Burmester Reserve Tawny Jockey Club portské v tubusu

569 Kč
Skladem (2 ks)
  • Typ: portské Tawny Reserve
  • Region: Douro
  • Obsah alkoholu: 19,5 %

 

  • Odrůdy: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz
  • Aroma: sušené ovoce, karamel, koření

 

  • Zbytkový cukr: 101 g/l
  • Obsah kyselin: 4,2 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

 

  • jockey club

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Firma Burmester má velmi dlouhou historii sahající do roku 1750. V tomto roce firmu založili Henry Burmester a John Nash v Londýně. Toto víno je pojmenované po prestižním dostihovém klubu, který založil Willy Burmester v Buenos Aires.

Vinnou révu pěstují na tradičních terasovitých vinicích v Douru  v nadmořské výšce 600 m.n.m.. Z podloží převažuje břidlice, která je doplněná pískovcem a žulou. Veškerá sklizeň probíhá ručně v optimálním stádiu zralosti. Poté co se hrozny přemístí do vinařství, následuje odstopkování, jemné podrcení a proces macerace. Při tomto procesu se do vína uvolní barva z hroznů, vůně a třísloviny. Následuje fermentace v nerezových tancích při teplotě okolo 28-30°C. V momentě, kdy víno dosáhne na požadovaný stupeň sladkosti (měrná jednotka baumé), tak přijde na řadu dolihování 77% vinným destilátem. Tím dojde k zastavení kvašení a ve víně zůstane požadovaný zbytkový cukr a obsah alkoholu 19,5%. 

I v tomto případě se mísí různé ročníky portských vín. V průměru ale víno zrálo 7 let v dubových sudech. Má intenzivní granátovou barvu s oranžovými odstíny. Vůně je velmi intenzivní. Lze v ní najít hlavně tóny sušeného ovoce, koření a karamelu. V chuti je plné a komplexní. Jeho elegantní chuť vyúsťuje ve velmi příjemný a dlouhý závěr.

Servírování a skladování

Servírujte mírně vychlazené (14-16°C). Podávejte ve skleničkách tulipánového tvaru. Skladujte v chladu a temnu, pokud možno při stálé teplotě. Po otevření je ideální víno spotřebovat v rozmezí čtyř až šesti měsíců. Jedině tak si užijete víno v ideální kondici. Po otevření skladujte v chladu. Prodloužíte tím životnost vína.

Doporučujeme podávat k dezertům, hodí se opravdu k široké paletě dezertů. Vyzkoušejte třeba Pasteis de Nata, jablečné koláče, creme brulée nebo třeba malinový vol-au-vent. Perfektní je i kombinace s hruškami nebo s dýňovým kořeněným pudinkem. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Portská vína
Zbytkový cukr: Dezertní
Typ vína: Portské víno
Typ portského: Tawny
Region: Douro
Odrůdy: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz
Aroma: sušené ovoce, koření, karamel

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

V roce 1730 založili v Londýně Henry Burmester a John Nash firmu Burmester & Nash. V té době se ale věnovali obchodu s obilovinami. Teprve o dvacet let později v roce 1750 se přemístili do Portugalska, konkrétně do Vila Nova de Gaia, kde se začali věnovat obchodu s portskými víny. Portská vína vyváželi hlavně do Británie, ale pozadu nezůstal ani vývoz do zbytku Evropy. Rodinné jméno Burmester pochází z německého slova "Burgmeester", což v překladu znamená starosta. Původní firma byla v 18.století zrušená. Syn zakladatele Henry Burmester Junior se svými dvěma syny založil novou společnost, specializující se pouze na obchod s vínem - H.Burmester & Sons. V současnosti celá firmy spadá do skupiny Sogevinius. 

Firma Burmester obhospodařuje vinici Quinta do Arnozelo v oblasti Douro Superior. Ta je považována za jednu z nejsušších částí Doura vůbec. Je tu minimum dešťových srážek, a co ose týká půdy, tak tu převažuje břidlice a žula. Zdejší nehostinné podmínky však vinné révě opravdu svědčí. Celková rozloha vinic Quinta do Arnozelo je okolo 100 hektarů a nachází se v nadmořské výšce okolo 300 m.n.m.. Z odrůd tu dominuje tradiční Touriga Nacional (cca 50%), dále pak Touriga Franca, Tinta Roriz a Tinto Cao. V malé míře tu pěstují také odrůdy Tinta Amarela a Tinta Barroca. 

Ve Vila Nova de Gaia si můžete jejich sklepy prohlédnout hned vedle mostu Ponte de Luís. Seznámí vás v rámci komentované prohlídky s historií firmy a na konci ochutnáte i jejich portská vína. Základní komentovaná prohlídka vás vyjde na 12 euro. Pokud byste měli zájem o párování portských vín s čokoládou, pak si vyčleňte na prohlídku 16 euro. 

Burmester