Extra panenský olivový olej Crasto Selection 500 ml

320 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Region: Douro, Portugalsko
  • Odrůdy: Cobrancosa, Madural

 

  • Max. acidita: 0,3 %
  • Typ lisování: za studena

 

  • Cena za litr: 640 Kč
  • Doporučená spotřeba: červen 2026

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika oleje

Další novinkou v našem sortimentu je extra panenský olivový olej z vinařství Quinta do Crasto. Stejně jako olej Aldeia i tento olej se vyrábí v údolí Doura. Olivovníky tu rostou na strmých svazích v půdě převážně břidlicové a vápencové. Olivovníky jsou staré více než 10 let. Nejedná se o velkou produkci olivového oleje. Crasto totiž vyrábí především vína. Podle našich zkušeností jsou ale olivové oleje z vinařství vždy velmi kvalitní. Právě proto že se jedná o malou produkci. 

Olivovníky jsou pěstovány v režimu organické produkce, ale firma si jí zatím nenechala oficiálně certifikovat. Mírné prořezávání olivovníků se provádí jednou za dva roky. Olivy se sklepávají ze stromů pomocí vibračních tyčí. Pod stromy jsou připravené sítě, aby olivy nepřišly do kontaktu s půdou. Tato metoda je k olivovníkům velmi šetrná. Olivy se přemístí po 25 kg přepravkách ihned po sběru do mlýna. Ty olivy, které byly spadané na zemi, se na výrobu olivového oleje nepoužívají. Lisování probíhá za studena (při teplotě nižší než 27°C). 

Olivový olej Crasto má světle žlutou barvu se zelenavými odlesky. Letos je oproti ostatním rokům olej zakalený, protože se ve vinařství rozhodli používat méně agresivní filtry. Ty odstraní kaly z olivového oleje ale nevyčistí ho úplně. Díky tomu je olej lehce zakalený a zůstanou v něm všechny prospěšné látky. 

Ve vůni olivového oleje jsou příjemné tóny zeleného jablka, mandlí a čerstvě vymačkaných oliv. V chuti je nejprve hodně jemný až máslový. Ke konci se dostaví výraznější štiplavost v krku. Má díky tomu příjemnou pikantní dochuť.  

Nutriční hodnoty ve 100 ml

  • Tuky: 91,2 g
  • Energetická hodnota: 821 kcal
  • Nasycené mastné kyseliny: 13,1 g
  • Mono-nenasycené mastné kyseliny: 71,8 g
  • Poly-nenasycené mastné kyseliny: 6,3 g

Skladování

Dobře uzavřený obal skladujte v temnu a při stálé teplotě. Po otevření doporučujeme spotřebovat do půl roku, aby si olej zachoval svojí charakteristickou chuť.
U olivových olejů je uvedené datum spotřeby pouze doporučené. Z naší zkušenosti dobře víme, že toto datum můžete bezpečně překročit o půl roku i více.

POZOR: Při nízké teplotě olej tuhne. Skladováním při nízké teplotě se nezmění kvalita oleje. Olej tuhne relativně rychle (2 - 3 hodiny). Do tekuté podoby se dostává zpět déle přibližně 2 dny.

Náš tip na podávání - díky své pikantní dochuti se dobře hodí na Guacamole. Nevíte, jak na tento dip z avokáda? Podívejte se na recept na blogu Smoothcooking.cz

Doplňkové parametry

Kategorie: Olivové oleje
Region: Douro
Acidita: 0,3%
Odrůdy: Cobrancosa, Madural

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

5
0x
4
1x
3
0x
2
0x
1
0x
4
JM Avatar autora | 4.6.2020
Velmi jemný olej, pro naše chuťové buňky až moc jemný.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura. 

Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua  a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice. 

Pár stručných faktů o vinařství

  • Region: Douro
  • Rok založení: 1615
  • Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
  • Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
  • Velikost vinařství: 150 ha 
  • Velikost vinic: 70 ha
  • Roční produkce lahví: 816 000

crasto