Crasto Colheita 2003 single harvest portské
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Colheita je speciální typ portského vína, který se vyrábí pouze z hroznů z jednoho ročníku. Proto je na lahvi vždy uveden rok sklizně. Víno zraje minimálně 7 let v dubových sudech a teprve poté se nalahvuje. Celkový podíl vína Colheita na trhu s portskými víny je pouhé 1%. Colheita z vinařství Quinta do Crasto je zajímavá svojí délkou zrání. Víno se totiž lahvovalo až po neuvěřitelných 18-ti letech zrání, tedy v roce 2021. Hrozny sbírají na vinohradu, který je 60 let starý a pěstuje se na něm široká škála místních odrůd. Vinice se nachází v nadmořské výšce od 120 m.n.m. do 450 m.n.m. a je orientovaná jihovýchodně. Na vinice převažuje břidlicové podloží.
Veškeré hrozny se sbírají ručně. V plastových přepravkách se přenáší do vinařství, kde se hrozny pečlivě třídí na vibračních stolech. Vybrané hrozny se neodstopkovávají jenom se jemně podrtí a poté se přemístí do kamenný nádrží, kterým se v Portugalsku říká "lagares". V těchto nádržích skupina pracovníků hrozny šlape nohama. Vinařství Quinta do Crasto je vyhlášené tím, že veškeré hrozny na portská vína zpracovává tímto způsobem. Jejich portská vína jsou jsou díky tomu hodně elegantní. V určitý moment se pak do kvasícího moštu přidá 77% vinný destilát, kterým se zastaví kvašení. Výsledné víno potom zraje v použitých dubových sudech o objemu 550l. V tomto případě v sudech víno zrálo 18 let.
Víno má světlejší jantarovou barvu. Tu získává dlouhým zráním v dubovém sudu. Přes póry sudu totiž probíhá proces řízené mikrooxidace. Působením kyslíku se vínu mění barva. Zráním v dubovém sudu víno také získává zajímavou vůni. Narazíte na jemné medové a karamelové tóny dále na svěží nádech pomerančových slupek. Určitě vás zaujme i aroma pražených ořechů a rozinek. V závěru narazíte na jemné tóny dubového sudu. Víno má velmi dobrou strukturu a bohatou chuť. Má příjemně zakulacenou tříslovinu. Je to vyvážené, komplexní víno s velmi dlouhým a harmonickým závěrem.
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze, v chladu a temnu. Víno doporučujeme servírovat mírně vychlazené. Ideálně na teplotu kolem 14-16°C. Víno zrálo v dubovém sudu a v lahvi už se tím pádem nebude nijak výrazně zlepšovat. Díky vysokému alkoholu vydrží v lahvi ještě dlouho při správném skladování, ale jak jsem říkala, už se nebude zlepšovat. Víno se před lahvováním nefiltrovalo, může díky tomu obsahovat sediment.
Doporučujeme podávat k dezertům typu creme brulée, jablečnému závinu, praženým mandlím, skvělá je i kombinace se sušeným ovocem. Osvědčený recept na creme brulée najdete na mém oblíbeném Pěkně vypečeném foodblogu.
Jaký byl rok 2003?
Pro rok 2003 byl charakteristický dobrý přísun srážek v zimě následovaný velmi suchým jarem. Teploty se po celou dobu držely v normálu. Výjimkou byl ale konec července a začátek srpna, to teploty vylétly během dne až ke 45°C a noci byly taky velmi teplé. Což pro Douro není typické. Panují tu totiž běžně velké rozdíly mezi teplotami ve dne a v noci, kdy v noci výrazně klesají, někdy až k 10°C. Nicméně tyto podmínky vedly k tomu, že výsledná vína byla hodně plná, koncentrovaná s výraznou tříslovinou a velmi dobrým potenciálem pro zrání.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Portská vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Dezertní |
Typ vína: | Portské víno |
Typ portského: | Colheita |
Region: | Douro |
Odrůdy: | různé |
Aroma: | medové tóny, pražené ořechy, karamel, pomerančové slupky |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura.
Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice.
Pár stručných faktů o vinařství
- Region: Douro
- Rok založení: 1615
- Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
- Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
- Velikost vinařství: 150 ha
- Velikost vinic: 70 ha
- Roční produkce lahví: 816 000