Portská vína
Portské víno je bezesporu nejznámější víno Portugalska. Obecně rozlišujeme tři základní druhy: Ruby, typické svým ovocným charakterem a temně rubínovou barvou; Tawny, zrající v malých dřevěných sudech, typické kořeněným aroma s tóny sušeného ovoce a dřeva a Bílé portské, vyrobené jako jediné z bílých hroznů a zrající stejně jako Tawny v dubových sudech, u kterého najdete tóny sušeného ovoce, mandlí a dřeva. Zajímavostí je 10leté bílé portské z vinařství Alves de Sousa, které je opravdu unikátní, protože jen hrstka vinařů nechává bílá portská zrát delší dobu.
Kromě základních portských vín existují i vyšší řady. Pokud máte rádi Ruby, můžete vyzkoušet Ruby Reserve (delší doba zrání oproti základnímu Ruby, cca 6 let), LBV (Late Bottled Vintage, jedná se o ročníkové víno, které zraje před lahvováním přibližně 6 let bez přístupu kyslíku), a nebo vůbec nejkvalitnější portské na trhu označené jako Vintage (toto ročníkové víno podléhá přísným regulacím ohledně kvality a v lahvi může dále zrát i víc než 20 let).
Patříte mezi milovníky kořeněného Tawny? Vyzkoušejte Tawny Reserve (zraje 7 až 8 let v dubových sudech). Nebo si můžete dopřát portská vína Tawny s uvedeným stářím 10 a 20 let. Tato vína se vyrábí jako směs různých ročníků zrajících v dubových sudech, jejichž průměrné stáří je 10 nebo 20 let. Zajímavostí u vín Tawny je Colheita. Jedná se o ročníkové víno, které, na rozdíl od vintage, vyzrává v dubových sudech.
Pokud vás zajímá detailnější popis jednotlivých druhů portských vín, mrkněte na článek na našem blogu věnovaný typům portských vín.