Rocim 2022 suché červené
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Vinařství Herdade do Rocim se nachází v regionu Alentejo v těsné blízkosti městečka Vidigueira. Zdejší horké klima je ideální pro pěstování hroznů na červená vína. Typické zdejší víno je plné, šťavnaté a hodně tělnaté. Je to případ i tohoto vína. Zdejší půda je hodně chudá, skládá se převážně z žuly a břidlice. Na rozdíl od ostatní plodin vinné révě toto podloží nad míru vyhovuje. Právě díky břidlici najdete ve víně výraznou mineralitu.
V Rocimu se všechny hrozny sbírají ručně. Po převozu do vinařství se hrozny ještě pečlivě třídí na vibračních stolech. Poté se odstopkují a jemně podrtí. Následuje fáze tzv. pre-fermentace a macerace. Tato fáze trvá 48 hodin. Do moštu se uvolní aroma z hroznů a mošt získá ze slupek intenzivní rubínovou barvu. Po této fázi probíhá proces fermentace. Část moštu fermentuje v dubových nádržích a část v tzv. lagares. To jsou kamenné nádrže určené pro kvašení moštu. Mošt je díky této metodě víc v kontaktu se vzduchem. Výsledné víno zraje 6 měsíců ve francouzských dubových sudech. Poté se nalahvuje, ale ještě předtím než doputuje na stoly zákazníků, tak zraje 6 měsíců v lahvi.
Víno má sytou rubínovou barvu. Už při prvním přivonění vás do nosu udeří výrazné tóny vyzrálých černých třešní, šťavnatých ostružin, koření a v samém závěru je pak patrný nádech dubového sudu. Příjemné aroma podtrhuje jemný nádech fialek, které jsou typické pro odrůdu Touriga Nacional. Víno je po ochutnání úžasně šťavnaté. Je to ještě mladé víno, které má zatím ještě výraznější tříslovinu. Ta dává vínu potenciál pro další zrání v lahvi. Výrazná je i kyselina ale není ostrá. I jako mladé víno je hodně příjemné a harmonické.
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno servírujte při teplotě 17 - 18°C. Doporučujeme otevřít minimálně 30 minut před podáváním. Potenciál zrání při dobrém uskladnění je 2027. Zráním se víno zakulatí, vyrobené je ale tak, aby bylo příjemně pitelné i jako mladé víno. Takže je na vás, kdy si ho užijete. Případně zkuste pár lahví uskladnit na později a zkoušet je například v ročních rozestupech. Uvidíte, jak se víno vyvíjí v čase.
Doporučujeme podávat k pečenému červenému masu, líčkům na červeném víně nebo k hovězímu burgeru s fíkovou marmeládou nebo karamelizovanou cibulkou. Fajn je určitě i kombinace s kuřetem na portugalský způsob. Jak si takové kuře připravit vám neporadí nikdo jiný než Kuba a Blanka na svém blogu Kublanka :-) Ze sýrů pak můžete vyzkoušet tradiční portugalský sýr z poloostrova Setúbal - Queijo Azeitao, přezdívá se mu "portugalský roquefort".
Ocenění
-
89 bodů od Roberta Parkera
-
17 bodů od časopisu Revista de Vinhos
-
17 bodů od Vinho Grandes Escolhas
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Červené víno |
Region: | Alentejo |
Odrůdy: | Aragonez, Alicante Bouschet, Touriga Nacional |
Aroma: | vyzrálé třešně, ostružiny, koření, fialky, dubové dřevo |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Herdade do Rocim je moderní vinařství z oblasti Alentejo. Nachází se mezi městečky Cuba a Vidigueira. Celý projekt vinařství byl odstartovaný v roce 2000. Byla postavena nová moderní budova a osázeno 20 hektarů okolní půdy. V současnosti se o vinařství stará mladá vinařka Catarina Viera a její manžel Pedro Ribeiro. Společně produkují suchá vína nejvyšší kvality. K výrobě vín využívají i jiné odrůdy, než byly v minulosti typické pro Alentejo. To je důvod, proč je většina jejich vín lahvována jako regionální víno. Výjimku tvoří pouze víno Amfora. Vinařství Rocim totiž obnovilo tradici výroby vína v hliněných amforách (v Alenteju nazývaných Talhas). Tato vína splňují kritérium tradičních odrůd a proto jsou lahvována s klasifikací DOC. Hlavní produktovou řadou vinařství jsou vína značky Rocim. Pod tímto názvem produkují, jak cuvée tak jednoodrůdová vína. Vinařství Rocim nabízí i základní vína lahvovaná pod názvem Mariana. Tato vína jsou od počátku nejprodávanějšími víny v našem sortimentu, díky skvělému poměru cena versus kvalita. V sortimentu naleznete i víno z odloučené vinice poblíž Lisabonu. To nese název Vale da Mata. Vyrábí se na vinici poblíž Lisabonu, kterou vinařka zdědila po svém dědečkovi. Ten vždycky tvrdil, že zdejší klima předurčuje tuto vinici k výrobě exkluzivních vín.