Alves de Sousa Vintage 2017 portské
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Ve vinařství Alves de Sousa dřív pěstovali hrozny pro velké výrobce portských vín. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se rozhodl jít vlastní cestou a začal vyrábět vlastní vína pod svým jménem. A dnes sbírá jedno ocenění za druhým společně se svým synem Tiagem, který má nyní na starosti veškerou výrobu vín ve vinařství. Vinařství už dvakrát za tu dobu získalo titul "Vinař roku". A jejich vína bodují i na mezinárodních soutěžích. My vám nyní představujeme jejich nejvyšší řadu portských vín a tím je právě víno Vintage 2017.
Na výrobu vína byly použity hrozny ze dvou nejcennějších rodinných vinohradů - Quinta da Gaivosa a Quinta da Oliveirinha. Hrozny z vinice Oliveirinha jsou koncentrované s plnou chutí. Gaivosa naopak dává hrozny elegantní. Každá vinice dala vínu něco a výsledkem je plné víno s velmi dobrou strukturou, velkým potenciálem pro další zrání, které je zároveň perfektně vyvážené.
Stáří vinohradů, kde se sklízí hrozny, je přes 25 let. Hrozny se třídí rovnou na vinice a ještě jednou kontrolou projdou po příjezdu do vinařství. Následuje fermentace s pomocí původních kvasinek a trvá šest dnů. Poté se do kvasícího moštu přidá 77% vinný destilát, díky kterému dojde k zastavení kvašení a ve víně tak zůstane vyšší zbytkový cukr a vyšší obsah alkoholu.
Víno má temnou rubínovou barvu. Je hodně komplexní a aromatické. Ve vůni převažují tóny tmavého ovoce (švestky), hořká čokoláda, bylinky, eukalyptus a fialky typické pro odrůdu Touriga Nacional. V chuti je plné s velmi dobrou strukturou a je neskutečně vyvážené. V chuti je také mírně kořeněné a má hodně dlouhý závěr. Víno má velmi slibný předpoklad pro další zrání v lahvi. Pokud se rozhodnete ho ochutnat jako mladé, tak si užije jeho šťavnatost a koncentrovanost. Když ho dobře uskladníte, tak si vyzrálé víno můžete otevřít i třeba po čtyřiceti letech. Je to na vás, jak si ho užijete. Ročník 2017 figuruje mezi nejlepšími ročníky pro produkci vína Vintage v posledních letech. Předchozí ročník vysoce vyzdvihovaný byl ročník 2011.
Servírování a skladování
Servírujte při teplotě 15°C. Víno nebylo filtrováno ani stabilizováno. Může tak obsahovat přirozený sediment. Doporučujeme dekantovat. Víno je náchylné na dlouhodobý kontakt s kyslíkem. Uskladněte v chladu a temnu v ležaté poloze. Víno může při dobrém uskladnění podle vinaře zrát v lahvi 40-50 let.
Doporučujeme podávat k čokoládovým dezertům, kvalitní hořké čokoládě, sýrům jako je gorgonzola a stilton. Perfektní je i kombinace s fíky a vlašskými ořechy.
Jaký byl ročník 2017?
Ročník 2017 se řadí mezi nejsušší roky v Douru. Dešťových srážek byla polovina oproti běžným rokům. Denní teploty byly hodně vysoké. V červnu, červenci i srpnu přišlo několik vln veder. V tomhle extrémním počasí alespoň v noci teploty klesaly a vinná réva si tam měla přes noc čas odpočinout. To pomohlo pozvolnějšímu dozrávání. Vlivem vysokých teplot začala sklizeň extrémně brzy a to už 22. srpna. Jemné mrholení na konci srpna a pokles teplot v září umožnily pozvolné dozrání hroznů. Obavy, zda horka neuspěchala dozrávání a nedošlo k předčasné zralosti se rozplynuly téměř ihned po příjezdu hroznů do vinařství. Byly totiž hodně koncentrované ale zároveň vyvážené. Výsledné víno má bohatou vůni i chuť a zároveň velmi dobrou strukturu. Tento rok se podařilo vyrobit skvělá bílá, růžová, červená a portská vína. Tenhle ročník se jistě zapíše do historie, ale ne jako ten rok s nedostatkem srážek, ale jako rok skvělých vín.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Portská vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Dezertní |
Typ vína: | Portské víno |
Typ portského: | Vintage |
Region: | Douro |
Odrůdy: | Sousao, Touriga Nacional, Touriga Franca |
Aroma: | čokoládové tóny, vyzrálé švestky, fialky, eukalyptus, bylinky |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanité a zajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.
V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da Gaivosa a Quinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.