Vale da Raposa Sousao DOC 2017 suché červené
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Rok 2017 byl historicky jedním z nejsušších ročníků v Douru. Celkové množství srážek bylo poloviční oproti normálu. Denní teploty byly také hodně vysoké. Přišlo několik horkých vln během června, července a srpna. Noci byly ale relativně chladné, takže se vinná réva mohla během noci vzpamatovat z extrémních teplot panující přes den a dozrávání hroznů tak probíhalo velmi dobře. To celé vyústilo ve velmi brzkou sklizeň. I když na začátku podaly otázky, zda nebudou hrozny trpět předčasnou zralostí, tak tyto pochybnosti zmizely hned, jak přijely první hrozny do vinařství. Byly totiž perfektně koncentrované a zároveň vyvážené. Měly intenzivní ovocitost a velmi dobrou strukturu. Perfektní byly v tomto roce všechny hrozny ať už na vína bílá, růžová, červená nebo portská. Tenhle ročník se v Douru rozhodně zapíše do historie nejen nízkým množstvím srážek ale hlavně vynikající kvalitou vín.
A teď už se pojďme podívat konkrétně na toto víno z odrůdy Sousao. Hrozny se sbírají ručně na 12 let staré vinici. Hrozny se odstopkovaly a následovala osmidenní fermentace a dvoudenní macerace. Výsledné víno zrálo 18 měsíců v dubových sudech (50% vína ve francouzských dubových sudech a 50% v portugalských dubových sudech), poté následovalo scelení obou vín.
Zdejší domorodá odrůda Sousao patří mezi pár speciálních odrůd, kterým se přezdívá barvířky. Má tedy vysoký obsah pigmentu ve slupce a má i červenou dužinu. Často se tyto odrůdy přidávají do směsí právě kvůli intenzivní barvě. Sousao má ale i další benefity - velmi dobrou strukturu, příjemnou svěžest, balsamikové tóny a komplexnost. V Douru je to páteřní odrůda u vín s velkým potenciálem pro další zrání. U tohoto vína vinař uvádí potenciál zrání 30 let!
Víno má hodně temnou rubínovou barvu. Ve vůni najdete díky zrání v sudu aroma grafitu. Dále pak tóny morello višní, hořké čokolády a borovicové jehličí. Borovice na vinici doplňují okolní vegetaci. V chuti je plné, intenzivní ale vždy vyvážené. Je komplexní s nádechem máty a pražené kávy. Víno má obdivuhodný potenciál pro další zrání v lahvi, ale i jako mladé víno je vyvážené a harmonické.
Servírování a skladování
Servírujte při teplotě 17°C. Doporučujeme otevřít 20-30 minut před podáváním. Skladujte v chladu a temnu v ležaté poloze. Potenciál zrání uvádí vinař 30 let.
Doporučujeme podávat k uzenému masu, BBQ omáčce, grilované zelenině, grilovanému vepřovému masu nebo k jehněčímu masu.
Ocenění
- Titul "Portugalský vinař roku 1999 a 2006"
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Červené víno |
Region: | Douro |
Odrůda: | 100% Sousao |
Aroma: | višně, hořká čokoláda, borovicové jehličí, grafit |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanité a zajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.
V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da Gaivosa a Quinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.