Filipe Palhoca Moscatel de Setúbal 2017
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Filipe Palhoca je rodinná firma, která v současnosti obhospodařuje na poloostrově Setúbal přibližně 112 hektarů vinic. Ty se nachází v blízkosti městečka Poceirão. Kromě červených a bílých odrůd tu pěstují také speciální odrůdu ve světě známou pod názvem Muscat Alexandria, která na poloostrově Setúbal nese název Moscatel de Setúbal. Jedná se o velmi starou odrůdu vinné révy, která se výborně hodí na výrobu dezertních dolihovaných vín.
Moscatel de Setúbal sice nedosahuje slávy portských vín, ale podle mě rozhodně stojí za vyzkoušení. Dlouhé roky stojí ve stínu portských vín, což je velká škoda, protože je to skvělé víno. Moscatel se na Setúbalu pěstuje v písčitých půdách a zdejší vinice chrání před vlivem Atlantiku pohoří Serra da Arrábida. Moscatel se vyrábí podobně jako portská vína. Do kvasícího moštu se přidá brandy, dojde tak k zastavení kvašení a ve víně zůstane vysoký obsah zbytkového cukru a vyšší alkohol. Ten je v porovnání s portským vínem o něco nižší (17,5%, portské musí mít podle zákona alkohol v rozmezí 19-22%). Naopak zbytkový cukr bývá u Moscatelu o něco vyšší než u portských vín. Ve vinařství Filipe Palhoca probíhá proces macerace až do března následujícího roku po sklizni. Poté víno zraje ještě 2 roky ve francouzských a amerických dubových sudech.
Víno má jantarovou barvu. Muscat Alexandria je jednou z nejaromatičtějších odrůd na světě. Ve vůni tak najdete pomerančovou kůru, sušené ovoce, karamel a jemné medové tóny. Ze sušeného ovoce převažují rozinky a meruňky. V chuti je víno bohaté a plné. Má příjemnou svěží dochuť a dlouhý závěr.
Servírování a skladování
Jako aperitiv servírujte vychlazené na 10°C. Pokud budete Moscatel podávat jako dezertní víno, servírujte ho při teplotě 16 °C. Skladujte v chladu (cca okolo 12°C) a v temnu. Ve vinařství udávají životnost vína pří dobrém uskladnění v leže a v temnu 20 let.
Doporučujeme podávat k sušenému ovoci, oříškům, dezertům s pomerančem a skořicí, perfektně doplňuje také tradiční portugalský dezert Pastel de Nata nebo creme Brulée. Skvěle funguje i v kombinaci se skořicovými šneky (blog Foodlover.cz). Máme je vyzkoušené a jsou senzační.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Filipe Palhoca je menší rodinná firma, kterou jsem objevila celkem náhodou při sestavování poznávací cesty po Portugalsku pro skupinku moravských vinařů. Nakonec jsme vinařství v roce 2017 navštívili v rámci této cesty. Zaujala mě příjemná rodinná atmosféra a skvělá vína, proto jsme se rozhodli vína zařadit do naší nabídky. A teď něco málo z historie. Vinařství založil v roce 1950 Filipe Jorge Palhoca. Vinařské kořeny této rodinné firmy ale sahají ještě dál a to k jeho otci, který měl malé vinařství. Vinařství postupem času rozšiřovalo své vinice, ale vína do nedávná prodávali takříkajíc ze dvora. Svojí kvalitou si jejich vína získala věrné zákazníky a Filipe Jorge se stal velmi uznávaným vinařem na Setúbalu. V roce 1984 se rozhodli vybudovat nové vinařství na vinici Quinta da Invejosa. Teprve od roku 2016 sdílí své nadšení s návštěvníky v rámci komentovaných prohlídek a ochutnávek ve vinařství.