Caldas DOC 2022 suché červené
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Quinta das Caldas je překrásná vinice na pravém břehu řeky Douro. V současnosti je se svými 33 hektary největší vinicí, kterou vlastní vinařství Alves de Sousa. Pyšnit se může i zajímavou historií. Byla totiž součástí komplexu vinic Caldas do Moledo, který patřil slavné podnikatelce Doně Antónii Adelaine Ferreira (přezdívané Ferreirinha). Ta se zasloužila o mnohé inovace ve výrobě portských vín.
Hrozny na výrobu tohoto vína se sklízely ručně na vinohradu starém přes 20 let. Poté se odstopkovaly a následovala osmidenní fermentace a dvoudenní macerace. Výsledné víno zrálo 12 měsíců v betonových nádržích. Díky tomu si zachovalo čistou ovocnou chuť. Má sytou rubínovou barvu a výrazné aroma. Ve vůni najdete vyzrálé ostružiny, fialky a jemný nádech růžového pepře. V chuti je elegantní, perfektně šťavnaté s uhlazenou strukturou. Pokud chcete proniknout do Dourských vín, pak je podle vinaře Tiaga Caldas ideálním vínem, jak se s Dourem seznámit. Je totiž vyrobené ze tří nejtypičtějších odrůd pěstovaných v Douru.
A jaký celkově byl ročník 2022?
Rok 2022 byl hodně teplý a suchý. Sucho bylo opravdu extrémní dosahovalo rekordních hodnot v regionu Douro. To výrazně ovlivnilo kvantitu sklizených hroznů. Na druhé straně to byl ale díky suchu rok, kdy nebylo potřeba bojovat s různými chorobami vinné révy. Sklizené hrozny tak byly zdravé. Extrémní sucho přineslo také změny v dozrávání. Některé odrůdy vlivem sucha hodně trpěly, ale některé naopak ukázaly svůj neuvěřitelný potenciál, kterým jsou schopny čelit klimatickým změnám. Nakonec ale stejně přišla pomoc v podobě vydatnějšího deště 13. září. Sklizeň se zastavila a s malým zpoždění poté zase pokračovala. Hrozny se tak částečně revitalizovaly a ve výsledkem jsou úžasně elegantní vína plná čistých ovocných tónů.
Servírování a skladování
Servírujte při teplotě 17°C. Doporučujeme otevřít 20-30 minut před podáváním. Skladujte v chladu a temnu v ležaté poloze. Potenciál zrání uvádí vinař 6-8 let.
Doporučujeme podávat k vepřovému ragú, restované zelenině, mírně pikantním asijským pokrmům a kachnímu masu.
Ocenění
- Titul "Portugalský vinař roku 1999 a 2006"
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Červené víno |
Region: | Douro |
Odrůdy: | Touriga Nacional, Tinta Roriz a Tinta Barroca |
Aroma: | fialky, ostružiny, růžový pepř |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanité a zajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.
V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da Gaivosa a Quinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.