť. Díky tomu jsou tato i mladší vína dobře pitelná. Luís Pato běžně přirovnává Bagu k odrůdě Nebbiolo. Pokud se ale přistoupí k redukci hroznů chutná spíš jako Pinot Noir. Této kvality dosahuje Baga při běžné sklizni až po několika letech zrání.
Hodnocení
- 92/100 Robert Parker
- 16pt. Jancis Robinson
Doplňkové parametry
Kategorie: | Šumivá vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Brut |
Typ vína: | Šumivé víno |
Region: | Bairrada |
Odrůdy: | 100% Baga |
Aroma: | maliny, lesní jahody, třešně |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Anselmo Mendes a Luís Pato, dva rozdílní vinaři, dva odlišné regiony, a přesto toho mají tolik společného. Oba totiž změnili trendy ve výrobě vín ve svých rodných regionech. Anselmo změnil trend na severu Portugalska v regionu Vinho Verde a je právem považován za mistra odrůdy Alvarinho. A totéž udělal i Luís Pato v Bairradě. Ten je zase považován za mistra odrůdy Baga. Rodina Pato vyrábí vína na vinici Quinta do Ribeirinho už od 18. století. V roce 1970 João Pato začal lahvovovat svá první vína z regionu Bairrada, a stal se tak prvním pěstitelem hroznů v Bairradě poté, co se stala demarkovaným regionem.
V roce 1980 převzal po otci vinařství výše zmiňovaný Luís Pato. Původně chemický inženýr se už od začátku nebál žádných experimentů. V roce 1985 se postaral v Bairradě o dvě takové malé revoluce ve výrobce vína. Tou první bylo, že odrůdu Baga po sklizni odstopkoval a ta druhá, že jí nechal následně zrát v nových francouzských dubových sudech.
Od roku 1995 obhospodařuje tři vinohrady: Vinha Pan, Vinha Barrosa a Quinta do Ribeirinho Pé Franco. V roce 1998 k nim přibyl vinohrad Vinha Formal, na kterém zahájil produkci vysoce kvalitních bílých vín. V roce 2001 zavedl do regionu revoluční metodu sklizně. Kdy jeden vinohrad sklízí nejprve na konci srpna. To sklízí hrozny na produkci šumivých vín. Díky tomu zachová pro šumivá vína více kyselinek. A zbylé hrozny nechá na keřích, aby lépe dozrály a byly koncentrovanější. Vyzrálé je pak sklidí na konci září a vyrobí z nich plné červené víno.
V roce 2008 uvedl na trh šumivé víno z vinohradu Vinha Formal. Je vyrobeno z odrůd Bical a Touriga Nacional. V roce 2010 pak uvedl na trh víno Informal. U toho vína není použitý klasické korek na šumivá vína, ale je uzavřeno zátkou na pivo. Všechny tyto experimenty způsobily, že je Luís v současnosti často označován jako nejlepší vinař regionu. On sám se ale považuje za rebela, který se nebojí bourat zavedené postupy.