Quinta da Gaivosa 10leté bílé portské
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Hrozny pro výrobu tohoto bílého portského vína se sbírají na 80 let starém vinohradu. Díky vysokému stáří vinohradu jsou sklizené hrozny hodně koncentrované. Sklizeň probíhá ručně. Postup výroby tohoto vína je stejný jako u výroby červených portských. Vylisovaný mošt totiž fermentuje se slupkami, přibližně 3 až 4 dny, a díky tomu víno získává široké spektrum chutí, plný a tělnatý charakter. U suchých bílých portských se 77% vinný destilát přidává v závěru kvašení. U tohoto portského vína se přidává přibližně v polovině kvašení, stejně jako je tomu u Ruby. Ve víně tak zůstane přírodní sladkost. Výsledné víno následně zraje 10 let ve francouzských dubových sudech než se uvede na trh. Jedná se o novou kategorii portského vína. Jen opravdová hrstka vinařů vyrábí takto vyzrálé bílé portské. Většina z nich dodává na trh bílá portská vína jako mladá. V tomto ohledu je vinařství Alves de Sousa průkopníkem nového stylu portského vína. Rozhodně tedy stojí za ochutnání.
Víno má sytě žlutou až jantarovou barvu se zlatavými odlesky. Vůně vína je velmi komplexní. Narazíte na tóny sušené pomerančové kůry, mandlí a javorového sirupu doplněné jemnými tóny bylinek a koření. V chuti je úžasně plné a vyvážené. Snadno rozpoznatelné jsou tóny oříšku, karamelu a marmelády.
Servírování a skladování
Servírujte vychlazené na 12°C. Podávejte ve skleničkách tulipánového tvaru. Skladujte v chladu a temnu. Po otevření je ideální do jednoho měsíce spotřebovat. Jedině tak si užijete víno v ideální kondici. Po otevření skladujte v ledničce. Prodloužíte tím životnost vína.
Doporučujeme podávat k sýrům s modrou plísní jako jsou například Roquefort nebo Stilton, ovocným dezertům, meruňkovým a jablečným koláčům.
Ocenění
Doplňkové parametry
Kategorie: | Portská vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Dezertní |
Typ vína: | Portské víno |
Typ portského: | Bílé, 10leté |
Region: | Douro |
Odrůdy: | Malvasia Fina, Viosinho, Gouveio |
Aroma: | bylinky,koření,sušená pomerančová kůra, javorový sirup, mandle |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanité a zajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.
V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da Gaivosa a Quinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.