Caldas Ruby Special Reserve portské

430 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Typ: portské víno ruby reserva
  • Region: Douro 
  • Obsah alkoholu: 19,5 %

 

  • Odrůdy: Tinta Francisca, Touriga Franca, Tinto Cao a Sousao
  • Aroma: vyzrálé švestky a fíky, koření 

 

  • Zbytkový cukr: 104 g /l
  • Obsah kyselin: 4 g/ l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Hrozny pro toto portské víno se sbírají na terasovitém vinohradu Quinta das Caldas na břehu řeky Douro. Z vinohradu je úžasný výhled na meandry řeky Douro. Caldas Ruby Special Reserve je vyšší řada portského vína typu ruby. Způsob výroby je stejný jako u základního portského ruby. Do kvasícího moštu se po 3-4 dnech přidá 77% vinný destilát. Tím dojde k zastavení kvašení a vínu zůstane vyšší obsah zbytkového cukru a vyšší obsah alkoholu (19,5%). Rozdíl už je ale ve způsobu zrání. Základní portské víno ruby zraje 2-3 roky před nalahvováním. Ruby reserva zraje bez přístupu kyslíku 5 let předtím než se nalahvuje. 

Má temnou rubínovou barvu. Pro vůni je charakteristické aroma vyzrálých švestek a fíků, které příjemně doplňuje široká škála koření. V chuti je víno velmi jemné a vyvážené. Při srovnání se stejným typem vína od firmy Quinta do Infantado (Reserva Especial) je toto víno sladší a ovocnější. Víno má dlouhý harmonický závěr. 

Servírování a skladování

Podávejte při teplotě 15°C. Servírujte v menší skleničce tulipánového tvaru. Ideálně rozlévejte množství odpovídající 85 ml. Před otevřením uchovávejte v chladu a temnu v ležaté poloze. Po otevření ideálně spotřebujte do jednoho měsíce od otevření. Skladujte v chladničce. Prodloužíte tím životnost vína. 

Doporučujeme podávat k čokoládovým dezertům jako je brownies, fondant s omáčkou z lesního ovoce, hořké čokoládě, játrové paštice s portským vínem. 

Příběh vinařství

V roce 1987 se začal psát příběh vinařství Alves de Sousa, tak jak ho známe dnes. Majitel vinařství Domingos Alves de Sousa pocházel z vinařské rodiny. V roce 1987 opustil své zaměstnání stavebního inženýra a rozhodl se věnovat rodinné firmě. V té době obhospodařovalo vinařství Alves de Sousa 5 vinic ("quintas"). Už když opuštěl zaměstnání věděl, že nechce jít cestou prodávání hroznů velkým firmám pro výrobu portských vín. Své hrozny prodávali věhlasným výrobcům portských vín jako jsou Borges a Ferreira. Domingos se rozhodl vyrábět své vlastní řady vín včetně portských vín. Stal se průkopníkem suchých vín v údolí Doura.

V roce 2003 získal inženýrský titul na zemědělské univerzitě Trás-os-Montes e Alto Douro jeho syn Tiago. Získal titul "nejlepšího studenta v ročníku" a speciální vyznamenání od portugalské vlády. Poté se zapojil do chodu rodinné firmy. Dnes je ve vinařství hlavním vinařem. Pod jeho dohledem se vyrábí veškerá vína ve vinařství Sousa. 

Ocenění

  • Titul "Portugalský vinař roku" v letech 1999 a 2006

Doplňkové parametry

Kategorie: Portská vína
Zbytkový cukr: Dezertní
Typ vína: Portské víno
Typ portského: Ruby, Reserva
Region: Douro
Odrůdy: Tinta Francisca, Touriga Franca, Tinto Cao a Sousao
Aroma: vyzrálé švestky a fíky, koření 

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
5
LK Avatar autora | 27.3.2020
fantasticke vino

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanitézajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.

V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da GaivosaQuinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.

sousa