Pocas Tawny Collector´s Edition 20leté portské
Detailní popis produktu
CHARAKTERISTIKA VÍNA
Vinařství Pocas bylo založeno v roce 1918. V současnosti v Douru obhospodařují 3 vinice (quintas), na kterých sklízí hrozny pro svá portská vína. Přestože výrobci portských vín často hodně lpí na tradicích, tak se v Pocas rozhodli jít moderní cestou a změnili na některá svá prémiová vína lahve. Nechali si navrhnout malou sérii speciálních lahví tzv. sběratelskou edici (Collector´s edition).
20leté portské je speciální víno, na kterém často ve vinařství pracují dvě generace vinařů. Jedná se totiž o směs ročníků, které v průměru dávají 20 let. Je na konkrétním vinaři jaké ročníky se rozhodne smísit, aby získal charakteristiky typické pro takto staré portské víno. Veškeré hrozny se sbírají ručně a pečlivě se třídí, aby se do vína dostal jen ten nejlepší výběr. Stáří vinice je 40-60 let. Stejně jako u ostatních portských i tady se fermentace zastaví přidáním vinné pálenky s vysokým obsahem alkoholu. Ve víně tak zůstává vysoký zbytkový cukr a obsah alkoholu vystoupá na 20%. Všechna vína použitá na toto cuvée zrála v dubových sudech. Přes póry sudu probíhá proces řízené oxidace vína. Zráním se vínu mění barva ze syté rubínové na jantarovou. Protože tento typ vína zraje v dubových sudech oxidací tak se po nalahvování už dál nezlepšuje, je v ideální kondici pro konzumaci.
Díky dlouhému zrání se ve víně v porovnání s 10letým portským zvýrazní tóny sušeného ovoce, koření i nádech dubového sudu je výraznější. Tříslovina se zakulatí a víno je tak mnohem hladší a elegantnější. V chuti je hodně komplexní, plné a koncentrované.
SERVÍROVÁNÍ A SKLADOVÁNÍ
Skladujte v temnu a v chladu. Tím, že víno zraje v dubovém sudu procesem řízené oxidace, tak se po nalahvování už dál nezlepšuje. Jakmile se nalahvuje je v ideální kondici pro konzumaci. I z toho důvodu se víno nechává do poslední chvíle zrát v sudech a lahvuje se až podle přijatých objednávek.
Doporučujeme podávat jako digestiv při teplotě 18°C nebo mírně vychlazené. Hodí se i k sýrům, sušenému ovoci, ořechům, dezertům s pekanovými ořechy a k pudinkovým dezertům s karamelem (například Creme Brulée). Perfektní je také kombinace s jablečným štrůdlem nebo s jablečnými koláči se skořicí.
ZÍSKANÁ OCENĚNÍ
Doplňkové parametry
Kategorie: | Portská vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Dezertní |
Typ vína: | Portské víno |
Typ portského: | Tawny, 20leté |
Region: | Douro |
Odrůdy: | Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinto Cao |
Aroma: | sušené ovoce, koření, dřevo |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinné vinařství Pocas bylo založeno v roce 1918. Původně vyráběli vinnou pálenku pro velké firmy produkující portská vína. V průběhu let se ale rozhodli vyrábět svoje vlastní portská vína. Od roku 1975 stojí v čele firmy již třetí rodinná generace. V tuto chvíli vlastní firma Pocas 100 hektarů vinic v certifikované oblasti Douro. Vyrábí nejen portská vína ale i kvalitní klasická červená a bílá vína. Své sklepy mají stále umístěné i v Portu. Z tohoto města se dřívě muselo do světa expotovat veškeré portské víno. Bylo to dané zákonem. Dnes již tento zákon neplatí, ale firma Pocas stále umísťuje část sudů s portskými víny do svých sklepů v Portu. Velkou část vín skladují i ve svých prostorách přímo v údolí Doura. V roce 1999 získala firma významné ocenění od časopisu Revista do Vinhos - "Producent roku v kategorii portských vín". Velké úspěchy sbírají hlavně portská vína. Doteď získali za svá portská vína 30 zlatých, 67 stříbrných a 31 bronzových medailí. Firma disponuje i zásobami velmi starých portských včetně ročníkových vín. Na objednávku jsme tak schopni sehnat i určitý ročník portského vína. Pokud se v daném roce takové portské ve firmě Pocas vyrobilo.