Vale da Raposa DOC 2019 suché červené
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Už jste si možná zvykli na to, že u vín z vinařství Alves de Sousa vám vždycky nejdřív podám přehled o tom, jaký byl daný ročník, a potom vám představím samotné víno. Nebude to jinak ani v tomto případě. Rok 2019 byl suchý, ale ne tolik jako v letech 2015 a 2017. Extrémní sucho z předchozích let vystřídala velká fluktuace teplot, která udávala tón od samého počátku. Jednotlivé odrůdy na tyto výkyvy reagovaly přirozeně odlišně, a proto bylo nutné přistupovat ke každé odrůdě zvlášť, stejně tak ke každému vinohradu. Odrůdy se musely po celou dobu velmi důsledně monitorovat, aby se vychytal ten nejlepší moment pro sklizeň. V tomto roce se opravdu vyplatilo počkat si, a nechat jednotlivým odrůdám dostatek času na dozrávání. Výsledná vína jsou intenzivní s dobrou strukturou a velmi dobrým charakterem. Na počátku to byla ale vína uzavřená a svíravá. Zrání ve sklepě jim ale dodalo perfektní vyváženost a komplexnost. Vína z tohoto roku mají perfektní předpoklady pro další zrání v lahvi. Konkrétně u tohoto vína udává vinař potenciál zrání 6-8 let.
Hrozny se sklízí ručně na přes 20 let starém vinohradu. Poté následuje odstopkování hroznů a sedmidenní fermentace s kontrolovanou teplotou. Výsledné víno zrálo 12 měsíců v nerezových nádržích. Má sytou rubínovou barvu. Ve vůni najdete tóny fialek, ostružin a nebo třeba růžového pepře. Má stále výraznou tříslovinu. V porovnání třeba s víny z Alenteja je výrazně sušší. V chuti jsou čisté ovocné tóny s jemným kouřovým nádechem.
Servírování a skladování
Servírujte při teplotě 17°C. Doporučujeme otevřít 20-30 minut před podáváním. Skladujte v chladu a temnu v ležaté poloze. Potenciál zrání uvádí vinař 6-8 let.
Doporučujeme podávat k boloňskému ragú, těstovinám s rajčatovou omáčkou nebo rybě pečené v troubě.
Příběh vína
Název vína je stejný jako název vinice, na které se hrozny pěstují. V překladu to znamená "liščí údolí". Vinici o rozloze 18 hektarů koupili v 80. letech. První úspěchy začala vína z této vinice sklízet už v roce 1992. Například Oz Clarke, jeden z nejznámějších vinařských žurnalistů v Anglii, zařadil víno z této vinice na seznam "30 Best Buys" ve světě. Seznam zohledňuje poměr ceny a kvality.
Ocenění
- Titul "Portugalský vinař roku 1999 a 2006"
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Červené víno |
Region: | Douro |
Odrůdy: | Touriga Nacional, Tinta Roriz a Tinta Barocca |
Aroma: | ostružiny, fialky, růžový pepř |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanité a zajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.
V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da Gaivosa a Quinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.