Crasto Douro Superior DOC 2020 suché červené
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Vinice, na níž se sbírají hrozny pro toto víno, se nachází v oblasti Douro Superior. Její název je Quinta da Cabreira a vinařství Crasto tu obhospodařuje 110 hektarů vinic. Jedná se o vůbec nejsušší oblast v údolí Doura. Proto se zde také musel vybudovat důmyslný zavlažovací systém. Vinici rodina zakoupila v 90. letech. Vinná réva se tu pěstuje v nadmořské výšce od 130 m.n.m. do 600 m.n.m.. S tím, že maximální nadmořská výška pro červená vína je do 400 m.n.m.. V současnosti se hrozny na výrobu tohoto vína sklízí na 17 let staré vinici.
První ročník vína Crasto Superior se vyrobil v roce 2008. Teploty v této oblasti velmi kolísají. V létě se tu pohybuje teplota okolo 45°C. S každými 100 metry se teplota mění v průměru o půl stupně. Velké teplotní rozdíly tady jsou i mezi dnem a nocí. Kdy v noci se výrazně ochlazuje. Vinná réva má díky tomu čas si během noci odpočinout od extrémního horka. Sklizeň probíhá vždy ručně. Ve vinařství se hrozny odstopkují a jemně podrtí. Následná fermentace probíhá v nerezových nádržích. Výsledné víno pak zraje 12 měsíců ve francouzských dubových sudech. Lahvovalo se v červenci 2021.
Víno má sytou fialovou barvu a velmi intenzivní aroma. Patrné jsou tóny vyzrálého lesního ovoce, okolní vegetace (například borovice). Zráním v dubovém sudu získalo příjemný kořeněný nádech. Víno je harmonické s výraznější tříslovinou příjemně zaobalenou v chuti lesního ovoce. Je velmi dobře strukturované a chuťově bohaté. Je vyvážené s dlouhým závěrem. Pokud chcete ochutnat víno, které perfektně odráží charakter unikátního regionu Douro Superior, pak je toto víno rozhodně správná volba.
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze, v chladu a temnu. Víno servírujte při teplotě 16 - 18°C. Doporučujeme otevřít minimálně 20 minut před podáváním.
Doporučujeme podávat k jehněčímu masu pečenému s kořenovou zeleninou, hovězímu masu nebo vepřovému kolenu.
Jaký byl rok 2020?
Byl extrémně náročný a to nejen díky pandemii ale také kvůli klimatickým podmínkám. Extrémně horké a suché dny panovaly během kritické doby dozrávání hroznů. V roce 2020 byla také nejteplejší zima od roku 2005. Zároveň ale spadlo dostatečné množství srážek, hlavně v prosinci. Období od března do června bylo také hodně horké s větším množstvím srážek. Bylo tedy nutné vinice neustále monitorovat, aby se předešlo potencionálním chorobám vinné révy. V červenci a v srpnu pak bylo horké počasí už bez srážek. Z předchozího období byl v půdě dostatek vody pro správné dozrávání hroznů. Důležité bylo stanovit správně moment sklizně, aby nedošlo k dehydrataci hroznů. Sklizeň začala 17. srpna a skončila 25. září. V roce 2020 byly výnosy z keře menší. Hrozny byly malé a bobule také. Za to ale byly úžasně koncentrované. Sklizeň v covidovém roce zachránila obětavost a profesionalita týmu v Crastu. Díky tomu vznikla bílá vína s perfektní svěžestí a příjemným aroma. Červená vína zase vynikají výrazným ovocným aroma a velmi dobrou strukturou.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Červené víno |
Region: | Douro |
Odrůdy: | Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz a Sousão |
Aroma: | lesní plody, borovice, koření, dubový sud |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura.
Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice.
Pár stručných faktů o vinařství
- Region: Douro
- Rok založení: 1615
- Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
- Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
- Velikost vinařství: 150 ha
- Velikost vinic: 70 ha
- Roční produkce lahví: 816 000