Mainada Baga 2021 suché červené
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Hledali jsme dlouho nové olivové oleje, a našli jsme je u firmy Mainova. Spolu s nimi jsme objevili i jejich skvělá vína. Vinice mají v horním Alenteju v blízkosti města Estremoz. V současnosti obhospodařují přibližně 20 hektarů vinic. Z toho 17,5 hektarů je v režimu integrované produkce a 2,5 hektaru v režimu bio produkce. Udržitelnost a soulad s přírodou jsou jejich dvě hlavní priority. Nás ale v první řadě zaujaly jejich nádherné obaly. A doufali jsme, že produkty budou stejně skvělé. Naštěstí nás svojí chutí zaujaly stejně jako obal, a proto jsme se rozhodli zařadit je do naší nabídky. Zajímavostí je, že téměř všechny jejich lahve jsou ze 100% recyklovatelné. Místo tradičních kapslí používají vosk, který zajistí větší trvanlivost vín a má menší dopad na životní prostředí. Jak vidíte mysleli na všechno :-).
Během mé poslední návštěvy (září 2024) mě zaujala řada vín Mainada. Název vína vznikl z portugalských slov "Mais Nada" což v překladu znamená "Víc nic". Myšlenkou této řady vín je vyrábět vína s použitím přírodních kvasinek a zároveň víc svěží. Červená vína z Alenteja bývají totiž velmi těžká. A proto se ve vinařství rozhodli vyrobit vína příjemně pitelná po celý rok. V tomto případě se jedná o odrůdové víno z odrůdy Baga. Tahle odrůda je známá hlavně v regionu Bairrada, kde se v minulosti netěšila u vinařů velké oblibě. Dávala sice skvělá vína, ale museli jste si počkat. Odrůda vyžadovala dlouhé zrání ve sklepě, a z toho důvodu nebyla u vinařů příliš oblíbená. Vinař António Macanita jí ale považoval za velkou výzvu, a tak jí vysázeli v horkém Alenteju. A tenhle experiment se jim vyplatil. Z Bagy tu vyrábí skvělé víno.
Sklizeň hroznů probíhá v noci. Důvodem je velké horko během dne. V noci tak sbírají hrozny chladnější. Začátek sklizně je o půlnoci a sklízí se do rána. Ve vinařství s hrozny pracují od 2h ráno, to k nim začnou přivážet z vinic první přepravky. Hrozny se třídí na vibračních stolech. Poté putují do fermentačních nádrží. Ke kvašení se používají přírodní kvasinky. Výsledné víno nezraje v dubových sudech, díky tomu si perfektně uchová ovocný charakter.
Víno má světlejší rubínovou barvu. Ve vůni vás okouzlí intenzivní tóny červeného ovoce a zajímavé zemité tóny. V chuti je víno příjemně elegantní se zajímavou svěží dochutí. Víno si uchovalo skvělý odrůdový charakter. Zemité tóny najdete i v chuti vína. Pokud se chcete seznámit s portugalskou domorodou odrůdou Baga, pak je tohle víno ideální příležitostí.
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno servírujte při teplotě 16 - 18°C. Doporučujeme otevřít minimálně 30 minut před podáváním. Vosk neodřezávejte. Navrtejte korek přes vosk a on se krásně odštípne při vytahování korku. A vy nebudete mít doma nepořádek z odřezaného vosku.
Doporučujeme podávat ke steakům, kachnímu masu, rizotu s boloňským ragú, pečené zelenině a nebo třeba ke grilované krkovici.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Červené víno |
Region: | Alentejo |
Odrůdy: | 100% Baga |
Aroma: | červené ovoce, zemité tóny |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
V roce 2010 se v Alenteju zrodil velmi zajímavý rodinný projekt Mainova. Hlavní tváří tohoto projektu je Barbara Monteiro. V roce 2010 její rodiče koupili usedlost Herdade da Fonte Santa v Alenteju. Následně přemluvili svojí nejmladší dceru Barbaru, aby se stala součástí rodinné firmy. Ta nabídku přijala a opustila svojí práci v oboru komunikací a přestěhovala se do poklidného Alenteja. Od té doby naprosto propadla jeho kouzlu. Název firmy vlastně vznikl také díky Barbaře. Je nejmladší ze tří sester. A v Portugalsku se nejmladší řekne mais nova. Vynecháním písma s vznikl název této ambiciózní firmy, které klade hlavní důraz na udržitelnost. Barbary rodiče si prý často dělají srandu, a říkají že jejich nejstarší dcera je veterinářka, prostřední lékařka a ta nejmladší to je prostě Mainova. Původně rodina žila ve městě Fátima, kde mají firmu na výrobu keramiky - Matceramica. Proto nás nepřekvapilo, že olivový olej Early Harvest je v nádherné keramické lahvi, na jejímž designu se podílel portugalský umělec a ilustrátor Ándré Coelho.
Celkově preferují minimální zásahy do produkce, jak vín, tak olivových olejů. Snaží se aby jejich obaly byly ze sta procent recyklovatelné. Hrozny i olivy pěstují buď v režimu integrované nebo organické produkce. Produkty mají také certifikaci vegan. S pomocí anglického enologa Davida Booth vysadili v Alenteju 20 hektarů vinic a 90 hektarů olivovníku. Za produkcí vín momentálně v Mainově stojí proslulý portugalský vinař António Macanito. Podle Antónia je horní Alentejo nejvíc vyváženou oblastí na výrobu vín, kde převařuje žulové a břidlicové podloží. Díky těmto podmínkám je možné vyrábět vína, s co nejméně zásahy, a s co možná nejnižším množstvím siřičitanů. V současnosti produkují tři hlavní hlavní značky vín - Mainova, Moinante a Milmat. Nepoužívají kapsle ale hrdlo lahví zalévají voskem. Celkově kladou velký důraz na design svých produktů a to je to, co nás jako první zaujalo na tomto projektu.