Moscatel
Moscatel je dolihované víno z hroznů odrůdy Moscatel de Setúbal, která se pěstuje na stejnojmenném poloostrově jižně pod Lisabonem.Speciální odrůdou na Setúbalu je také odrůda Moscatel Roxo, která je náročná na pěstování, a proto se jí věnuje málo vinařů. Rodinná firma José Mária da Fonseca však vína z této odrůdy v portfoliu má, doporučujeme vyzkoušet. Co se týká chutí a vůní, tak u Moscatelu narazíte hlavně na tóny rozinek, sušeného ovoce a na vysoký zbytkový cukr pohybující se okolo 130 g/l.
Trochu netradiční oblastí pro výrobu Moscatelu je údolí řeky Douro, proslavené hlavně produkcí portských vín. Ve své nabídce má Moscatel opravdu málo firem, a jednou z nich je firma Pocas. Jejich moscatel má v porovnání se Setúbalem výraznější květinové aroma. I tohoto Moscatelu ale převažují tóny rozinek a sušeného ovoce. Vína z obou regionů doporučujeme podávat vždy dobře vychlazené.