Quinta da Gaivosa LBV 2018 portské
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Na vinici Quinta da Gaivosa má vinařství umístěno veškeré své vybavení na zpracování hroznů. Tato vinice je velmi strmá s hrubou břidlicovitou půdou. Vinařství zde vyrábí svá nejlepší ročníková portská vína. Toto je typ portského vína LBV (Late bottled Vintage) tzv. pozdně nalahvované ročníkové portské. Stejně jako u ročníkového vína Vintage i zde se vybírají ty nejkoncentrovanější hrozny. Víno musí být na svém počátku hodně mohutné s velmi výraznou tříslovinou. To dává vínu potenciál pro další zrání. Hrozny se sbírají na vinohradu, jehož stáří je více než 25 let. Výnosy z takové vinice jsou nižší, ale o to více jsou hrozny koncentrované. Rozdíl oproti vínům Vintage je v délce zrání. LBV 2018 zrálo před lahvováním 4 roky ve velkokapacitních nádržích bez přístupu kyslíku. Vintage se musí lahovovat do 2 let od sklizně. I u tohoto typu portského vína se zastaví kvašení přidáním 77% vinného destilátu.
Víno se vyrábí pouze ve výjimečných letech. Ve vůni naleznete aroma vyzrálých sušených švestek, višní, hořké čokolády doplněné o jemný nádech lékořice. Je tělnaté plné s příjemně zakulacenou tříslovinou. Víno má dlouhý harmonický závěr. Svých charakterem se výrazně blíží vínu typu Vintage.
Náš tip: Víno LBV je skvělou volbou pro ty, kteří touží ochutnat vyšší řady portských vín. Jsou to vína za přijatelnou cenu a často se svojí kvalitou hodně blíží vínům typu Vintage, jejichž cena je výrazně vyšší v závislosti na ročníku. Pokud vás víno zaujme, pak doporučujeme ochutnat v dalším kroku jejich excelentní víno Vintage 2020. Za sebe mohu říct, že jsem ještě lepší portské nikdy nepila.
Servírování a skladování
Servírujte při teplotě 15°C. Podávejte v menší skleničce tulipánového tvaru. Rozlévané množství se pohybuje okolo 85 ml. Zavřené víno skladujte v chladu a temnu v ležaté poloze. Po otevření doporučujeme zkonzumovat co nejdříve. Čím déle je tento typ vína v kontaktu s kyslíkem, tím více ztrácí své aromatické i chuťové vlastnosti. Vinař udává potenciál pro zrání v lahvi 15-20 let. Nezapomeňte ale, že víno musíte dobře uskladnit.
Doporučujeme podávat k čokoládovému brownies s lesním ovocem, pošírovaným hruškám v portském víně, čokoládovému fondantu s omáčkou z červeného ovoce, výrazným sýrům z kravského mléka.
Jaký byl ročník 2018?
Po nejsušším roce, který v Douru v posledních letech zaregistrovali, měl rok 2018 podobné tendence. Během zimních měsíců bylo málo deště a teploty se pohybovaly velmi nízko. Scénář se změnil až v březnu, kdy konečně přišel dlouho očekávaný déšť. Dorazil ale zase v takovém množství, že na vinohradech i v Douru čelili riziku plísní, což není pro Douro zrovna typické. Větší množství srážek a chladno bylo i během června a července. Až v srpnu dorazila náhlá vlna veder, která dala vinné révě nový impuls, co se týká dozrávání hroznů. Ale zároveň způsobila popálení části vinic. Vinná révě měla z jara a ze začátku léta dostatek vody v půdě, a tak dozrávání hroznů probíhalo velmi dobře. Poté ještě přišel lehký deštík na začátku září. Kvalita sklizně byla díky tomu vynikající. Vinný mošt získal přirozenou a velmi výraznou chuť hroznů. Výsledná vína mají skvělou strukturu a velmi bohatou chuť. Celý rok byl velmi náročný, bylo potřeba vyvinout velké úsilí na vinicích, protože na vinaře čekala spousta překážek. Ale výsledkem jsou skvělá bohatá vína.
Ocenění
- Best LBV of the guide (La bible do Porto, Kanada)
- 90 - 93 bodů od Roberta Parkera (v různých letech)
- 7 zlatých medailí v průběhu let od Mundus Vini, Berliner Wein Trophy, Sommelier Wine Awards,
- Grand Gold Medal od Berliner Wein Trophy
Doplňkové parametry
Kategorie: | Portská vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Dezertní |
Typ vína: | Portské víno |
Typ portského: | LBV |
Region: | Douro |
Odrůdy: | Touriga Franca, Sousao, Touriga Nacional |
Aroma: | vyzrálé sušené švestky, třešně a hořká čokoláda |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanité a zajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.
V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da Gaivosa a Quinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.