Burmester bílé portské
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Firma Burmester má velmi dlouhou historii sahající do roku 1750. V tomto roce firmu založili Henry Burmester a John Nash v Londýně. V současnosti patří mezi velké uznávané výrobce portských vín. Nám v nabídce chyběl přesně tento styl bílého portského vína. Portské víno od Quinta do Infantado je hodně suché, Pocas vyrábí zase plnější sladší bílé portské. Oproti tomu Burmester dodává bílé portské na trh jako mladé, svěží a šťavnaté víno. Já osobně tento styl bílého portského oceňuji hlavně na jaře a v létě. I přes vyšší zbytkový cukr je dobře vychlazené úžasně svěží. Pojďme si ho tedy společně přestavit.
Hrozny na výrobu tohoto vína se sbírají ručně v údolí Doura při optimální zralosti. Poté, co se převezou do vinařství jsou odstopkovány a jemně lisovány. Poté následuje macerace a fermentace, která probíhá při teplotě 16-18°C. Po dosažení požadované hodnoty zbytkového cukru se do vína přidá 77% vinný destilát. Tím dojde k zastavení kvašení. Ve víně pak zůstane vysoký zbytkový cukr a obsah alkoholu 19%. Výsledná směs neobsahuje pouze vína z jednoho ročníku. Podle uvážení vinaře se mísí různé ročníky tak, aby se dosáhlo perfektní chuti. Víno zraje nejprve rok v nerezu a poté dva roky ve velkých dubových sudech. Výsledkem je plné, ovocné, aromatické víno s příjemnou hladinou zbytkového cukru. Minimální doba zrání je 3 roky.
Víno má citrusově žlutou barvu. Ve vůni je hodně bohaté a komplexní. Narazíte u něj na tóny tropického ovoce, broskví doplněné o jemné květinové aroma. Celkově působí ve vůni hodně svěžím dojmem. V chuti je vyvážené s příjemnou kyselinou, ovocné a celkově velmi elegantní. Přestože se jedná o silné portské víno, tak vás v chuti překvapí svěžest a lehkost.
Servírování a skladování
Servírujte vychlazené na 10°C. Podávejte ve skleničkách tulipánového tvaru. Skladujte v chladu a temnu. Po otevření je ideální do dvou měsíců spotřebovat. Jedině tak si užijete víno v ideální kondici. Po otevření skladujte v ledničce. Prodloužíte tím životnost vína.
Doporučujeme podávat spolu se salátem se sušenými fíky a pršutem, grilovanou rybou nebo třeba s praženými mandlemi. Hodí se i různým typům dezertů, perfektní je kombinace s ovocnými dezerty s mangem nebo papájou. V létě je ideální samotné, dobře vychlazené, místo dezertu.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Portská vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Dezertní |
Typ vína: | Portské víno |
Typ portského: | Bílé |
Region: | Douro |
Odrůdy: | Malvasia, Codéga de Larinho, Donzelinho a další |
Aroma: | ovocné, květinové |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
V roce 1730 založili v Londýně Henry Burmester a John Nash firmu Burmester & Nash. V té době se ale věnovali obchodu s obilovinami. Teprve o dvacet let později v roce 1750 se přemístili do Portugalska, konkrétně do Vila Nova de Gaia, kde se začali věnovat obchodu s portskými víny. Portská vína vyváželi hlavně do Británie, ale pozadu nezůstal ani vývoz do zbytku Evropy. Rodinné jméno Burmester pochází z německého slova "Burgmeester", což v překladu znamená starosta. Původní firma byla v 18.století zrušená. Syn zakladatele Henry Burmester Junior se svými dvěma syny založil novou společnost, specializující se pouze na obchod s vínem - H.Burmester & Sons. V současnosti celá firmy spadá do skupiny Sogevinius.
Firma Burmester obhospodařuje vinici Quinta do Arnozelo v oblasti Douro Superior. Ta je považována za jednu z nejsušších částí Doura vůbec. Je tu minimum dešťových srážek, a co ose týká půdy, tak tu převažuje břidlice a žula. Zdejší nehostinné podmínky však vinné révě opravdu svědčí. Celková rozloha vinic Quinta do Arnozelo je okolo 100 hektarů a nachází se v nadmořské výšce okolo 300 m.n.m.. Z odrůd tu dominuje tradiční Touriga Nacional (cca 50%), dále pak Touriga Franca, Tinta Roriz a Tinto Cao. V malé míře tu pěstují také odrůdy Tinta Amarela a Tinta Barroca.
Ve Vila Nova de Gaia si můžete jejich sklepy prohlédnout hned vedle mostu Ponte de Luís. Seznámí vás v rámci komentované prohlídky s historií firmy a na konci ochutnáte i jejich portská vína. Základní komentovaná prohlídka vás vyjde na 12 euro. Pokud byste měli zájem o párování portských vín s čokoládou, pak si vyčleňte na prohlídku 16 euro.