Vale da Raposa Reserva DOC 2020 suché červené
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Podle vinaře Tiaga Sousy byl rok 2020 rokem největších výzev, který jeho generace mohla vůbec zažít. Všeobecně se jednalo o velmi teplý rok. O tom svědčilo i poměrně rychlé vyrašení pupenů. Jaro bylo deštivější, a to větší bylo riziko plísní. Deštivé počasí ovlivnilo fázi květu. A už tehdy bylo jasné, že úroda nebude v roce 2020 nijak štědrá. Ale vypracované předpovědi pro sklizeň nijak nevybočovaly z průměru. Až do vlny veder, která přišla 22. a 24. června. Naštěstí se v půdě naakumulovala voda z deštivého jara, která umožnila hroznům pozvolné dozrávání. Zlom přišel opět až v srpnu. 20.srpna přišel po vlnách vedra zase očekávaný déšť, který pomohl dozrávání. Náhle ale začala z ničeho nic vinné révě docházet voda a byla tak hodně dehydratovaná. Což se okamžitě projevilo na hroznech. Výsledkem byl dramatický úbytek produkce, na většině vinohradů spadla produkce až o 50%. Příroda ale jednou rukou vzala a druhou rukou dala zpátky, protože kvalita sklizně byla neskutečná. Koncentrace sklizených hroznů byla obrovská. Vše bylo ale navíc v rovnováze - cukr, vůně, kyselina... Všechno perfektně vyvážené, což garantovalo vynikající intenzitu ale také perfektní vyváženost. Ročníkové portské se tak utvořilo rovnou na vinohradu. Takové podmínky byly podle vinaře Tiaga naposledy přesně před 200 lety a to v roce 1820. Kdy byla tak jedinečná sklizeň, která změnila navždy svět portských vín.
Hrozny se sklízí na vinici Vale da Raposa, která je přes dvacet let stará. Sklizeň probíhá vždy ručně. Víno Vale da Raposa Reserva je vyrobené ze tří typických odrůd pro region Douro. Po sběru hroznů následovalo odstopkování a osmidenní fermentace, při které se hlídá teplota. Macerace probíhala po dobu sedmi dnů. Výsledné víno zrálo 12 měsíců ve francouzských dubových sudech, které jsou tři roky staré.
Víno má sytou rubínovou barvu. Ve vůni najdete tóny potpourri, pomerančového květu, koření, balsamica a nebo vyzrálých švestek Příjemný je i jemný nádech dubového sudu. V chuti je víno svěží, živé ale zároveň jemné a vyvážené. Má příjemně dlouhou dochuť. U tohoto vína je úžasné zkoumat jednotlivé vůně. Během popíjení můžete objevovat stále nové a nové vůně a chutě. Víno se hodně mění. Je odlišné od zbytku našich vín tím, že není primárně ovocné. Přesto tam ale ovocné tóny najdete, ale nejsou tolik výrazné hned po ochutnání. Když stojíte na jejich vinici, tak cítíte okolní vegetaci (eukalypty, borovice...) a to všechno potom cítíte i ve víně. Je zkrátka velmi dobře strukturované, což je typický znak vín z vinařství Alves de Sousa. Je potřeba jim ale ve skleničce dopřát trochu času, aby se rozvinula.
Servírování a skladování
Servírujte při teplotě 17°C. Doporučujeme otevřít 20-30 minut před podáváním. Skladujte v chladu a temnu v ležaté poloze. Potenciál zrání uvádí vinař 8-10 let.
Doporučujeme podávat k pečenému drůbežímu masu, hovězímu masu, sýrům, skvěle se hodí i k uzeným produktům, těstovinám s boloňskou omáčkou nebo k hovězím burgerům.
Příběh vína
Název vína je stejný jako název vinice, na které se hrozny pěstují. V překladu to znamená "liščí údolí". Vinici o rozloze 18 hektarů koupili v 80. letech. První úspěchy začala vína z této vinice sklízet už v roce 1992. Například Oz Clarke, jeden z nejznámějších vinařských žurnalistů v Anglii, zařadil víno z této vinice na seznam "30 Best Buys" ve světě. Seznam zohledňuje poměr ceny a kvality.
Ocenění
- Titul "Portugalský vinař roku 1999 a 2006"
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Červené víno |
Region: | Douro |
Odrůdy: | Touriga Nacional, Tinta Roriz a Tinto Cao |
Aroma: | potpourri, pomerančový květ, švestky, balsamico, koření |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanité a zajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.
V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da Gaivosa a Quinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.