Quinta da Gaivosa 10leté tawny portské 500 ml
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Dříve se vinařství Alves de Sousa specializovalo na pěstování hroznů pro portská vína. Hrozny prodávali velkým firmám, a ty z nich vyráběly svá portská vína. Se změnou přišel až syn majitele vinařství Domingos Alves de Sousa. Rozhodl se vyrábět vlastní portská vína a stal se i průkopníkem výroby klasických vín v údolí Doura.
Sklizeň na vinici Quinta da Gaivosa probíhá ručně. Mechanizace se sem díky velmi strmým svahům nemá sebemenší šanci dostat. Staří vinice je více než 60 let. Na této vinici se nachází i budova pro zpracování všech hroznů ve vinařství. Sklizené hrozny putují do vinařství na další zpracování. Hrozny se odstopkují a přemístí se do malých nerezových nádrží, kde fermentují 3-4 dny. Teplota při fermentace se udržuje v rozmezí od 20-25°C. Fermentace se ve vhodný moment zastaví přidáním 77% vinného destilátu. Tím dojde k zastavení kvašení. Ve víně tím pádem zůstane vysoký zbytkový cukr a vyšší obsah alkoholu (20%).
Barva vína je sytá jantarová. Je to díky zrání v dubových sudech. Přes póry sudů probíhá proces řízené oxidace vína. Díky tomu víno nemá sytě rubínovou barvu ale jantarovou. Ve francouzských dubových sudech zrálo 10 let. Ve vůni najdete tóny karamelu, koření, sušeného ovoce a sušených malin. Ve víně naleznete kontrasty mezi mladým a vyzrálým vínem. Kontrast ovocných tónů s tóny koření a dubového sudu. Víno je velmi komplexní. Nejedná se o jednoduché víno.
Víno je dodáváno v dárkové krabičce s logem vinařství.
Servírování a skladování
Servírujte při teplotě 15°C. Podávejte v menších skleničkách tulipánového tvaru. Skladujte v chladu, temnu a v ležaté poloze. Po otevření vydrží v ideální kondici delší dobu. Vzhledem k tomu, že zrálo v dubových sudech, mu tolik nevadí přístup kyslíku. Protože se jedná o prémiové víno, doporučujeme konzumaci do měsíce od otevření, aby víno neztratilo nic ze svých vlastností. Po otevření skladujte v ledničce nebo v chladu.
Doporučujeme podávat k pudinkovým dezertům, jablečným koláčům, pečeným fíkům, pomerančovým a karamelovým dezertům, lehké čokoládové pěně s lesním ovocem. Přinášíme vám jeden skvělý recept na jablečný koláč (blog Pradobroty.cz).
10-leté portské
Naposledy, když jsem navštívila vinařství Alves de Sousa, mě Tiago (syn majitele a hlavní vinař) nabídl zajímavý pohled na víceletá portská vína. Musím říct, že jsem nad tím nikdy takhle neuvažovala. On mě vysvětloval, proč jsou pro něho tato vína zvlášť důležitá. Je to proto, že práci na 10-letém portské víně začal jeho otec. A on má teprve teď možnost jeho práci dokončit. U 20-letého portského vína zahájil jeho výrobu Tiaga dědeček. Pokračoval jeho otec a jejich práci nyní opět dokončí Tiago. Je to podle mě zajímavý pohled na výrobu portských vín. Co myslíte?
Ocenění
Doplňkové parametry
Kategorie: | Portská vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Dezertní |
Typ vína: | Portské víno |
Typ portského: | Tawny, 10leté |
Region: | Douro |
Odrůdy: | Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Barroca |
Aroma: | karamel, sušené rozinky, maliny, koření |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanité a zajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.
V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da Gaivosa a Quinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.