Burmester Reserve Tawny Jockey Club portské v tubusu
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Firma Burmester má velmi dlouhou historii sahající do roku 1750. V tomto roce firmu založili Henry Burmester a John Nash v Londýně. Toto víno je pojmenované po prestižním dostihovém klubu, který založil Willy Burmester v Buenos Aires.
Vinnou révu pěstují na tradičních terasovitých vinicích v Douru v nadmořské výšce 600 m.n.m.. Z podloží převažuje břidlice, která je doplněná pískovcem a žulou. Veškerá sklizeň probíhá ručně v optimálním stádiu zralosti. Poté co se hrozny přemístí do vinařství, následuje odstopkování, jemné podrcení a proces macerace. Při tomto procesu se do vína uvolní barva z hroznů, vůně a třísloviny. Následuje fermentace v nerezových tancích při teplotě okolo 28-30°C. V momentě, kdy víno dosáhne na požadovaný stupeň sladkosti (měrná jednotka baumé), tak přijde na řadu dolihování 77% vinným destilátem. Tím dojde k zastavení kvašení a ve víně zůstane požadovaný zbytkový cukr a obsah alkoholu 19,5%.
I v tomto případě se mísí různé ročníky portských vín. V průměru ale víno zrálo 7 let v dubových sudech. Má intenzivní granátovou barvu s oranžovými odstíny. Vůně je velmi intenzivní. Lze v ní najít hlavně tóny sušeného ovoce, koření a karamelu. V chuti je plné a komplexní. Jeho elegantní chuť vyúsťuje ve velmi příjemný a dlouhý závěr.
Servírování a skladování
Servírujte mírně vychlazené (14-16°C). Podávejte ve skleničkách tulipánového tvaru. Skladujte v chladu a temnu, pokud možno při stálé teplotě. Po otevření je ideální víno spotřebovat v rozmezí čtyř až šesti měsíců. Jedině tak si užijete víno v ideální kondici. Po otevření skladujte v chladu. Prodloužíte tím životnost vína.
Doporučujeme podávat k dezertům, hodí se opravdu k široké paletě dezertů. Vyzkoušejte třeba Pasteis de Nata, jablečné koláče, creme brulée nebo třeba malinový vol-au-vent. Perfektní je i kombinace s hruškami nebo s dýňovým kořeněným pudinkem.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Portská vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Dezertní |
Typ vína: | Portské víno |
Typ portského: | Tawny |
Region: | Douro |
Odrůdy: | Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz |
Aroma: | sušené ovoce, koření, karamel |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
V roce 1730 založili v Londýně Henry Burmester a John Nash firmu Burmester & Nash. V té době se ale věnovali obchodu s obilovinami. Teprve o dvacet let později v roce 1750 se přemístili do Portugalska, konkrétně do Vila Nova de Gaia, kde se začali věnovat obchodu s portskými víny. Portská vína vyváželi hlavně do Británie, ale pozadu nezůstal ani vývoz do zbytku Evropy. Rodinné jméno Burmester pochází z německého slova "Burgmeester", což v překladu znamená starosta. Původní firma byla v 18.století zrušená. Syn zakladatele Henry Burmester Junior se svými dvěma syny založil novou společnost, specializující se pouze na obchod s vínem - H.Burmester & Sons. V současnosti celá firmy spadá do skupiny Sogevinius.
Firma Burmester obhospodařuje vinici Quinta do Arnozelo v oblasti Douro Superior. Ta je považována za jednu z nejsušších částí Doura vůbec. Je tu minimum dešťových srážek, a co ose týká půdy, tak tu převažuje břidlice a žula. Zdejší nehostinné podmínky však vinné révě opravdu svědčí. Celková rozloha vinic Quinta do Arnozelo je okolo 100 hektarů a nachází se v nadmořské výšce okolo 300 m.n.m.. Z odrůd tu dominuje tradiční Touriga Nacional (cca 50%), dále pak Touriga Franca, Tinta Roriz a Tinto Cao. V malé míře tu pěstují také odrůdy Tinta Amarela a Tinta Barroca.
Ve Vila Nova de Gaia si můžete jejich sklepy prohlédnout hned vedle mostu Ponte de Luís. Seznámí vás v rámci komentované prohlídky s historií firmy a na konci ochutnáte i jejich portská vína. Základní komentovaná prohlídka vás vyjde na 12 euro. Pokud byste měli zájem o párování portských vín s čokoládou, pak si vyčleňte na prohlídku 16 euro.