Dory 2022 suché červené

220 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Typ: suché červené víno
  • Region: IG Lisabon
  • Obsah alkoholu: 13 %

 

  • Odrůdy: Touriga Nacional, Syrah, Pinot Noir, Aragonez
  • Aroma: červené ovoce, fialky, zemité tóny, pepř, balsamico

 

  • Zbytkový cukr: <4 g/l
  • Obsah kyselin: 5,26 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Vinařství Adega Mae se nachází 40 km od Lisabonu. Zdejší klima výrazně ovlivňuje Atlantský oceán. Půda je převážně vápencová. Po sklizení hroznů následuje fáze tzv. před fermentace, která trvá dva dny. Poté se vylisovaný mošt umístí do nerezových nádrží, kde probíhá kvašení při teplotě 22-25°C. Tato fáze trvá dva týdny. Poté je část vína přemístěna do francouzských dubových sudů a část se nechá zrát v nerezu. Na konci fáze zrání se obě dvě vína smísí. Důvodem je jemnější nádech dubového sudu ve výsledném víně. 

Víno má rubínovou barvu. Víno je příjemně aromatické s výraznějšími zemitými tóny. Patrné je aroma červeného ovoce, fialek, vyzrálého červeného rybízu a v závěru jemný nádech pepře a balsamica. Patrné jsou i jemné kouřové a animální tóny.  Příjemné ovocné aroma se doplňuje se šťavnatou chutí. Díky zrání v sudech víno získalo nádech dubového sudu, ten ale nijak nepřebíjí ovocné tóny. V chuti je velmi dobře pitelné, tříslovina je už velmi dobře zakulacená. 

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno podávejte při teplotě 16-17°C. Před podáváním nechte alespoň 30 minut víno nadechnout

Doporučujeme podávat k jemně kořeněnému kuřecímu nebo krůtímu masu, těstovinám s restovanými rajčaty, restovanému kachnímu masu a k jemně nasolené tresce. Pozn. Treska je v Portugalsku nejoblíbenější ryba. Vozí se sušená z Norska. Portugalci mají ve svém repertoáru asi milion receptů, které obsahují tresku. 

Příběh vína

Název vína Dory byl inspirován rybářskými veslicemi, kterým se v Portugalsku říká Dory. Tuto veslici si můžete prohlédnout na etiketě vína. Veslice jsou součástí portugalské historie a symbolizují pevné pouto mezi Portugalci a oceánem. Název vína vybrali ve vinařství proto, aby vzdali hold lidem, kteří v minulosti i dnes vykonávají nelehké rybářské řemeslo.

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Lisabon
Odrůdy: Touriga Nacional, Syrah, Tinta Roriz, Pinot Noir
Aroma: červené ovoce, fialky, zemité tóny, pepř, balsamico

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Adega Mae je velmi moderní vinařství, jehož první sklizeň hroznů proběhla v roce 2010. My jsme toto vinařství do naší nabídky zařadili na jaře 2016. Zaujala nás předvším základní řada vín s velmi dobrým poměrem ceny a kvality a také velmi široká nabídka jednoodrůdových vín, která nejsou pro Portugalsko tolik typická. Na vinařství Adega Mae byste narazili po necelé hodině jízdy autem z Lisabonu směrem na sever, poblíž města Torres Verdas. Zdejší vinice jsou pod výrazným vlivem Atlantského oceánu. Mísí se tu vliv Atlantiku, kontinentálního a středomořského klimatu. Specifické podmínky dávají prostor pro vznik velmi zajímavých vín. Na produkci ve vinařství dohlíží známý vinař Anselmo Mendes. Spolu s Anselmem tvoří tým mladý nadějný vinař Diogo Lopes.

Pokud vás vinařství zaujalo, můžete se o něm dozvědět víc v článku na našem blogu.

adega-mae