Extra panenský olivový olej Mainova Early Harvest 500 ml

550 Kč
Vyprodáno
  • Region: Alentejo, Portugalsko
  • Odrůdy: Cobrancosa, Cordovil, Picual

 

  • Max. acidita: 0,2%
  • Typ lisování: za studena

 

  • Doporučená spotřeba: 9/2024
  • Cena za litr: 1100 Kč

 

  • pf-4fc058f3--telechargement

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika oleje

Mainova je poměrně nový projekt, jehož historie se začala psát před 10 lety, kdy rodina Monteiro koupila usedlost Herdade da Fonte Santa v Alenteju. Do projektu vtáhli svojí nejmladší dceru Barbaru Monteiro, která opustila svojí práci v oboru komunikací a odstěhovala se na poklidný venkov. Stala se tak hlavní tváří značky Mainova. A i název firmy se pojí k ní. Je totiž nemladší ze tří sester a v Portugalsku se nejmladší řekne mais nova. Z toho pak snadno vznikl název Mainova. V současnosti obhospodařují 20 hektarů vinic a 90 hektarů olivovníků v Alenteju. Kladou velký důraz na udržitelnost a recyklaci. Proto všechny jejich obaly včetně etiket jsou plně recyklovatelné. 

Olivový olej Early Harvest dodává Mainova v krásné keramické lahvi s nálevkou. Můžete jí tak používat dál a stáčet si do ní třeba olej z jejich bag in boxu. Je to tak trochu umělecký kousek, protože obal navrhoval portugalský umělec a ilustrátor Ándré Coelho, který je zároveň autorem všech etiket firmy Mainova. Zelené olivy na výrobu tohoto oleje se sklízí na začátku sezóny jako první, proto název Early Harvest aneb brzká sklizeň. 

Vůně tohoto olivového oleje je příjemně jemná a ovocná. V chuti je mírně pikantní a příjemně nahořklý. Mísí se v něm zajímavě jemná máslová chuť a hořkost, kdy na začátku je olej hodně jemný a teprve po polknutí se dostaví hořkost. V krku mě vždycky mírně zaškrábe. Úspěch měl tento olej i na mezinárodní soutěži v Dubaji, kde získal zlatou medaili.

Nutriční hodnoty ve 100 ml

  • Tuky: 91,2 g
  • Energetická hodnota: 821 kcal
  • Nasycené mastné kyseliny: 13,1 g
  • Cukry: 0 g
  • Sůl: 0 g
  • Bílkoviny: 0 g

Skladování

Díky keramickému obalu nemusíte olej uschovávat do temna a můžete ho nechat na kuchyňské lince. Při nízké teplotě olej poměrně rychle tuhne (do pár hodin). Pokud vám olej ztuhne, umístěte ho do místnosti o běžné pokojové teplotě. Doba, za kterou se olej vrátí do původní konzistence, může být mnohem delší než doba, za kterou ztuhl.

Hodí se do salátů, na přípravu ryb a mořských plodů. Skvělý je samotný s čerstvou bagetou. Já osobně miluju namáčet si okraje od pizzy do dobrého olivového oleje. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Olivové oleje
Region: Alentejo
Acidita: 0,2%
Odrůdy: Cobrancosa, Cordovil, Picual

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

V roce 2010 se v Alenteju zrodil velmi zajímavý rodinný projekt Mainova. Hlavní tváří tohoto projektu je Barbara Monteiro. V roce 2010 její rodiče koupili usedlost Herdade da Fonte Santa v Alenteju. Následně přemluvili svojí nejmladší dceru Barbaru, aby se stala součástí rodinné firmy. Ta nabídku přijala a opustila svojí práci v oboru komunikací a přestěhovala se do poklidného Alenteja. Od té doby naprosto propadla jeho kouzlu. Název firmy vlastně vznikl také díky Barbaře. Je nejmladší ze tří sester. A v Portugalsku se nejmladší řekne mais nova. Vynecháním písma s vznikl název této ambiciózní firmy, které klade hlavní důraz na udržitelnost. Barbary rodiče si prý často dělají srandu, a říkají že jejich nejstarší dcera je veterinářka, prostřední lékařka a ta nejmladší to je prostě Mainova. Původně rodina žila ve městě Fátima, kde mají firmu na výrobu keramiky - Matceramica. Proto nás nepřekvapilo, že olivový olej Early Harvest je v nádherné keramické lahvi, na jejímž designu se podílel portugalský umělec a ilustrátor Ándré Coelho. 

Celkově preferují minimální zásahy do produkce, jak vín, tak olivových olejů. Snaží se aby jejich obaly byly ze sta procent recyklovatelné. Hrozny i olivy pěstují buď v režimu integrované nebo organické produkce. Produkty mají také certifikaci vegan. S pomocí anglického enologa Davida Booth vysadili v Alenteju 20 hektarů vinic a 90 hektarů olivovníku. Za produkcí vín momentálně v Mainově stojí proslulý portugalský vinař António Macanito. Podle Antónia je horní Alentejo nejvíc vyváženou oblastí na výrobu vín, kde převařuje žulové a břidlicové podloží. Díky těmto podmínkám je možné vyrábět vína, s co nejméně zásahy, a s co možná nejnižším množstvím siřičitanů. V současnosti produkují tři hlavní hlavní značky vín - Mainova, Moinante a Milmat. Nepoužívají kapsle ale hrdlo lahví zalévají voskem. Celkově kladou velký důraz na design svých produktů a to je to, co nás jako první zaujalo na tomto projektu. 

mainova Out 02_-24