Crasto 30 Years Old Tawny portské v tubusu
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Hrozny na výrobu portských vín sklízí ve vinařství Quinta do Crasto na vinohradech, které jsou přes 60 let staré. V tomto případě na vinohradu najdete směs různých odrůd, samozřejmě schválených na výrobu portských vín. Výsledné cuvée tak vzniká dá se říct rovnou na vinici. Je to hodně tradiční a starý způsob výroby vín v Portugalsku. Dřív se na vinohradech nepěstovaly odrůdy zvlášť, ale byly vysazeny všechny dohromady na jedné vinici. Tenhle tradiční způsoby výroby si v Crastu zachovali u výroby portských vín a u některých prémiových suchých vín. Například u vína Vinhas Velhas reserva.
Sklizené hrozny se po přemístění do vinařství odstopkují a putují do tzv. lagares. To jsou kamenné nádrže, ve kterých se hrozny následně šlapou. V Crastu nebyla nahrazena lidská pracovní síla mechanizací. Díky tomu všechny hrozny na portská vína šlapou v kamenných nádržích lidé. V průběhu kvašení se ve vhodný moment přidá do kvasícího moštu 77% vinný destilát neboli brandy. Tím dojde k zastavení kvašení. Ve víně tak zůstane vysoký obsah zbytkového cukr a vysoký alkohol. Výsledné víno je směsí různě starých vín. Všechna vína zrají ve velkých portugalských dubových sudech o objemu 9000l. Starší vína přidaná do směsi dávají vínu komplexnost naopak mladší vína dávají vínu svěží ovocnou chuť a živou kyselinu. Stáří použitých vín dává v průměru 30 let.
Dlouhé zrání vína se podepsalo na jeho barvě. Ta je krásně jantarová s měděnými odlesky. Vůně je velmi komplexní. Patrné jsou tóny sušeného ovoce, karamelizovaných fíků a restovaných mandlí. Snadno rozpoznáte také tóny pomerančového džemu s medem a koření. Během dlouhého zrání se výrazné ovocné tony změnily a víno je nyní úžasně elegantní s velmi jemnou texturou. Chuť je hodně intenzivní, víno je chuťově extrémně bohaté a plné. Během popíjení vám víno bude postupně odkrývat stále nové vůně a chutě. Ochutnat takto staré portské vína, na kterém pracovalo ve vinařství několik generací je opravdovým zážitkem. Když necháte víno po vypití zavřené korkem, tak prázdná lahev voní ještě měsíc potom, co tam už víno není :-).
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze, v chladu a temnu. Víno doporučujeme servírovat vychlazené. Ideálně na teplotu kolem 12-14°C. Tím, že víno zrálo procesem řízené oxidace v dubových sudech, tak mu po otevření nevadí tolik přístup vzduchu jako portskému typu ruby. Ale jelikož se jedná o prémiové portské byla by škoda ho nechávat třeba půl roku otevřené, protože pak by mohlo postupně ztrácet svojí charakteristickou vůni a chuť.
Doporučujeme podávat k pudinkovým dezertům, jablečnému štrůdlu, portugalskému dezertu Pastel de Nata a nebo třeba k mandlím nebo sušenému ovoci.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Portská vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Dezertní |
Typ vína: | Portské víno |
Typ portského: | Ruby, 30leté |
Region: | Douro |
Odrůdy: | větší množství odrůd ze staré vinice |
Aroma: | sušené ovoce, karamelizované fíky, restované mandle, koření, pomerančový džem s medovými tóny |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura.
Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice.
Pár stručných faktů o vinařství
- Region: Douro
- Rok založení: 1615
- Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
- Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
- Velikost vinařství: 150 ha
- Velikost vinic: 70 ha
- Roční produkce lahví: 816 000