Pocas stoletá sada portských vín v dárkovém boxu
Detailní popis produktu
CHARAKTERISTIKA VÍNA
Vinařství Pocas bylo založeno v roce 1918. V roce 2018 tak oslavili 100 let. K této příležitosti vytvořili také tuhle speciální stoletou dárkovou sadu. V jedné sadě tak můžete ochutnat hned čtyři různě stará portská vína z nichž nejstarší portské je čtyřicetileté. Ochutnat takto staré portské víno je vždycky velkým zážitkem.
Hrozny na výrobu 10 let starého portského vína se sklízí na vinohradech starých 20 - 40 let. Hrozny na portská vína stará 20, 30 a 40 let se sklízí na starších vinicích. Jejich stáří se pohybuje od 40 do 60 let. Podloží je všude stejné a tvoří ho břidlice, která je typická pro údolí řeky Douro. Díky charakteru a stáří vinohradů veškerá sklizeň probíhá ručně. Protože se jedná o portská vína typu Tawny, tak všechna vína zrají v malých dubových sudech. Přes póry sudu probíhá proces řízené oxidace vína. Čím starší víno je, tím je jeho barva víc do světlejších hnědých odstínů s jantarovými odlesky. Takto nazrálá portská vína mají velmi bohaté aroma. Ve vůni najdeme tóny sušeného ovoce, koření a nádech dubového sudu. Pokud jednotlivá vína ochutnáte postupně, tak poznáte, jak se vyvíjí s přibývajícími roky zrání.
Málokdy se naskytne možnost ochutnat takto v sadě vína, na kterých pracovalo několik generací vinařů.
SERVÍROVÁNÍ A SKLADOVÁNÍ
Skladujte v temnu a v chladu. Tím, že vína zrály v dubových sudech procesem řízené oxidace, tak se po nalahvování už dál nezlepšují. Jakmile se vína nalahvují, tak jsou v ideální kondici pro konzumaci. Vína ve vinařství lahvují až podle přijatých objednávek. Do té doby zrají v dubových sudech.
Doporučujeme k 10ti leté portské servírovat při teplotě 17°C případně i chladnější. Ideální je kombinace s typickým portugalským dezertem pastel de nata. Velmi dobře ale funguje i jakýkoliv dezert na pudinkové bázi. Příjemná je i kombinace s ořechy nebo sýrem typu Brie. Portská vína 20, 30 a 40 let stará podávejte při teplotě 18°C. U starších portských vín je velmi dobrá kombinace s ořechy nebo třeba čokoládou. Chybu určitě neuděláte ani v kombinaci se sýry například s percorinem nebo uzeným cheddarem.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Portská vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Dezertní |
Typ vína: | Portské víno |
Typ portského: | Tawny, 10leté, 20leté, 30leté, 40leté |
Region: | Douro |
Odrůdy: | Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinto Cao |
Aroma: | sušené ovoce, koření, dubový sud |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinné vinařství Pocas bylo založeno v roce 1918. Původně vyráběli vinnou pálenku pro velké firmy produkující portská vína. V průběhu let se ale rozhodli vyrábět svoje vlastní portská vína. Od roku 1975 stojí v čele firmy již třetí rodinná generace. V tuto chvíli vlastní firma Pocas 100 hektarů vinic v certifikované oblasti Douro. Vyrábí nejen portská vína ale i kvalitní klasická červená a bílá vína. Své sklepy mají stále umístěné i v Portu. Z tohoto města se dřívě muselo do světa expotovat veškeré portské víno. Bylo to dané zákonem. Dnes již tento zákon neplatí, ale firma Pocas stále umísťuje část sudů s portskými víny do svých sklepů v Portu. Velkou část vín skladují i ve svých prostorách přímo v údolí Doura. V roce 1999 získala firma významné ocenění od časopisu Revista do Vinhos - "Producent roku v kategorii portských vín". Velké úspěchy sbírají hlavně portská vína. Doteď získali za svá portská vína 30 zlatých, 67 stříbrných a 31 bronzových medailí. Firma disponuje i zásobami velmi starých portských včetně ročníkových vín. Na objednávku jsme tak schopni sehnat i určitý ročník portského vína. Pokud se v daném roce takové portské ve firmě Pocas vyrobilo.