Lisabon
Region Lisabon patří k neproduktivnějším regionům v zemi. Dříve tu převažovala velkoprodukce vinařských družstev, dnes se v regionu velmi úspěšně začínají prosazovat mladší talentovaní vinaři. Dobrým příkladem je i vinařství Adega Mae, ze kterého jsme se rozhodli dovážet vína my. Z mladší generace talentovaných vinařů tu na produkci dohlíží Diogo Lopes. Zárukou správného směřování a dobré kvality je vyhlášený vinař Anselmo Mendes.
Region jako takový se dělí na 9 DOC subregionů. Většina zdejších vinařů však lahvuje svá vína jako regionální z důvodu volnějších podmínek a možnosti experimentování s jinými odrůdami než jsou ty tradiční. I Adega Mae lahvuje většinu svých vín jako regionální (IG Lisboa). Experimentují s mezinárodními odrůdami jako jsou Cabernet Sauvignon, Merlot, Ryzlink, Sauvignon Blanc nebo Chardonnay. Své vinice mají umístěné ve dvou subregionech. Bílé hrozny pěstují v těsné blízkosti Atlantiku v regionu Torrés Vedras, kde je umístěná i budova vinařství. Zdejší podnebí je výrazně ovlivněné chladným vzduchem proudícím od Atlantského oceánu. Díky tomu jsou jejich bílá vína hodně svěží a mají zachovanou perfektní kyselinu. Červené vinice mají tak trochu schované v regionu Alenquer. Zde jsou před vlivem oceánu chráněné pohořím Montejunto. Jedná se o nejteplejší subregion, a proto tu vznikají ta nejlepší červená vína v rámci regionu Lisabon.