JMF Alambre Moscatel de Setúbal 2018
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Na Setúbalu se odrůda Moscatel pěstuje v písčitých půdách. Vinice jsou od Atlantiku chráněny zdejším pohořím. Panuje tu díky tomu mírné středomořské klima. V noci je tu dostatečná vlhkost a během růstového období přichází rosa od řeky Tagus. Hrozny se sbírají ručně a vybírají se jen ty nejlepší hrozny. Při výrobě se do kvasícího moštu v určitý moment přidá brandy, díky tomu ve víně zůstane vyšší zbytkový cukr. Přidáním brandy se ve víně také zvýší obsah alkoholu na 17%. Mošt je v kontaktu se slupkami po dobu 3 měsíců. Výsledné víno zrálo v použitých dubových sudech tři roky.
Víno má nádhernou jantarovou barvu. Ve vůni je patrné aroma pomerančů, meruněk, medu a rozinek. V chuti je víno úžasně ovocné s vyváženou kyselinkou a má dlouhou dochuť. Díky pečlivému výběru těch nejlepších hroznů je výsledná chuť vína komplexnější a plnější. José Mária da Fonseca nepatří v Portugalsku mezi malé vinaře, přesto je podle mě jejich Moscatel naprosto bezkonkurenční. Léta zkušeností s výrobou tohoto vína jsou znát ve vyvážené chuti. Z vinných festivalů víme, že málokdo toto víno u nás zná, ale velkou část zákazníků po ochutnání naprosto uchvátí. Moscatel je celou dobu, tak nějak ve stínu známých portských vín, což je podle mě škoda.
Servírování a skladování
Jako aperitiv servírujte vychlazené na 10°C. Pokud budete Moscatel podávat jako dezertní víno, servírujte ho při teplotě 16 °C. Skladujte v chladu (cca okolo 12°C) a v temnu. V ležaté poloze můžete víno začít malinko vytékat, proto je lepší skladovat ho ve svislé poloze. Víno zrálo v sudech, jedná se o oxidativní způsob zrání, a proto se v lahvi už dál nezlepšuje. Ale zároveň má při dobrém skladování díky vysokému zbytkovému cukru a vysokému obsahu alkoholu velmi dlouhou životnost. Pouze se s přibývajícími roky může ve víně utvořit přirozený sediment.
Tip: Víno po pár dnech od otevření získává ještě zajímavější aroma.
Doporučujeme podávat k sušenému ovoci, oříškům, dezertům s pomerančem a skořicí, citronem nebo k pudinkovým dezertům. Víno se příjemně páruje se skořicovými motanci (blog thoolivecz). Mám je vyzkoušené a jsou super.
Příběh vína
Moscatel de Setúbal je tradiční víno vyráběné na poloostrově Setúbal. Od roku 1907 je tato oblast certifikovaná jako D.O.C.. José Mária da Fonseca je nejstarší a jedno z nejprestižnějších vinařství v Portugalsku. Nyní se o produkci vín ve vinařství Fonseca stará již šestá generace rodiny Soares Franco. Domigos Soares Franco, zakladatel rodinné firmy, je průkopníkem velké spousty metod a postupů pro výrobu vína v Portugalsku.
Získaná ocenění
- 90 bodů od časopisu Wine Enthusiast (90/100)
- 91 bodů od Wine Spectator
- Velký úspěch zaznamenal ročník vína Moscatel Colheita 1947 - víno zíslalo 100 bodů od Roberta Parkera
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství José Mária da Fonseca má tradici již od roku 1834. Díky tomu se jedná o vinařství s nejdelší historií v naší nabídce. Od samého počátku je firma ve vlastnictví rodiny Soares Franco. V současnosti se o vinařství stará již sedmá generace. Sídlo vinařství se nachází na poloostrově Setúbal. Tento poloostrov se nachází asi 40 minut od Lisabonu směrem na jih. Na zdejších písčitých půdách se výborně daří odrůdě Moscatel, ze které vyrábí vynikající dolihované dezertní víno. Díky přidanému armagnacu se pohybuje obsah alkoholu okolo 17%. Víno má výrazné rozinkové aroma a uvádí se na trh až po delším zrání v subových sudech. I základní varianta vína Moscatel zraje v sudech po dobu pěti let.
Vinařství má velmi široké portfolium značek vín. My jsme se rozhodli z vinařství odebírat pouze dolihovaný Moscatel. Toto víno má dlouholetou tradici na poloostrově Setúbal. A my jsme přesvědčeni o tom, že vinařství José Mária da Foseca produkuje již desítky let jeden z nejlepších Moscatelů na poloostrově. Tak neváhejte a přesvědčte se také.