Setúbal
Na poloostrov Setúbal narazíte po necelé hodině jízdy z Lisabonu směrem na jih. Rozprostírá se tu nádherný přírodní park Arrábida, avšak z vinařského pohledu se jedná o často velmi opomíjený region. A je to škoda, protože zde najdete opravdové klenoty za velmi příznivé ceny. Zdejší vinice jsou chráněné pohoří před výrazným vlivem Atlantiku. Z půdy převažuje žula, vápenec nebo písek. Z červených odrůd je na poloostrově vyhlášená odrůda Castelao, z bílých je tu zastoupená Fernao Pires nebo Arinto. Odrůdu Castelao můžete vyzkoušet jako součást cuvée u všech vín z vinařství António Saramago, případně je obsažená i v cuvée Quinta de Camarate.
Kromě klasických suchých vín tu narazíte také na perfektní dolihované víno vyráběné z odrůdy Moscatel de Setúbal. Dlouholetou tradici ve výrobě tohoto speciálního vína má rodinné vinařství José Mária da Fonseca. V současnosti se jedná už o šestou generaci, která vyrábí vína Moscatel na poloostrově Setúbal. Úplnou raritou je pak výroba Moscatelu z odrůdy Moscatel Roxo. Ta díky náchylnosti k různým chorobám není příliš oblíbená u vinařů, a tak se jí málokdo věnuje. Firma Fonseca se toho zhostila perfektně a vyrábí velmi kvalitní vína z této problematické odrůdy. Za nás rozhodně stojí za vyzkoušení.