Quinta da Oliveirinha Vintage 2020 portské
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Vinice Quinta da Oliveirinha leží na strmých březích přímo u řeky Douro. Narazíte na ní poblíž města Pinhão, leží tak přímo v srdci vinařské oblasti Douro. Má potenciál jak přírodní, tak historický pro produkci skvělých Vintage portských vín. Má klasifikaci A, což je nejvyšší možná klasifikace vinic pro výrobu portských vín. V minulosti se na vinici sklizené hrozny prodávaly velkým firmám na produkci jejich portských vín. Od roku 2007 vlastní vinici rodina Alves de Sousa. Od té doby se tu snaží ctít právě tradici výroby Vintage portských vín.
U ročníkových portských vín je vždycky zajímavé si zjistit, jaké konkrétně daný ročník byl. Tak se na to pojďme společně podívat. Podle vinaře Tiaga Sousy to byl rok největších výzev, který jeho generace mohla vůbec zažít. Všeobecně se jednalo o velmi teplý rok. O tom svědčilo i poměrně rychlé vyrašení pupenů. Jaro bylo deštivější, a to větší bylo riziko plísní. Deštivé počasí ovlivnilo fázi květu. A už tehdy bylo jasné, že úroda nebude v roce 2020 nijak štědrá. Ale vypracované předpovědi pro sklizeň nijak nevybočovaly z průměru. Až do vlny veder, která přišla 22. a 24. června. Naštěstí se v půdě naakumulovala voda z deštivého jara, která umožnila hroznům pozvolné dozrávání. Zlom přišel opět až v srpnu. 20.srpna přišel po vlnách vedra zase očekávaný déšť, který pomohl dozrávání. Náhle ale začala z ničeho nic vinné révě docházet voda a byla tak hodně dehydratovaná. Což se okamžitě projevilo na hroznech. Výsledkem byl dramatický úbytek produkce, na většině vinohradů spadla produkce až o 50%. Příroda ale jednou rukou vzala a druhou rukou dala zpátky, protože kvalita sklizně byla neskutečná. Koncentrace sklizených hroznů byla obrovská. Vše bylo ale navíc v rovnováze - cukr, vůně, kyselina... Všechno perfektně vyvážené, což garantovalo vynikající intenzitu ale také perfektní vyváženost. Ročníkové portské se tak utvořilo rovnou na vinohradu. Takové podmínky byly podle vinaře Tiaga naposledy přesně před 200 lety a to v roce 1820. Kdy byla tak jedinečná sklizeň, která změnila navždy svět portských vín.
Stáří keřů na vinici Oliveirinha je mezi 30-60 lety. Sklizeň hroznů proběhla 9.září. Fermentace probíhala dlouho při nízké teplotě (17°C) pouze za pomoci přírodních kvasinek. V polovině byla fermentace přerušená přidáním vysokoprocentního neutrálního vinného destilátu o obsahu alkoholu 77%. Poté víno zrálo dva roky než se nalahvovalo.
Víno hodně sytou rubínovou barvu. Ve vůni najdete vyzrálé višně, rebarboru, černý rybíz, mátu a lékořici. V chuti je extrémně koncentrované, má intenzivní chuť vyzrálých hroznů. Chuť je neskutečně bohatá a mohutná. Víno má dlouho harmonický závěr. Ochutnat toto víno jako mladé je perfektní zážitek. Tak intenzivní chuť vás určitě ohromí, vůbec pokud jste Vintage portské víno nikdy neochutnali. Troufám si říct, že Vintage portská vína z vinařství Alves de Sousa patří k naprosté špičce Vintage portských na trhu. Takto koncentrované a mohutné víno může podle vinaře Tiaga zrát více než 50 let. Fantastický rok 2020 vytvořil díky nižším výnosům limitovanou edici Vintage Oliveirinha - vyrobilo se jen 3 000 lahví.
Servírování a skladování
Servírujte při teplotě 15°C. Víno nebylo filtrováno ani stabilizováno. Může tak obsahovat přirozený sediment. Víno je náchylné na dlouhodobý kontakt s kyslíkem. Uskladněte v chladu a temnu v ležaté poloze. Víno může při dobrém uskladnění podle vinaře zrát v lahvi více než 50 let.
Doporučujeme podávat k sýrům, hořké čokoládě, čokoládovým dezertům nebo k dezertům s červeným ovocem.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Portská vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Dezertní |
Typ vína: | Portské víno |
Typ portského: | Vintage |
Region: | Douro |
Odrůdy: | Sousao, Touriga Nacional, Touriga Franca a další |
Aroma: | hořká čokoláda, vyzrálé višně, černý rybíz, rebarbora, máta |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanité a zajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.
V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da Gaivosa a Quinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.