Vale da Raposa Touriga Nacional DOC 2017 suché červené
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Rok 2017 byl historicky jedním z nejsušších ročníků v Douru. Celkové množství srážek bylo poloviční oproti normálu. Denní teploty byly také hodně vysoké. Přišlo několik horkých vln během června, července a srpna. Noci byly ale relativně chladné, takže se vinná réva mohla během noci vzpamatovat z extrémních teplot panující přes den a dozrávání hroznů tak probíhalo velmi dobře. To celé vyústilo ve velmi brzkou sklizeň. I když na začátku podaly otázky, zda nebudou hrozny trpět předčasnou zralostí, tak tyto pochybnosti zmizely hned, jak přijely první hrozny do vinařství. Byly totiž perfektně koncentrované a zároveň vyvážené. Měly intenzivní ovocitost a velmi dobrou strukturu. Perfektní byly v tomto roce všechny hrozny ať už na vína bílá, růžová, červená nebo portská. Tenhle ročník se v Douru rozhodně zapíše do historie nejen nízkým množstvím srážek ale hlavně vynikající kvalitou vín.
Toto víno je vyrobené z tradiční portugalské odrůdy Touriga Nacional. Je to vlajková loď mezi portugalskými červenými odrůdami. Obsahují jí téměř všechna portská vína. Oblíbená je i jako součást suchých vín. Ve směsi je oblíbená hlavně kvůli výrazné tříslovině, plné chuti a příjemné ovocné chuti. Výroba jednoodrůdových vín není pro Portugalsko tolik typická, ale pokud na odrůdové víno narazíte, tak často bývá právě z odrůdy Touriga Nacional.
Hrozny na výrobu tohoto vína se sklízí na vinohradu jehož stáří je přes 20 let. Poté se hrozny ve vinařství odstopkují a následuje osmidenní fermentace a šestidenní macerace. Výsledné víno zrálo 21 měsíců ve francouzských dubových sudech (70% v sudech starých 3 roky a 30% v nových sudech). Víno má sytou rubínovou barvu. Ve vůni hledejte pro Tourigu typické tóny květin, hlavně fialek. Snadno rozpoznatelné jsou i tóny borovice, lékořice, kardamonu a lehký nádech kávy. Zajímavé je i aroma bergamotu (citrusové ovoce, které dělá z běžného černého čaje tradiční Earl Grey). V chuti je víno hodně komplexní a elegantní. Má zakulacenou tříslovinu a příjemnou svěžest. Je to zkrátka podle nás skvělé víno ze skvělé odrůdy ;-).
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze v chladu a temnu. Víno podávejte při teplotě 17°C. Lahev doporučujeme otevřít minimálně půl hodiny před podáváním. Vinař udává potenciál zrání v lahvi 15-20 let při správném uskladnění. Obrovský potenciál pro zrání je další z benefitů této skvělé odrůdy.
Doporučujeme podávat k hovězímu s thajským koření a kokosovou rýží, hovězímu Stroganoff, masovým koláčům. Ze sýrů se hodí brie, mozzarella, gruyere. Perfektní je i kombinace s kořeněným pečeným květákem. Celkově se Touriga kvůli výraznější tříslovině hodí k tučnějším pokrmům. Dávejte si ale pozor, aby nebyly příliš kořeněné a slané. To by totiž přebilo typické květinové tóny Tourigy.
Hlavní ocenění všech ročníků tohoto vína
- 1. místo - první degustace vín z odrůdy Touriga Nacional v Portugalsku (časopis Revista de Vinhos)
- 1. místo - první degustace vín z odrůdy Touriga Nacional v Brazílii (časopis Revista Gula)
- 2. místo - první degustace vín z odrůdy Touriga Nacional (magazín Dekantér)
- 90 bodů - od Roberta Parkera (Wine Advocate 90/100)
- 4 zlaté medaile - na mezinárodních soutěžích (Intern.Wine Challenge, Expowina Zurich, Concours Mondial de Bruxelles, Mundus Vini)
- 18 bodů - od časopisu Revista de Vinhos
- titul "Best of show Douro" - od Mundus Vini
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Červené víno |
Region: | Douro |
Odrůdy: | 100% Touriga Nacional |
Aroma: | sušené švestky, bergamot, kardamon, lékořice, káva |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanité a zajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.
V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da Gaivosa a Quinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.