Dao DOC 2015 suché červené

260 Kč
Vyprodáno
  • Typ: DOC suché červené 
  • Region: Dao
  • Obsah alkoholu: 13,5 %

 

  • Odrůdy: Touriga Nacional, Alfrocheiro, Tinta Roriz, Jaen
  • Aroma: vyzrálé lesní ovoce, černý pepř, černé třešně

 

  • Zbytkový cukr: 1,5 g/l
  • Obsah kyselin: 4,73 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Sběratelé vín často označují region Dao jako místo, kam se vyplatí zavítat, pokud hledáte kvalitní vína. Zdejší vína jsou lehčí než vína z regionu Douro, ale vykazují velmi dobrý potenciál pro další zrání. Ideální strukturu pro další zrání mají vína díky vyšší nadmořské výšce vinohradů, a také kvůli chudému žulovému a břidlicovému podloží. Po vstupu Portugalska do Evropské Unie (1986) se v regionu Dao začalo hodně investovat a velká část vinařství díky tomu prošla modernizací. Přestože se jedná o jeden z nejstarších vinařských regionů v Portugalsku, tak se o něm dnes mluví jako o novém regionu. Je to proto, že ve vinařstvích používají moderní technologie a inovace, a produkují vína s velikým potenciálem pro zrání často za příznivou cenu. Díky tomu se plní sklepy znalců vín právě víny z regionu Dao. 

Hrozny na výrobu tohoto vína se sklízí ručně na vinici Quinta de Silvares v subregionu Besteiros. Pro zdejší klima jsou charakteristická vlhká rána a mírné teploty díky blízkosti přehrady Aguieira. Ta vytváří speciální mikroklima, které propůjčuje místním vínům potřebnou eleganci. Poté co hrozny dorazí do vinařství se odstopkují, následuje krátká macerace a naopak dlouhá fermentace při teplotě okolo 20 °C. Výsledné víno pak zraje v tancích 9 měsíců a v lahvi poté ještě dalších 6 měsíců před jeho uvedením na trh. 

Víno má rubínovou barvu. Ve vůni najdete tóny vyzrálého lesního ovoce,  černých třešní a jemný nádech pepře a bylinek. Patrné jsou i tóny švestkového kompotu. V chuti je lehčí, elegantní s jemným kouřovým nádechem. Na ročník 2015 má víno pořád celkem živou kyselinu. Třísloviny jsou příjemně zakulacené. Po 7letém zrání si nyní víno vychutnáte v naprosto optimální kondici. 

Servírování a skladování

Skladujte v chladu a temnu. Víno podávejte mírně vychlazené na teplotu 14°C

Doporučujeme podávat k sušené šunce Jamón Iberico, drůbežímu masu, restované zelenině nebo třeba k těstovinám s boloňskou omáčkou. 

Ocenění

  • 93 bodů magazín Wine Enthusiast (93/100)

Úspěchy vinaře Anselma Mendese

  • v roce 1997 byl oceněný titulem "Portugalský vinař roku"
  • časopis Wine Enthusiast zařadil Anselma do výběru 6 nejvýznamnějších osobností portugalského vinařství
  • v Portugalsku je často přezdívaný "Master of Alvarinho"

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Dao
Odrůdy: Touriga Nacional, Alfrocheiro, Tinta Roriz, Jaen
Aroma: lesní ovoce, černé třešně, černý pepř

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Vinař Anselmo Mendes je považovaný za jednoho z nejlepších portugalských vinařů vůbec. Anselmo se narodil na severu Portugalska v regionu Vinho Verde. Tento region v minulosti proslavila tzv. zelená vína ("Vinho Verde"). Produkují se tu převážně lehká mírně perlivá vína s obsahem alkoholu kolem 9%. Tato vína jsou příjemně osvěžující, dá se říct, že jsou to taková letní vína. Anselmo však svojí produkcí vín částečně změnil trend výroby vína v regionu. Více se zaměřil na lepší dozrávání hroznů tím, že začal navádět vinnou révu na podpěry. Tím dosáhl lepšího dozrávání a mohl tak z místních odrůd vyrobit plná a přesto svěží bílá vína s vyšším obsahem alkoholu kolem 12%. V Portugalsku se Anselmo také přezdívá "Mistr odrůdy Alvarinho". Tato odrůda ho vždy fascinovala a i díky tomu z ní vyrábí jedny z nejepších vín. V jeho nabídce nalezneme i dvě červená vína z typické odrůdy Vinhao. Červená vína z regionu Vinho Verde se téměř neexportují. Vývoz těchto vín je téměř rarita. Většina se jich totiž prodá na domácím trhu.

Anselmo získal ocenění "Portugalský vinař roku 1998". Podle Roberta Parkera je to jeden z nejlepších portugalských vinařů. My jeho nabídku bílých vín na jaře 2016 rozšíříme o dvě červená vína Vinho Verde.

Foto©Hugo_Pinheiro02