Vale da Mata 2022 suché červené
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Vinice Vale da Mata je jednou z vinic mimo Alentejo, kterou vlastní vinařství Herdade do Rocim. Najdete jí v pohoří Serra do Aire poblíž Lisabonu v regionu Leiria. Vinici zdědila vinařka Catarina Viera po svém dědečkovi a zahájila na ní produkci vína Vale da Mata. Mírný sklon svahu a vápencovo-jílovitá půda nabízí ideální podmínky pro pěstování vinné révy. Klima tu panuje mírné středomořské, ale se silným vlivem Atlantského oceánu. Tyto podmínky jsou ideální pro pozvolné dozrávání hroznů. Catarina začala vinici obhospodařovat v roce 2007. Vysadila odrůdy Tinta Roriz, Syrah a Touriga Nacional. Unikátní vinice se stala zajímavým projektem vinařství Herdade do Rocim. U ročníku 2018 Catarina změnila etiketu k nepoznání. Vzdává hold dědečkovi Manuelovi, od kterého vinici zdědila. Na etiketě tak najdete krásnou ilustraci dědečka na kole, jak veze vnučku Catarinu. Za mě je to příjemná změna, ilustrace a její příběh se mi opravdu líbí.
Sklizeň hroznů probíhá ručně. Poté, co se přenesou do vinařství, se třídí na vibračních stolech. Následuje odstopkování a jemné lisování. Fermentace probíhá ve velkých kádích z francouzského dubu, kterým se v Portugalsku říká balseiros. Výsledné víno zraje ještě 12 měsíců ve francouzských dubových sudech.
Víno má rubínovou barvu. Ve vůni najdete kombinaci fialek a vyzrálého červeného ovoce. Ve víně jsou hodně dobře zakomponované tóny dubového sudu. Zajímavá je i vůně bílého pepře a jemný nádech eukalyptového listu. V chuti je hladké se zakulacenou tříslovinou. Je elegantní a vyvážené. Víno se před lahvováním nefiltrovalo, díky tomu nebyl narušen potenciál vína pro další zrání v lahvi.
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno podávejte při teplotě 18 °C. Doporučujeme otevřít 30 minut před podáváním. Víno není filtrováno, může tak obsahovat přírodní sediment. Ideálně před podáváním dekantujte.
Doporučujeme podávat k pomalu karamelizovanému červenému masu, kachnímu masu s omáčkou z lesního ovoce. Perfektní je i kombinace s portugalskými sýry z městečka Azeitao a nebo třeba se sýrem Roquefort. Naším tipem jsou pečená kachní prsa s pomerančovou omáčkou a salátem z červené pšenice podle receptu z blogu Kucharinka.cz.
Ocenění
- 17 bodů - od Revista do Vinhos
- 17 bodů - od Vinho Grandes Escolhas
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Červené víno |
Region: | Lisabon |
Odrůdy: | Tinta Roriz, Touriga Nacional |
Aroma: | vyzrálé červené ovoce, dubový sud |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Herdade do Rocim je moderní vinařství z oblasti Alentejo. Nachází se mezi městečky Cuba a Vidigueira. Celý projekt vinařství byl odstartovaný v roce 2000. Byla postavena nová moderní budova a osázeno 20 hektarů okolní půdy. V současnosti se o vinařství stará mladá vinařka Catarina Viera a její manžel Pedro Ribeiro. Společně produkují suchá vína nejvyšší kvality. K výrobě vín využívají i jiné odrůdy, než byly v minulosti typické pro Alentejo. To je důvod, proč je většina jejich vín lahvována jako regionální víno. Výjimku tvoří pouze víno Amfora. Vinařství Rocim totiž obnovilo tradici výroby vína v hliněných amforách (v Alenteju nazývaných Talhas). Tato vína splňují kritérium tradičních odrůd a proto jsou lahvována s klasifikací DOC. Hlavní produktovou řadou vinařství jsou vína značky Rocim. Pod tímto názvem produkují, jak cuvée tak jednoodrůdová vína. Vinařství Rocim nabízí i základní vína lahvovaná pod názvem Mariana. Tato vína jsou od počátku nejprodávanějšími víny v našem sortimentu, díky skvělému poměru cena versus kvalita. V sortimentu naleznete i víno z odloučené vinice poblíž Lisabonu. To nese název Vale da Mata. Vyrábí se na vinici poblíž Lisabonu, kterou vinařka zdědila po svém dědečkovi. Ten vždycky tvrdil, že zdejší klima předurčuje tuto vinici k výrobě exkluzivních vín.