Crasto Superior Syrah 2021 suché červené
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Hrozny na výrobu tohoto vína se sbírají na vinici Quinta da Cabreira. Je to vůbec nejsušší místo v Horním Douru a vinice se tu rozprostírají v nadmořské výšce okolo 610 m.n.m.. Zdejší region se vyznačuje obrovským potenciálem pro výrobu vysoce kvalitních suchých vín. Quinta do Crasto tu vlastní celkem 150 hektarů půdy. Z toho 114 hektarů tvoří samotné vinice. 4 hektary připadají na staré vinohrady a zbytek (110 hektarů) bylo osázeno novými keři. Vysázení odrůdy Syrah bylo tak trochu experimentem, který se perfektně vydařil. Odrůda tu má skvělé výsledky a je ukázkou toho, jak zajímavá může být v těchto unikátních podmínkách.
Hrozny se sbírají ručně na 16 let staré vinici a v plastových přepravkách se přenáší do vinařství. Poté následuje třídění hroznů na třídících vibračních stolech. Vybrané hrozny se odstopkují a jemně podrtí. Poté se mošt přemístí do nerezových nádrží, kde probíhá fermentace a kontroluje se v nich teplota při kvašení. Výsledné víno zraje 16 měsíců ve francouzských dubových sudech.
Víno má hodně sytou rubínovou barvu. Ve vůni najdete příjemné tóny lesních květin a vyzrálého tmavého ovoce. Zajímavá je i vůně připomínající les a v něm aromatické tóny bylin a koření. Vinař přirovnává stylem toto víno k vínům francouzským. Je neuvěřitelně chuťově i aromaticky bohaté a přitom je krásně jemné. Je silné a zároveň má zakulacenou tříslovinu, která nepřebíjí chuť hroznů. Víno má příjemný dlouhý závěr. Lahvované bylo v červnu 2023. Má velmi dobrý potenciál pro další zrání v lahvi.
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze, v chladu a temnu. Víno servírujte při teplotě 16 - 18°C. Doporučujeme otevřít minimálně 20 minut před podáváním.
Doporučujeme podávat k francouzské kuchyni, například ke kohoutovi na víně, ratatouille nebo ke konfitované kachně. Inspirovat se můžete také italskou kuchyní na blogu neplechanaplechu, kde najdete recept na italské ragú, které bude k tomuto vínu také perfektní.
A jaký celkově byl rok 2021?
Rok 2021 vstoupí do historie jako ročník plný svěžesti a elegance. V roce 2021 bylo počasí vskutku nestabilní. Byla to výzva, jak na vinici, tak následně i ve vinařství. Spoustu času zabralo plánování, monitoring a počasí vyžadovalo také velkou dávku přizpůsobování. Nakonec ale výsledná skvělá vína mluví za vše. Zima byla studená, ale bylo dost dešťových srážek. Takže na jaře vinná réva započala růstový cyklus s dostatečnými zásobami vody v půdě. Mírné teploty během pučení i květu způsobily, že vinná réva nebyla téměř vůbec stresovaná. Což urychlilo růstový cyklus přibližně o 15 dní v porovnání s pětiletým průměrem. Sklizeň začala poslední týden v srpnu. Panovaly vysoké teploty, nepršelo a v noci teploty výrazně klesaly. Což je pro údolí Doura víc než typické. První déšť dorazil 1. a 2. září, díky tomu klesly teploty a sklizeň byla plynule dokončena za mírných teplot. Tento rok tak přinesl elegantní, plná vína s vynikající svěžestí. Vína mají příjemné ovocné tóny a slibný potenciál pro další zrání v lahvi.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Červené víno |
Region: | Douro |
Odrůdy: | Syrah |
Aroma: | lesní květiny, vyzrálé tmavé ovoce, koření |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura.
Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice.
Pár stručných faktů o vinařství
- Region: Douro
- Rok založení: 1615
- Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
- Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
- Velikost vinařství: 150 ha
- Velikost vinic: 70 ha
- Roční produkce lahví: 816 000