Vale da Raposa DOC 2019 suché červené

245 Kč
Vyprodáno
  • Typ: suché červené víno
  • Region: Douro
  • Obsah alkoholu: 14 %

 

  • Odrůdy: Touriga Nacional,Tinta Roriz, Tinta Barroca
  • Aroma: ostružiny, fialky, růžový pepř

 

  • Zbytkový cukr: 2 g/l
  • Obsah kyselin: 5,2 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Už jste si možná zvykli na to, že u vín z vinařství Alves de Sousa vám vždycky nejdřív podám přehled o tom, jaký byl daný ročník, a potom vám představím samotné víno. Nebude to jinak ani v tomto případě. Rok 2019 byl suchý, ale ne tolik jako v letech 2015 a 2017. Extrémní sucho z předchozích let vystřídala velká fluktuace teplot, která udávala tón od samého počátku. Jednotlivé odrůdy na tyto výkyvy reagovaly přirozeně odlišně, a proto bylo nutné přistupovat ke každé odrůdě zvlášť, stejně tak ke každému vinohradu. Odrůdy se musely po celou dobu velmi důsledně monitorovat, aby se vychytal ten nejlepší moment pro sklizeň. V tomto roce se opravdu vyplatilo počkat si, a nechat jednotlivým odrůdám dostatek času na dozrávání. Výsledná vína jsou intenzivní s dobrou strukturou a velmi dobrým charakterem. Na počátku to byla ale vína uzavřená a svíravá. Zrání ve sklepě jim ale dodalo perfektní vyváženost a komplexnost. Vína z tohoto roku mají perfektní předpoklady pro další zrání v lahvi. Konkrétně u tohoto vína udává vinař potenciál zrání 6-8 let.

Hrozny se sklízí ručně na přes 20 let starém vinohradu. Poté následuje odstopkování hroznů a sedmidenní fermentace s kontrolovanou teplotou. Výsledné víno zrálo 12 měsíců v nerezových nádržích. Má sytou rubínovou barvu. Ve vůni najdete tóny fialek, ostružin a nebo třeba růžového pepře. Má stále výraznou tříslovinu. V porovnání třeba s víny z Alenteja je výrazně sušší. V chuti jsou čisté ovocné tóny s jemným kouřovým nádechem. 

Servírování a skladování

Servírujte při teplotě 17°C. Doporučujeme otevřít 20-30 minut před podáváním. Skladujte v chladu a temnu v ležaté poloze. Potenciál zrání uvádí vinař 6-8 let.

Doporučujeme podávat k boloňskému ragú, těstovinám s rajčatovou omáčkou nebo rybě pečené v troubě. 

Příběh vína 

Název vína je stejný jako název vinice, na které se hrozny pěstují. V překladu to znamená "liščí údolí". Vinici o rozloze 18 hektarů koupili v 80. letech. První úspěchy začala vína z této vinice sklízet už v roce 1992. Například Oz Clarke, jeden z nejznámějších vinařských žurnalistů v Anglii, zařadil víno z této vinice na seznam "30 Best Buys" ve světě. Seznam zohledňuje poměr ceny a kvality.

Ocenění

  • Titul "Portugalský vinař roku 1999 a 2006"

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Douro
Odrůdy: Touriga Nacional, Tinta Roriz a Tinta Barocca
Aroma: ostružiny, fialky, růžový pepř

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanitézajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.

V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da GaivosaQuinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.

sousa