Sharish Gin Original 500ml
Detailní popis produktu
Z čeho a jak se gin vyrábí?
Výrobce ginů Sharish, António Cuco, v současnosti využívá dva měděné destilační přístroje o objemu 300 litrů. Základ ginu je vyrobený z 50% z melasy, a zbylých 50% je mix: rýže (30%) a pšenice (70%). Původně začínal vyrábět neutrální alkohol pouze z melasy. Na doporučení kamaráda vyzkoušel rýži a pšenici. Každá surovina dává výslednému destilátu něco, a proto se rozhodl je smíchat. Do neutrálního destilátu se pak přidávají ostatní byliny. Hlavní přísadou je jalovec, který si dováží z Makedonie. Dále se pak používá koriandr, skořice, hřebíček, bourbon vanilka a citronová verbena. Každý bylinkový element se maceruje rozdílně dlouho. Minimální doba macerace je 30 dní, maximální je až 9 měsíců. Vanilka a skořice se destilují odděleně. Výsledná směs se pak míchá v nádobách o objemu 210 litrů. Kromě bylinek se používá i ovoce. Citrony a pomeranče si António pěstuje sám na své vlastní plantáži. Při maceraci využívá slupky z citrusů. Například citrony macerují velmi dlouho. Z listopadové sklizně se stávají součástí ginu až v květnu následujícího roku. Kromě citrusů využívá i jablka. V Alenteju je velmi ceněná odrůda jablek Bravo de Esmolfe. Při výrobě ginu se snaží využívat lokální suroviny, a proto se rozhodl pro využití této skvělé místní odrůdy. Poslední surovinou, která přidává výslednému ginu svěžest je citronová verbena.
Chuť a vůně
Gin má příjemnou vůni letního ovoce doplněnou pikantností hřebíčku a skořice. Na první přivonění vás určitě zaujmou svěží tóny jablek. Ta jsou patrná i v chuti spolu s dřevitou chutí jalovce. Koriandr příjemně zahřeje, citrusy osvěží a v závěru přichází tóny skořice a hřebíčku. Zatímco jablka a vanilka přináší ginu sladkost, tak prvky koření sladkost naopak sráží. Koření je výrazné na konci, ale tóny jablek zůstávají v puse ještě velmi dlouho po ochutnání ginu.
Servírování
Velmi dobrá je kombinace ginu a tonicu, ideálně koktejl doplňte o plátek jablka. António doporučuje vyzkoušet koktejl Cinco de Mayo punch. Recept na tento koktejl je následující:
- 3 díly ginu Sharish Original
- 1 díl limetkové šťávy
- 4 díly nefiltrovaného jablečného moštu
- list koriandru (komu nevyhovuje chuť koriandru může nahradit čerstvou bazalkou)
- nasekané chilli
- kostky ledu
Něco málo z historie ginu Sharish
Za produkcí prémiového ginu Sharish stojí António Cuco. Původně se živil jako učitel. Celý nápad s produkcí ginu vznikl na podzim roku 2013, kdy se sešel na oběd s přáteli v restauraci svých rodičů. Kamarádi se dožadovali nějakého nové ginu, přestože na baru jich měla restaurace neuvěřitelných 50 druhů. António na to odpověděl, že žádný nový nemají. Zavtipkoval, že by jim leda nějaký nový musel vyrobit. Oni ho vzali za slovo a vyprovokovali ho k výrobě ginu, který by se mohl stát specialitou v restauraci jeho rodičů. A ono se to, po přečtení asi čtyř set článků o výrobě ginu, povedlo.
První verzi ginu ochutnávala opět stejná skupina přátel. Hned je zaujal, pouze bylo potřeba upravit poměr jalovce a snížit obsah pomerančové kůry. Druhá várka už chutnala všem. A od té doby se receptura ginu nezměnila. Trvalo pouhé dva týdny než vešel "Cuco´s gin" ve známost v Alenteju a začaly se na něj dotazovat i restaurace. První gin už pod oficiálním názvem Sharish byl uveden na trh 24. dubna 2014. Název ginu Sharish pochází z arabštiny. Arabsky se totiž město Monsaraz, kde se gin vyrábí, řekne Sharish.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Portugalský Gin Sharish |
---|---|
Region: | Alentejo |
Typ: | portugalský gin |
Byliny: | jalovec, skořice, citronová verbena, hřebíček, koriandr |
Aroma: | pomeranč, citron, jablka, koření |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Za produkcí prémiového ginu Sharish stojí António Cuco. Původně se živil jako učitel. Celý nápad s produkcí ginu vznikl na podzim roku 2013, kdy se sešel na oběd s přáteli v restauraci svých rodičů. Kamarádi se dožadovali nějakého nové ginu, přestože na baru jich měla restaurace neuvěřitelných 50 druhů. António na to odpověděl, že žádný nový nemají. Zavtipkoval, že by jim leda nějaký nový musel vyrobit. Oni ho vzali za slovo a vyprovokovali ho k výrobě ginu, který by se mohl stát specialitou v restauraci jeho rodičů. A ono se to, po přečtení asi čtyř set článků o výrobě ginu, povedlo.
První verzi ginu ochutnávala opět stejná skupina přátel. Hned je zaujal, pouze bylo potřeba upravit poměr jalovce a snížit obsah pomerančové kůry. Druhá várka už chutnala všem. A od té doby se receptura ginu nezměnila. Trvalo pouhé dva týdny než vešel "Cuco´s gin" ve známost v Alenteju a začaly se na něj dotazovat i restaurace. První gin už pod oficiálním názvem Sharish byl uveden na trh 24. dubna 2014. Název ginu Sharish pochází z arabštiny. Arabsky se totiž město Monsaraz, kde se gin vyrábí, řekne Sharish.