Sequeira DOC 2021 suché červené
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Quinta da Sequeira je malé rodinné vinařství v oblasti Douro Superior. Založeno bylo už v roce 1899 a obhospodařuje přibližně 15 hektarů vinic. V současnosti se o vinařství stará vinař Mário Cardoso se svojí ženou. Nenápadná budova vinařství se nachází poblíž městečka Vila Nova de Foz Coa. Půda na vinicích je převážně břidlicová, srážky tu jsou naprosto minimální a panují tu velké teplotní výkyvy. To všechno tvoří ideální podmínky pro výrobu mohutných, intenzivní a koncentrovaných červených vín.
Hrozny jsou sbírány ručně. Poté jsou odstopkovány a putují do lisu. Fermentace neboli kvašení probíhá v nerezových nádržích po dobu osmi dnů. Během kvašení se udržuje teplota mezi 18°C a 28°C. Do moštu se pozvolna uvolňují aromatické látky. Po osmi dnech se víno přemístí do použitých francouzských dubových sudů, kde zraje minimálně rok. Před lahvování se víno nefiltruje ani nestabilizuje. Důvodem je nenarušení potenciálu dalšího zrání v lahvi. Na dně lahve se proto může nacházet přirozený sediment.
Víno má temně červenou barvu. První, co vás po otevření lahve udeří do nosu je aroma ostružin, malin a tóny džemu z lesního ovoce. Ve vůni jsou také výrazné tóny dubového sudu. Nádech dřeva je o něco intenzivnější než u předchozího ročníku. Délku zrání v sudu u tohoto ročníku totiž vinař zdvojnásobil. Víno už nezraje v sudech jen půl roku ale celý rok. V chuti je velmi vyvážené s mohutnější tříslovinou, která dává vínu potenciál pro další zrání v lahvi. Má dlouhý harmonický závěr.
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno servírujte při teplotě 17°C. Doporučujeme otevřít minimálně 20 minut před podáváním. Vínu tak dáte prostor, aby se rozvonělo. Protože nebylo před lahvování filtrováno, tak je vhodné před podáváním víno dekantovat.
Doporučujeme podávat ke steakům z hovězího masa, ke kachně s červeným zelím, k játrové paštice s brusinkami a k výraznějším sýrům.
Vinařství
Zajímavostí červených vín z tohoto vinařství je, že nejsou filtrována ani stabilizována. Díky tomu ve víně zůstanou všechny potřebné látky pro další zrání v lahvi. Červená vína z tohoto vinařství bývají velmi mohutná a plná v chuti. Je to exploze ovocných chutí v kombinaci s vyšší tříslovinou a tóny dubového sudu. Nejkvalitnější hrozny zpracovávají tradičním šlapáním v kamenných nádržích zvaných lagares. Je to tradiční způsob zpracování hroznů v Portugalsku, a zde ho stále ještě zachovávají.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Červené víno |
Region: | Douro |
Odrůdy: | Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Amarela, Tinta Barroca |
Aroma: | džem z lesního ovoce, dubový sud |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství Quinta da Sequeira leží v oblasti Horního Doura u městečka Vila Nova de Foz Coa. Bylo založeno v roce 1899. Současným majitelem je Mário Cardoso. O vinařství se stará společně se svojí ženou Marií da Graca. Svojí rozlohou vinic se řadí spíš mezi menší vinaře, obhospodařují 15 hektarů vinic. Jejich vína jsou velmi výrazná v aromatice i v chuti. Naprostá většina červených vín Quinta da Sequeira jsou vína nefiltrovaná, díky tomu není nijak narušený jejich potenciál pro další zrání v lahvi. Jejich typická vína jsou bohatá, plná a výrazná vína. Bílým vínům nechybí mineralita, svěžest a výrazné aroma.
Z červených odrůd tu najdete tradiční Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Amarela a také odrůdu Tinta Barroca. Z bílých jsou zastoupeny odrůdy Gouveio, Rabigato a Viosinho. Velkou zajímavostí je i to, že stále zachovávají přes 100 let starou vinici. Výnosy jsou sice velmi nízké ale výsledná vína z vinice jsou ohromně koncentrovaná. My měli navíc to štěstí, že nám vinař Mário dal ochutnat při sklizni 100 let staré portské víno přímo ze sudu. Řeknu vám, byl to skvělý zážitek :-).