Caldas Tawny Special Reserve portské
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Hrozny pro portské víno Special Tawny reserve se pěstují na vinohradu na břehu řeky Douro. Součástí etikety vína je i název vinice - Quinta das Caldas. Z terasovitých vinic je krásný výhled na řeku Douro. Rozdíl oproti základnímu tawny není ve výrobě, ale ve způsobu zrání. Základní tawny zraje 3-4 roky. Tawny Special reserve zraje před lahvováním 8 let v dubových sudech. Přes póry dubového sudu probíhá proces řízené oxidace vína. Díky tomu se vínu mění barva ze sytě červené na jantarovou s hnědými odlesky.
Ve vůni je patrné aroma karamelu s nádechem koření a sušených fíků. Ve vůni naleznete i jemné tóny dubových sudů. Víno je velmi jemné a vyvážené. Má dlouhý harmonický závěr. V porovnání se stejným typem portského vína od firmy Quinta do Infantado (Reserva Margarida) je toto víno sladší a výraznější, co se týká vůně sušeného ovoce.
Servírování a skladování
Servírujte při teplotě 15°C. Tedy mírně vychlazené. Servírujte v menších skleničkách tulipánového tvaru. Ideálně rozlévejte množství odpovídající 85 ml. Před otevřením skladujte v chladu a temnu v ležaté poloze. Po otevření skladujte v chladničce. Prodloužíte tím životnost vína. Tento typ portského vína je méně náchylný na působení kyslíků. Naopak po týdnu od otevření se ještě víc rozvoní.
Doporučujeme podávat k dezertům s pudinkem a karamelem, pomerančovým dezertům, tarte tatin (francouzský obrácený jablečný koláč), tvrdým sýrům s ořechy. A zde také recept na zmíněný Tarte Tatin (blog Mangiare.cz).
Příběh vinařství
Vinařství Alves de Sousa vyrábí suchá vína z Doura již 20 let. Avšak rodinné zkušenosti s produkcí portských vín jsou mnohem delší. Hlavní vinař Tiago, započal v rodině Sousa pátou generaci, která se věnuje produkci vín. Dle jeho názoru je údolí Doura velmi unikátní vinařskou oblastí. Díky obrovské členitosti, která je v Douru, je možné na každé vinici vyrábět zcela odlišná vína. Na otázku, proč nepoužívají i nějaké mezinárodní odrůdy, Tiago odpovídá, že by to bylo čisté bláznovství. Když domorodé odrůdy v údolí Doura jsou tak unikátní. Vinařství klade velký důraz na okolní ekostém. Například na vinici Quinta da Gaivosa rostou již dlouhá léta eucalyptusy. A i to dává vínům z této vinice jedinečný charakter.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Portská vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Dezertní |
Typ vína: | Portské víno |
Typ portského: | Tawny, Reserva |
Region: | Douro |
Odrůdy: | Tinta Francisca, Touriga Franca, Tinto Cao a Sousao |
Aroma: | karamel, sušené fíky, koření |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanité a zajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.
V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da Gaivosa a Quinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.