Vale da Raposa Grande Escolha DOC 2017 suché červené
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Grande Escolha v portugalštině znamená nejlepší výběr hroznů, jedná se o nejvyšší řadu vín produkovanou v údolí řeky Douro. Hrozny na výrobu tohoto speciálního vína se sklízí na 60 let starém vinohradu Vale da Raposa. Na vinici najdete 15 různých odrůd. Jedná se o úplně tradiční způsob pěstování hroznů v regionu. Kdy se všechny odrůdy pěstují společně na jednom vinohradu a výsledné cuvée tak vzniká rovnou na vinici při sklizni. Víno je díky tomu hodně komplexní a jemné.
Sklizeň hroznů proběhla 5. září. Poté, co hrozny dorazily do vinařství, se odstopkovaly. Následovala sedmidenní fermentace a čtyřdenní macerace. Výsledné víno pak strávilo 15 měsíců ve francouzských dubových sudech. 30% vína zrálo v nových francouzských sudech a 70% v sudech dva roky starých. Po 15ti měsících pak došlo ke smíchání neboli zcelení obou vín.
Víno má tmavou rubínovou barvu. Ve vůni najdete tóny malin a borůvek. Součástí cuvée je i tradiční dourská odrůda Touriga Nacional díky které ve vůni najdete typické tóny fialek. Pro vína z vinařství Alves de Sousa je typické, že ve víně najdete perfektně zakomponované aroma okolní vegetace. Tady můžete snadno rozpoznat vůni borovic nebo cedru. Když se vám někdy poštěstí podívat se Doura na jejich vinice, tak se pořádně nadechněte a vůni si zapamatujte. Protože později ji určitě najdete doma ve skleničce s jejich vínem. Nebo alespoň já to tak mám, a proto má jejich vína hrozně ráda. V samém závěru pak najdete tóny hořké čokolády. V chuti je víno bohaté, komplexní a zároveň jemné se zakulacenou tříslovinou. Je výborně vyvážené s opravdu dlouhým závěrem.
Servírování a skladování
Servírujte při teplotě 17°C. Otevřete alespoň 30 minut před podáváním. Ideálně přelijte do dekantační nádoby. Skladujte v chladu, temnu a v ležaté poloze. Vinař uvádí potenciál zrání v lahvi 15 let. Samozřejmě při dodržení podmínek pro skladování vín.
Doporučujeme podávat k jehněčímu masu, pečenému selátku, chorizu na kmíně nebo grilovaným žebrům.
Ročník 2017
Ročník 2017 byl jedním z nejsušších ročníků v historii Doura, když pomineme rekordy. Dešťové srážky byly poloviční oproti normálu. Denní teploty se pohybovaly velmi vysoko. V červnu, červenci i srpnu navíc přišlo několik vln veder. Tenhle extrémní scénář naštěstí vyvážily relativně chladné noci, které dopřávaly vinné révě nějaký čas na regeneraci a stabilní dozrávání hroznů. To celé vyústilo v jednu z nejdřívějších sklizní. Začala už 22. srpna. Na většině vinohradů téměř o 20 dní dřív než normálně. Jemné mrholení v prvních dnech v srpnu a nižší teploty v září namohly pozvolnějšímu dozrávání hroznů. Sklízely se v naprosto optimální kondici a zralosti. Pokud měl někdo obavy z velmi ranné sklizně, tak se rozplynuly ihned po příjezdu hroznů do vinařství. Mošt byl koncentrovaný a vyvážený s intenzivní ovocnou chutí a velmi dobrou strukturou. Výsledky byly skvělé ať se jednalo o bílé, růžové, červené nebo portské víno. Vína z tohoto ročníku mají velmi dobrý potenciál. Pravděpodobně se tento ročník zapíše do historie nejen kvůli nízkému množství srážek a předčasné sklizni ale také kvůli výborné kvalitě vín.
Ocenění
- zlatá medaile - Berliner Wein Trophy
- 92b. od Roberta Parkera
- ocenění - "nejlepší víno v regionu"
- bylo vybráno do žebříčku 10 nejlepších vín roku podle Wine Guide J. P. Martins
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Červené víno |
Region: | Douro |
Odrůdy: | 15 odrůd na společné vinici - stáří vinice 60 let |
Aroma: | maliny, borůvky, fialky, borovice, cedr, hořká čokoláda |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanité a zajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.
V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da Gaivosa a Quinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.